Ρωσία: Επαναφέρει τη βίζα για τους Τούρκους

Στο «χορό» των ρωσικών αντιποίνων προς την Άγκυρα για την κατάρριψη του μαχητικού Su-24 στη μεθόριο με τη Συρία μπαίνει και η αναστολή της ελεύθερης μετακίνησης Τούρκων πολιτών προς τη Ρωσία.

Στο «χορό» των ρωσικών αντιποίνων προς την Άγκυρα για την κατάρριψη του μαχητικού Su-24 στη μεθόριο με τη Συρία μπαίνει και η αναστολή της ελεύθερης μετακίνησης Τούρκων πολιτών προς τη Ρωσία.

Ο τερματισμός της εξαίρεσης και η επαναφορά των θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή.

«Δεν πρόκειται για εκδίκηση, […], η απειλή είναι πραγματική. Έ κύμα μαχητών έχει περάσει μέσω Τουρκίας προς διάφορες κατευθύνσεις» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Και συμπλήρωσε πως η Άγκυρα απέλασε φέτος περισσότερους από 200 Ρώσους πολίτες προς διάφορες χώρες, «πολιτική που δεν είναι φιλική προς τη Ρωσία», στην πλειονότητα των περιπτώσεων χωρίς να προειδοποιήσει τη Μόσχα.

Την Πέμπτη ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε από την κυβέρνηση να προετοιμάσει σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα για την κατάρριψη -όπως το πάγωμα κοινών επενδυτικών σχεδίων, εμπορικούς περιορισμούς ή ακόμη και περιορισμούς στην απασχόληση τουρκικού εργατικών χεριών στη Ρωσία.

Τα μέτρα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το Σάββατο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Νβορκόβιτς.

Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του Ουαλίν αλ-Μουαλέμ στη Μόσχα, ο Λαβρόφ αμφισβήτησε παράλληλα κατά πόσο η Τουρκία έχει πραγματικά την πρόθεση να χτυπήσει την τρομοκρατία.

«Έχουμε ολοένα και περισσότερα ερωτηματικά για την δραστηριότητα της Άγκυρας και την πραγματική τη δέσμευση στην εξάλειψη της τρομοκρατίας» είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Και προσέθεσε ότι η Άγκυρα έχει σταθεί διστακτική να μοιραστεί με την Μόσχα πληροφορίες σχετικά με πολίτες της που κατηγορούνται για ανάμειξη σε τρομοκρατική δράση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.