Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να διευρυνθεί το κυβερνητικό σχήμα; Η φράση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι «ο στόχος της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι θεμιτός, συνεχής και εφικτός» και η ταραχή που προκάλεσε στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος άνοιξαν ξανά τη συζήτηση για συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων στην κυβέρνηση. Χωρίς να υπάρχει κοινό μέτωπο, και τα τρία κόμματα γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση επιμένοντας στην πρόταση για συνεννόηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ, διαφορετικά προκρίνουν εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση ίσως προκύψει ένα εξίσου δύσκολο ερώτημα, ειδικά για το ΠαΣοΚ, καθώς η δυναμική αυτή την ώρα φαίνεται να ευνοεί τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πίεση στο ΠαΣοΚ
Μεγαλύτερη πίεση δέχεται εκ των πραγμάτων η Δημοκρατική Συμπαράταξη, προς την οποία έριξε τα δίχτυα του ο κ. Παππάς σε συνέντευξή του, παρατηρώντας ότι είναι το μοναδικό κόμμα του χώρου που προαπαιτεί τη συμμετοχή μιας ακραία νεοφιλελεύθερης Δεξιάς για να μπει στην κυβέρνηση. Παράλληλα καταλόγισε ακραία ρητορική κατά της κυβέρνησης στον Σταύρο Θεοδωράκη και αναξιοπιστία στον Βασίλη Λεβέντη.
Η Φώφη Γεννηματά επιμένει στην άποψή της ότι τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να λυθούν χωρίς συμμετοχή των δύο μεγάλων κομμάτων στην κυβέρνηση. Ωστόσο οι συνεχείς διαρροές –από το Μέγαρο Μαξίμου, λένε στη Χαρ. Τρικούπη –περί ενδεχόμενης συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα και κυρίως το ενδεχόμενο αποχώρησης του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση χτύπησαν συναγερμό στα στελέχη του ΠαΣοΚ. Η σπερμολογία είχε επηρεάσει και τους πιο ψύχραιμους και έτσι έγιναν διερευνητικές συζητήσεις στη Βουλή μεταξύ των βουλευτών αλλά και σε κεντρικό επίπεδο καθώς οι πιο σκληροπυρηνικοί ακόμη και σε επίπεδο μεσαίων στελεχών και βάσης έστειλαν μήνυμα ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση ισοδυναμεί με διάσπαση του κόμματος.
Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, ουδέποτε υπήρξε διάθεση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ από την ηγετική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Μάλιστα η κυρία Γεννηματά αξιοποίησε εκδήλωση της ΔΗΣΥ για το κοινωνικό κράτος στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή για να επιτεθεί προσωπικά στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι εκβιάζεται από τον Πάνο Καμμένο και παρομοίασε την κυβέρνηση με ακυβέρνητο καράβι που το πλήρωμά του είναι σε ανταρσία. Επιπλέον έδωσε στη δημοσιότητα τις επιστολές που αντάλλαξαν με τη Βασιλική Θάνου.
Η δική της έχει ιδιαίτερα σκληρές διατυπώσεις και εγκαλεί την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για απαράδεκτες παρεμβάσεις στο νομοθετικό έργο και παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο ζητώντας του να προχωρήσει σε πειθαρχικό έλεγχο της κυρίας Θάνου κατά το άρθρο 91 του Συντάγματος. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δίνει μεγάλη έμφαση στα εθνικά θέματα αμφισβητώντας την ικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα, συντονιζόμενη με τη δραματική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Μετωπική σύγκρουση
Το Ποτάμι εδώ και μήνες βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Σε καμία περίπτωση δεν θα διευκολύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μείνει στην εξουσία με τη στήριξη του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού ή μόνο του Ποταμιού. Αν υπάρξει εθνική ανάγκη, θα πρέπει να συνεννοηθούμε όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα» ξεκαθαρίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης στους συνομιλητές του.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει σηκώσει πολύ τους τόνους για την υπόθεση Τσακυράκη και καταγγέλλει σε κάθε ευκαιρία το καθεστώς που επιχειρεί να εγκαταστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στη δημόσια διοίκηση.
