Ακροδεξιοί προπηλάκισαν μπροστά στη Βουλή τον Γ. Κουμουτσάκο και τον Μ. Βαρβιτσιώτη (video)

Παμποντιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή της νεολαίας των ΑΝΕΛ, έχει προγραμματιστεί για τις 4 το μεσημέρι, στην πλατεία Συντάγματος.

Επίθεση από χρυσαυγίτες δέχτηκαν στον Αγνωστο Στρατιώτη, όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος δέχτηκε χτυπήματα στο σώμα και το πρόσωπο και με ρούχα σκισμένα, κατάφερε την τελευταία στιγμή να διαφύγει εισχωρώντας στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Τρέχοντας κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια των δραστών και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος επιβιβάστηκε σε διερχόμενο αυτοκίνητο.

Ολα αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια παμποντιακής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή της νεολαίας των ΑΝΕΛ, που πραγματοποιείται το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση, το συλλαλητήριο λαμβάνει χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση του βοηθήματος επιβίωσης των ομογενών Ποντίων, «που τους οδηγεί στην εξαθλίωση και στον θάνατο», για την αφαίρεση από την διδακτέα ύλη της Γ’ Λυκείου του κεφαλαίου «Παρευξείνιος Ελληνισμός», του μοναδικού με σαφή αναφορά στον όρο Γενοκτονία, «λογοκρίνοντας την παιδεία και παραχαράσσοντας το μέλλον μας».

Κορωνίδα στις προσβολές, αναφέρεται στην ανακοίνωση αποτελεί η πρόσφατη «ανενδοίαστη άρνηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας».

Το επεισόδιο

Η Αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά για να ελέγξει την κατάσταση στον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια έκαναν πορεία προς την τουρκική πρεσβεία στην περιοχή της Ρηγίλλης. Προσαγωγές ή συλλήψεις δεν έγιναν.

Βουλευτές της Χρυσής Αυγής που ήταν παρόντες στη συγκέντρωση μιλούν για ανένταχτους εθνικιστές ή που ανήκουν σε μικρότερες ομάδες ως αυτούς που ενεπλάκησαν στα επεισόδια.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν να έχει αναφερθεί το όνομα ενός βουλευτή στους εμπλεκόμενους. Εφόσον γίνει καταγγελία για εμπλεκόμενος μέλος του Κοινοβουλίου, θα ενημερωθεί εισαγγελέας ο οποίος και θα ζητήσει οπτικό και άλλο υλικό για να εξετάσει αν ευσταθεί η κατηγορία.

Ο κ. Κουμουτσάκος φέρεται να έχει πει ότι δέχτηκε επίθεση από χρυσαυγίτες μπαίνοντας στο κτίριο της Βουλής.

Η ΕΛ.ΑΣ., από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έχουν ήδη επιληφθεί και διερευνούν το περιστατικό βιαιοπραγίας σε βάρος βουλευτών, που έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν οι δράστες. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο ενήργησαν άμεσα με πρωταρχικό μέλημα να προφυλάξουν τη σωματική ακεραιότητα των βουλευτών και λοιπών ατόμων που δέχονταν επιθέσεις».

Τέσσερις ύποπτοι

Την έρευνα για τα επεισόδια έχει αναλάβει η Κρατική Ασφάλεια, ήδη διενεργείται προανάκριση και σχηματίζεται δικογραφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα τεσσάρων ατόμων, δύο εξ αυτών είχαν αναμειχθεί πάλι σε επεισόδια πριν από μερικούς μήνες.

Για ακροδεξιούς τραμπούκους, «που καπηλεύτηκαν ειρηνική εκδήλωση για εθνικά θέματα» κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε δήλωσή του για την επίθεση και τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα.

Αναφέρει ακόμη ότι είναι θέμα χρόνου η σύλληψη των δραστών.

Ειδικότερα, ο κ. Τόσκας δήλωσε:

«Εκφράζω τη λύπη μου για το περιστατικό που συνέβη σε βάρος βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

» Οι ακροδεξιοί τραμπούκοι οι οποίοι κρύφτηκαν, καπηλεύτηκαν ειρηνική εκδήλωση για εθνικά θέματα και με δειλό τρόπο προσέβαλαν και χτύπησαν βουλευτή, έχουν ταυτοποιηθεί και είναι θέμα χρόνου η σύλληψή τους. Οι ίδιοι τραμπούκοι προσέβαλαν βάναυσα και τον ιερό χώρο του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη.

