Το 21% του ΑΕΠ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ δίνεται για κοινωνικές δαπάνες

Το ποσό που διατίθεται ετησίως για δημόσιες κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, επιδόματα ασθενείας, οικογενειακά, ανεργίας κλπ.) ανήλθε φέτος στο 21% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, στις 35 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, με τη Γαλλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία που διαθέτει 25-29% του ΑΕΠ. Με τη β' αξιολόγηση να ξεκινά και το ΔΝΤ να προβάλλει νέες απαιτήσεις σημασία έχει το στοιχείο ότι μεταξύ 2010-13 αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες οι δαπάνες για συντάξεις.

Το ποσό που διατίθεται σε ετήσια βάση για τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, επιδόματα ασθενείας, οικογενειακά, ανεργίας κλπ.) ανήλθε φέτος στο 21% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, στις 35 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με τη Γαλλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία που διαθέτει 25-29% του ΑΕΠ της.

Με τη β’ αξιολόγηση να ξεκινά και το ΔΝΤ να προβάλλει νέες σκληρές απαιτήσεις σημασία έχει το στοιχείο ότι ότι σε πραγματικές τιμές μεταξύ 2010-13 αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες οι δαπάνες για συντάξεις.

Στοιχείο με σημασία και ενδεικτικό των πολιτικών που ακολουθούνται είναι ακόμη ότι ενώ η ανεργία έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη λόγω κρίσης σε πολλές χώρες οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,9% του ΑΕΠ των 35 χωρών-μελών.

Ειδικότερα, η Γαλλία, διαθέτει το 31,5% του ΑΕΠ της για κοινωνικές παροχές και ακολουθεί η Φινλανδία (30,8% του ΑΕΠ), με βάση τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ. Αυτές είναι και οι μοναδικές χώρες-μέλη του Οργανισμού όπου οι δαπάνες αυτού του είδους ξεπερνούν το 30%.

Ακολουθούν το Βέλγιο, η Ιταλία, η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Νορβηγία, με ποσοστά μεταξύ 25-29%.

Στο άλλο άκρο βρίσκονται το Μεξικό, η Νότια Κορέα, η Χιλή και η Τουρκία που διαθέτουν λιγότερο από το 15% του ΑΕΠ τους σε κοινωνικές παροχές.

«Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αυτών αφορά τις συντάξεις, λίγο παραπάνω από το 8% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο σε όλες τις χώρες. Ακολουθεί η υγεία, όπου οι δαπάνες αυξήθηκαν από το 4% του ΑΕΠ το 1980 στο 6% σήμερα», αναφέρεται στη μελέτη αυτή.

Σε πραγματικές τιμές, μεταξύ 2010-13 οι δαπάνες για τις συντάξεις αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, εκτός από την Εσθονία και την Πολωνία. Αυτή η ανοδική τάση εξηγείται κατά κύριο λόγο από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.

Σε οικογενειακά επιδόματα δίνεται το 2,1% του ΑΕΠ ενώ τα επιδόματα ανεργίας αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,9% του ΑΕΠ των 35 χωρών-μελών.

Οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται επίσης αλλά σε μικρότερο βαθμό, σε σύγκριση με την περίοδο πριν το 2009. Η Χιλή και η Νότια Κορέα είναι οι μοναδικές χώρες όπου οι ετήσιες δαπάνες για την υγεία αυξάνονται κάθε χρόνο, από το 2005 και μετά, κατά 5% και περισσότερο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.