Η τελευταία ανακοίνωση του Ποταμιού προκάλεσε σύγκρουση με τους ΑΝΕΛ καθώς κατηγορούσε τον κ. Καμμένο για υποκρισία. «Εστησε ένα εθνικολαϊκιστικό ταρατατζούμ και στο τέλος έκανε αυτό που ξέραμε όλοι ότι θα κάνει: μια μεγάλη κωλοτούμπα, έπειτα από ένα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας. Για κάποιους η πολιτική είναι καρέκλα – καρέκλα – καρέκλα». «Ζητάμε συγγνώμη από τους ράφτες του Ποταμιού που για μία ακόμη φορά έραψαν τζάμπα κοστούμι» απάντησε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.
Ο κ. Λεβέντης, από τη δική του πλευρά, επιμένει στη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και όσοι συνομιλούν μαζί του δεν συμμερίζονται τη βεβαιότητα ορισμένων ότι αν τον καλέσει ο κ. Τσίπρας θα σπεύσει να μπει στην κυβέρνηση.
Πρωτοβουλίες για διάλογο
Πρόσκληση Γεννηματά σε Θεοδωράκη και Παπανδρέου
Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, η μακροημέρευση της κυβέρνησης είναι αβέβαιη, οπότε το ερώτημα τι θα κάνουν τα κόμματα του μεσαίου χώρου επιμένει να τίθεται πεισματικά στις συζητήσεις των στελεχών τους. Η επιρροή του κ. Σημίτη, ο οποίος παλεύει για την ανασυγκρότηση του χώρου, είναι καταλυτική σε αυτή τη συγκυρία. Οι συνεννοήσεις ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Ποτάμι επιταχύνθηκαν αιφνιδίως από την περασμένη Πέμπτη, μετά τη συνάντηση συνεργατών της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διερεύνηση της πιθανότητας ενοποίησης της επιτροπής για την Κεντροαριστερά και του Κοινοβουλίου του Κέντρου. Την πρωτοβουλία για το άνοιγμα του διαλόγου πήρε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πραγματοποιήθηκε την ημέρα που Γεννηματά και Τσίπρας συμμετείχαν στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Επιθυμία του Ποταμιού είναι να δημιουργηθεί μια 30μελής επιτροπή, με μειοψηφική συμμετοχή των δύο κομμάτων, εμπλουτισμένη με πρόσωπα κοινής αποδοχής και όσους έχουν μείνει ανενεργοί το προηγούμενο διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρουν πρόσωπα όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Παντελής Καψής, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης κ.ά. Αναλόγως του κύρους που θα αποκτήσει αυτή η επιτροπή, θα μπορέσουν να τεθούν στο τραπέζι ζητήματα προγραμματικής σύγκλισης αλλά όχι διάλυσης των κομμάτων. Ο Σπύρος Λυκούδης προανήγγειλε σε τηλεοπτικές εμφανίσεις του αυτή την εξέλιξη, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη περίμεναν την επιστροφή Γεννηματά για να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις και ξαφνικά όλα άρχισαν να εξελίσσονται με άλλους ρυθμούς.
Την Παρασκευή το βράδυ η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έδωσε στη δημοσιότητα τις επιστολές της προς τον κ. Θεοδωράκη και προς τον Γιώργο Παπανδρέου ζητώντας τους να συναντηθούν άμεσα για τη «συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού, κυρίαρχου προοδευτικού πόλου εξουσίας που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, που θα μπορεί να καθορίσει εξελίξεις, με αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο». Η κυρία Γεννηματά μιλάει για ισότιμη συμμετοχή όλων των κομμάτων και των συλλογικοτήτων του χώρου και για έναν πολιτικό – προγραμματικό διάλογο που θα οδηγεί στη διατύπωση κοινών θέσεων για όλα τα μεγάλα θέματα της χώρας.
Ο κ. Θεοδωράκης αναμένεται να απαντήσει επίσης με επιστολή στην οποία θα παραθέτει τις δικές του απόψεις, κυρίως ότι επιθυμεί την εμπλοκή νέων παραγωγικών δυνάμεων από την κοινωνία και ενός τμήματος της Κεντροδεξιάς, καθώς το Ποτάμι έχει συμμαχήσει με τη Δράση ώστε να αναζητηθούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο κομμάτων. Από την πλευρά του κ. Παπανδρέου μεταδίδεται ότι αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική ανασυγκρότησης του χώρου και ότι ετοιμαζόταν να στείλει επιστολή στους άλλους αρχηγούς με περιεχόμενο ανάλογο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
