Το τζαμί, οι ακροδεξιοί και ο Αρχιεπίσκοπος

Από τη μια η Ελλάδα που επαίρεται - και δικαίως - για την αλληλεγγύη της ...

Από τη μια η Ελλάδα που επαίρεται – και δικαίως – για την αλληλεγγύη της απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Από την άλλη μια άλλη Ελλάδα του μίσους που αναδεικνύει με κάθε τρόπο το σκοτεινό πρόσωπο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η κατάληψη στο Βοτανικό των ακροδεξιών, δήθεν ελληναράδων, για να μη γίνει το τζαμί, που τόσα χρόνια έχει υποσχεθεί η πολιτεία στους χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν νόμιμα πλέον στην πατρίδα μας, αλλά και των χιλιάδων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί, αποδεικνύει δυστυχώς πόσο βαθιά ριζωμένος είναι σε ένα τμήμα της κοινωνίας ο ρατσισμός και ο ακραίος εθνικισμός.
Μπορεί να έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν τα ακραία εθνικιστικά παραληρήματα, αλλά η κρίση έφερε ξανά στην επιφάνεια τις χειρότερες εκδοχές τους.Ο ακραίος λαϊκισμός, η ξενοφοβία βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν και πάλι.Οι χρυσαυγίτες και οι ακροδεξιές ομάδες που βρίσκονταν στο περιθώριο, βγήκαν όχι απλώς στον αφρό αλλά έγιναν αποδεκτές από ένα καθόλου ασήμαντο τμήμα της κοινωνίας.
Έτσι και τώρα στο Βοτανικό με πρόσχημα τους άστεγους προσπαθούν για μια φορά ακόμα να σαμποτάρουν τη δημιουργία ενός χώρου λατρείας, για τους μουσουλμάνους.Με την επίσημη πολιτεία να περιορίζεται σε δηλώσεις καταγγελίας και να αρνείται να εφαρμόσει το νόμο, αφήνοντας μερικές δεκάδες φανατικούς να μπλοκάρουν μια πολιτική απόφαση με την οποία συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής.
Το χειρότερο ίσως από όλα είναι ότι αυτές οι ακροδεξιές και ξενοφοβικές φωνές βρήκαν υποστήριξη από τον Αρχιεπίσκοπο.Υιοθετώντας τις πιο ακραίες φωνές ιεραρχών ο κ.Ιερώνυμος εμφανίστηκε όχι μόνο αντίθετος στο τζαμί,παρά τις προηγούμενες αποφάσεις της ιεραρχίας, αλλά έφτασε να μιλά για ανθελληνισμό και αποχριστιανισμό!Από κήρυκας της αγάπης και της αλληλεγγύης μετατράπηκε σε κήρυκα της ξενοφοβίας.

Για τον αρχιεπίσκοπο οι έλληνες που υποφέρουν είναι πρώτης κατηγορίας πολίτες και οι πρόσφυγες δεύτερης που δεν χρήζουν τη βοήθεια της εκκλησίας, αφού τους περιθάλπουν ξένα κέντρα που θέλουν να αλλοιώσουν την εθνική και θρησκευτική μας συνείδηση…

Είναι πραγματικά κρίμα για τη ίδια την εκκλησία, ο προκαθήμενος της να υποστηρίζει απόψεις που εκπροσωπούνται από ακροδεξιές και ρατσιστικές ομάδες. Ο θρησκευτικός φανατισμός και η ξενοφοβία δεν υπήρξαν ποτέ καλοί σύμβουλοι.Και η περιθωριοποίηση όσων διαφέρουν,είτε σε θέματα πίστης, είτε σε οποιοδήποτε άλλο θέμα,δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην ενδυνάμωση των κάθε λογής φανατικών.Ας αντιληφθούν όλοι ότι αρκετά προβλήματα έχουμε ως χώρα και ως κοινωνία ας μην προσθέσουμε ένα ακόμα…

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.