Προς το αύριο

Με αφορμή τις δυσκολίες και τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους που αντιμετωπίζουν καθημερινά όσοι εμφανίζουν τροφικές αλλεργίες

Με αφορμή τις δυσκολίες και τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους που αντιμετωπίζουν καθημερινά όσοι εμφανίζουν τροφικές αλλεργίες, δύο επίσης αλλεργικοί εφευρέτες δημιούργησαν τη Nima: έναν «έξυπνο» αισθητήρα ικανό να «οσφραίνεται» –σε πρώτη φάση –τη γλουτένη στα τρόφιμα, για όσους πάσχουν από τη νόσο κοιλιοκάκη. Το μυστικό της Nima κρύβεται σε μια συνοδευτική κάψουλα μιας χρήστης μέσα στην οποία ο χρήστης τοποθετεί ένα κομματάκι από την τροφή που επιθυμεί να καταναλώσει. Η κάψουλα τοποθετείται στην ειδική θήκη και η Nima πιάνει δουλειά, σαρώνοντας το περιεχόμενό της για ίχνη γλουτένης σε επίπεδο που αγγίζει τα 20 ppm (parts per million) –όριο που κατά την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χαρακτηρίζει μια τροφή «gluten-free». Αν στην οθόνη ανάψει το χαμόγελο, τότε η τροφή είναι ασφαλής για κατανάλωση. Χάρη στο μικρό της μέγεθος, η «έξυπνη» συσκευή μεταφέρεται εύκολα στην τσάντα ή ακόμη και στην τσέπη του κατόχου της. Οι δημιουργοί της Nima ετοιμάζουν τώρα μια νέα εκδοχή της εύχρηστης συσκευής, ικανή να ανιχνεύει ίχνη ξηρών καρπών. H προπαραγγελία της συσκευής που ανιχνεύει τη γλουτένη μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας στοιχίζει 180 ευρώ, ενώ η διάθεσή της αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2016.
Πλένει, στεγνώνει, διπλώνει
Τέλος στην αγγαρεία των ρούχων αναμένεται να φέρει ένα θαυματουργό πλυντήριο που δημιούργησαν οι εταιρείες Panasonic, Daiwa House –μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της Ιαπωνίας –και τα εργαστήρια Seven Dreamers. Το πλυντήριο αυτό είναι ικανό να πλένει, να στεγνώνει και στη συνέχεια να… διπλώνει τα ρούχα. Το λεγόμενο Laundroid ξεκίνησε ως πρότζεκτ το 2008 και όπως φαίνεται οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Σε πρώτη φάση εντός του 2016 θα είναι δυνατή η προπαραγγελία μιας δοκιμαστικής (beta) έκδοσής του, η οποία θα απευθύνεται π.χ. σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κ.α.
Παρά το γεγονός ότι το Laundroid παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό στο Τόκιο, η αλήθεια είναι πως ξεκάθαρες πληροφορίες γύρω από τον αναλυτικό τρόπο λειτουργίας του δεν υπάρχουν. Οι εταιρείες ωστόσο υπογραμμίζουν ότι βασικό ρόλο στην όλη διαδικασία παίζουν τα συστήματα ανάλυσης εικόνας και ρομποτικής που περιλαμβάνει το πρωτοποριακό μηχάνημα. Στόχος τους είναι μελλοντικά να ενσωματώνεται σε μια hi-tech ντουλάπα με αποτέλεσμα να γίνεται αόρατο.
Ασύρματο κουμπί πάει παντού

Είναι μικρό, πρακτικό και υπόσχεται να προσθέσει μια γερή «δόση» αυτοματισμών στην καθημερινότητά μας. Ο λόγος για το Flic: ένα ανεξάρτητο κουμπί το οποίο συνδέεται με smartphones (Android και iOS) μέσω Bluetooth με αποτέλεσμα να προσφέρει διάφορες λειτουργίες στο πάτημά του.
Κολλώντας το Flic κυριολεκτικά οπουδήποτε και πατώντας το μπορούμε να αναβοσβήσουμε τα φώτα στον χώρο, να βάλουμε μουσική, να πραγματοποιήσουμε τηλεφωνικές κλήσεις ή να… παραγγείλουμε ταξί. Το ασύρματο κουμπί μπαίνει ακόμη και στο αυτοκίνητο, λύνοντας τα χέρια του οδηγού και βοηθώντας τον να παραμένει συγκεντρωμένος στον δρόμο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Σύμφωνα με τους επινοητές του από τη σουηδική εταιρεία Shortcut Labs, το «μαγικό» χρωματιστό κουμπάκι από μαλακή σιλικόνη μπορεί να διευκολύνει ακόμη και τους ηλικιωμένους που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το «έξυπνο» κινητό τους, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συντόμευση για την απευθείας μετάβασή τους σε κάποια λειτουργία της συσκευής. To ασύρματο κουμπί για όλες τις δουλειές «έτρεξε» στην αρένα του Indiegogo όπου στις αρχές του έτους τερμάτισε, συγκεντρώνοντας το ιλιγγιώδες ποσό των 900.000 δολαρίων (δηλαδή περίπου 820.000 ευρώ) χάρη στη στήριξη 13.000 χρηματοδοτών, οι οποίοι αγόρασαν περί τα 60.000 Flics.

Θερμαινόμενο παγκάκι

Τέλος στις «παγωμένες» βόλτες στον κήπο αναμένεται να βάλει το επαναστατικό παγκάκι Helios. Σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει άνεση και θαλπωρή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το θερμαινόμενο παγκάκι με τα μοντέρνα πόδια διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα θέρμανσης αντίστοιχο με εκείνο που χρησιμοποιείται στα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Σύμφωνα με την επινοήτρια εταιρεία πίσω από το ζεστό κάθισμα, την Galanter&Jones από το Σαν Φρανσίσκο, το μόνο που έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης του είναι να το βάλει στην πρίζα και να ρυθμίσει την επιθυμητή θερμοκρασία. «Είναι σαν να κάθεσαι επάνω σε μια ζεστή μπανιέρα, χωρίς να βρέχεσαι» αναφέρει η Μιράντα Τζόουνς. Το Helios δεν ξεπερνά σε κατανάλωση ρεύματος ένα πιστολάκι μαλλιών ισχύος 1.500 βατ, διατίθεται ήδη σε διάφορα σχέδια και χρώματα, ωστόσο η τιμή του είναι μάλλον τσουχτερή, καθώς ξεκινά από τα 3.400 δολάρια –δηλαδή περίπου 3.080 ευρώ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.