» Η Αστυνομία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την προστασία του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου. Δεν θα επιτρέψουμε παρόμοια περιστατικά που προσβάλλουν τη Δημοκρατία και τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση της η ΓΑΔΑ, για το περιστατικό της επίθεσης εναντίον του κ. Κουμουτσάκου, αλλά και εναντίον του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον οποίο όμως δεν μπόρεσαν να χτυπήσουν, αναφέρει ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο ενήργησαν άμεσα με πρωταρχικό μέλημα να προφυλάξουν τη σωματική ακεραιότητα των βουλευτών και λοιπών ατόμων που δέχονταν επιθέσεις».

Αναφέρει επίσης οτι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έχουν ήδη επιληφθεί και διερευνούν το περιστατικό βιαιοπραγίας σε βάρος βουλευτών, προκειμένου να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν οι δράστες.

Τόσκας: Στέλεχος της ΧΑ ένας από τους δράστες της επίθεσης στον Κουμουτσάκο

Στέλεχος της Χρυσής Αυγής ένας από τους δράστες του σημερινού επεισοδίου ξυλοδαρμού του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση του ενός δράστη και γίνονται ενέργειες για να συλληφθεί.

Για τους άλλους τρεις που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο ο κ. Τόσκας ανέφερε πως βρίσκονται στη διαδικασία της ταυτοποίησης, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει έρευνα και για περισσότερα άτομα.

Σε ότι αφορά την στάση της αστυνομίας ο κ .Τόσκας είπε ότι ήταν η αρμόζουσα, ήταν η δέουσα και πως άντρες των ΜΑΤ προστάτεψαν τον κ. Κουμουτσάκο.

Η συζήτηση στη Βουλή

Την Χρυσή Αυγή κατηγόρησε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος ως φυσικό αυτουργό για την επίθεση που δέχθηκε στο Σύνταγμα κατά την διάρκεια του παμποντιακού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας κατά των απόψεων που διατύπωσε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων. Μετά το επεισόδιο ο κ. Κουμουτσάκος προσήλθε στην Ολομέλεια της Βουλής και έλαβε τον λόγο για να καταδικάσει την βιαιοπραγία εναντίον του από πλευράς «ακραίων, απαράδεκτων τραμπούκων», όπως τους χαρακτήρισε, ενώ καταλόγισε στον κ. Φίλη ότι είναι ο «ηθικός αυτουργός» των ενεργειών αυτών με τις απόψεις που διατύπωσε και έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

«Έχοντας υποστεί την βιαιοπραγία ακραίων απαράδεκτων τραμπούκων, είμαι πεπεισμένος ότι το έδαφος, την τροφή και το νερό την δίνουν οι δηλώσεις που κάνατε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι «είδα και πρόσωπα και ξέρω υπό την καθοδήγηση ποιων έδρασαν οι τραμπούκοι». «Οι πνευματικοί πατέρες είναι αυτοί που έχουν δολοφονήσει, οι φορείς του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος ονομάτισε την Χρυσή Αυτή προκαλώντας πανδαιμόνιο αντιδράσεων από την πτέρυγά της. Επίσης, έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει μήνυση, ενώ σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες άφησε να εννοηθεί ότι θα διερευνηθεί και ο ρόλος που διαδραμάτισε η αστυνομία η οποία δεν προέβη σε συλλήψεις.

Η Βουλή εξέφρασε την «αυτονόητη καταδίκη και την αποδοκιμασία που διέπραξαν ακραία στοιχεία», όπως είπε ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος, ενώ την συμπάθειά του για όσα υπέστη τόσο ο κ. Κουμουτσάκος, όσο και ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος δέχθηκε προπηλακισμούς, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας κάνοντας λόγο για «μανία των τραμπούκων της ακροδεξιάς» και για «μερικές εκατοντάδες που κερδοσκοπούν πολιτικά» και που «με τρόπο επαγγελματικό διαχειρίζονται τις μνήμες των ανθρώπων, με τρόπο εξοργιστικό, τραμπούκικο». Ενώ απαντώντας σε όσους τον επέκριναν ότι «όπλισε το χέρι των τραμπούκων», είπε ότι «η Δημοκρατία δεν πρέπει να διαιρείται μπροστά σε αυτούς που αν και υπόδικοι δεν υποχωρούν και είναι εδώ μπροστά μας και προκαλούν τη Δημοκρατία». Ο κ. Φίλης μίλησε για «απειλή κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών με προπηλακισμούς και με παραχάραξη απόψεων όπως η δική μου».

