«Τρελή» Σίφνος του Σεπτέμβρη

Πριν από λίγες ηµέρες βρέθηκα στη Σίφνο στο πλαίσιο του γαστρονοµικού φεστιβάλ που διοργανώνεται, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εδώ και δέκα συναπτά έτη,

Πριν από λίγες ηµέρες βρέθηκα στη Σίφνο στο πλαίσιο του γαστρονοµικού φεστιβάλ που διοργανώνεται, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εδώ και δέκα συναπτά έτη, στο όµορφο αυτό κυκλαδονήσι που αυτές τις ηµέρες σε µαγεύει µε τα φθινοπωρινά χρώµατα, τη γαλήνη και την αισθητική του. Εγώ θα σας πω για τη Λωλή, τη γλυκιά κολοκυθόπιτα, την οποία, όπως µας εξήγησε η Μαρώ, η γυναίκα που µας την έφτιαξε, την ονοµάζουν έτσι ακριβώς γιατί τη φτιάχνουν χωρίς συνταγή, από το µυαλό τους, στα κουτουρού όπως λένε αλλού, όπως, δηλαδή, και µε ό,τι διαθέτουν κάθε φορά, µε αποτέλεσµα το κάθε σπίτι να έχει τη δική του συνταγή.

Η Λωλή θυµίζει πολύ τη λογική τής επίσης κυκλαδίτικης καρπουζόπιτας, µόνο που εδώ η κολοκύθα αντικαθιστά το καρπούζι. Μιλώντας για καρπούζι, δοκιµάστε να φτιάξετε και τους καρπουζολουκουµάδες που παρουσίασε η Ιος στο φεστιβάλ (σε δική µου, όµως, απόδοση της συνταγής, για την οποία µου πρωτοµίλησε η κυρία Δέσποινα Δεναξά, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Λιοστάσι, στη Νιο).

Καρπουζολουκουμάδες

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια ψίχα καρπουζιού
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • ½ φλιτζάνι (170 γρ.) μέλι
  • 2 κ. σούπας κανέλα σε σκόνη, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Πολτοποιείτε το καρπούζι στο μπλέντερ, αφού πρώτα αφαιρέσετε τα κουκούτσια του. Βάζετε τον πολτό σε μια λεκάνη και προσθέτετε το αλεύρι και το αλάτι ώστε να γίνει χυλός. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, παίρνετε κουταλιές από τον χυλό και τις ρίχνετε στο τηγάνι. Τις γυρίζετε με τρυπητή κουτάλα για να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, τους αφήνετε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί, τους περιχύνετε με το μέλι και τους πασπαλίζετε με την κανέλα.

Tips

  • Οι καρπουζολουκουμάδες μπορεί να περιέχουν και ψιλοκομμένα κομματάκια καρπούζι.
  • Μπορείτε να τους δοκιμάσετε και με τριμμένη στον τρίφτη κολοκύθα, αντί για καρπούζι.

Λωλή, μια γλυκιά κολοκυθόπιτα από τη Σίφνο

Υλικά για 1 μεγάλο ταψί

  • 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα
  • 250 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 200 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 60 ml κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κ. καφέ γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 2 κ. καφέ μπέικιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα
  • 2 κ. σούπας μέλι
  • 300 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα βάζετε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την κολοκύθα. Τα ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός και τότε προσθέτετε τα κυβάκια της κολοκύθας, ανακατεύοντας ξανά. Απλώνετε το μείγμα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί, με διάμετρο 35 εκ. Στρώνετε την επιφάνεια του μείγματος με μια εύκαμπτη σπάτουλα και την πασπαλίζετε με αρκετό σουσάμι για να την καλύψει. Ψήνετε σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο, για περίπου 1 ώρα.

Tips

  • Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ζάχαρη με θυμαρίσιο μέλι, υπολογίζοντας να χρησιμοποιήσετε περίπου 1/8 μελιού λιγότερο από τη δόση της ζάχαρης. Το μέλι δίνει άρωμα.
  • Μπορείτε, επίσης, για άρωμα να έχετε μουλιάσει τις σταφίδες στο κονιάκ μαζί με μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζας.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.