Αιτιολογώντας τις απόψεις που διατύπωσε σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων δήλωσε ότι «ως υπουργός υποστηρίζω και υλοποιώ την απόφαση της Βουλής», με την οποία αναγνωρίστηκε το 1994 η γενοκτονία. Και πρόσθεσε: «Τιμώ τα θύματα, τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα εγκλημάτων της τουρκικής θηριωδίας στον Πόντο και σέβομαι τον πόνο των απογόνων τους». «Ρωτήθηκα αν έχω διαφορετική επιστημονική άποψη, αλλά η πολιτική άποψή μου είναι σαφής και είναι η απόφαση της Βουλής», υπογράμμισε ο κ. Φίλης, προσθέτοντας ότι «σε αυτή την πορεία διαίρεσης του λαού και εθνικιστικής ρητορείας, που προσβάλλει τα πατριωτικά αισθήματα ο κίβδηλος εθνικισμός και η πατριδοκαπηλεία, έχουμε όλοι χρέος να είμαστε απέναντι με όλα τα μέσα που επιτρέπει το Σύνταγμα και η Δημοκρατία», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, ενώ επισήμανε ότι «το φάντασμα του εθνικισμού σε ορισμένες περιπτώσεις έχει στοιχεία πολιτικής κερδοσκοπίας». «Αυτό που διακυβεύεται είναι η Δημοκρατία», συμπλήρωσε, ενώ υποστήριξε ότι υπήρξε διαστροφή των δηλώσεών του και ότι ο ίδιος υπέστην «τηλεοπτικούς τραμπουκισμούς». «Σέβομαι την απόφαση της Βουλής ανεξαρτήτως των απόψεων επί επιστημονικού επιπέδου», διευκρίνισε, λέγοντας ότι «υπάρχει επιστημονική έρευνα η οποία τίθεται υπό την κρίση της επιστημονικής κοινότητας» και διερωτήθηκε αν κάποιοι θέλουν να βάλουν όρια στην επιστημονική έρευνα.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Φίλη υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΠαΣοΚ και προς στιγμήν προκλήθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδη ο οποίος εξοργισμένος από όσα ακούγονταν από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, τους είπε «δεν μπορείτε να μας λέτε ότι είμαστε συνεργάτες της ακροδεξιάς» και ότι «εμείς είχαμε φυλακισμένους επί χούντας». Αντιδράσεις υπήρχαν και από την πτέρυγα της ΝΔ με τον Μ. Βορίδη να φωνάζει στον υπουργό Παιδείας ότι «σας έχουν πρωτοσέλιδο όλες οι τούρκικες εφημερίδες», ενώ ο κ. Φίλης δήλωνε από του βήματος: «Στην Δημοκρατία καθεστώς αναστολής της άποψης δεν υπάρχει, δεν υπάρχει γενοκτονία άποψης. Σέβομαι τον πατριωτισμό και τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα των αδελφών Ποντίων».

Ακολούθησε νέο πανδαιμόνιο με τους χρυσαυγίτες να ζητούν επιτακτικά το λόγο για όσα τους είχε καταλογίσει ο κ. Κουμουτσάκος. «Θα μας δώσεις το λόγο τώρα. Ο λόγος θα δοθεί στην Χ.Α.», φώναζε ο βουλευτής του κόμματος Ηλ. Κασιδιάρης, ενώ η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου του είπε ότι «εντάξει, ξέρουμε ότι είστε τρίτο κόμμα και θα πάρετε τον λόγο στην σειρά σας». «Τις ειρωνείες στους Αφγανούς και τους Πακιστανούς», ακούστηκε να της λέει εκείνος, ενώ όταν έλαβε τον λόγο εκ μέρους της Χ.Α. ο Ηλ. Παναγιώταρος διέψευσε ότι το κόμμα του συμμετείχε στον προπηλακισμό του.

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι στην ομάδα που στράφηκε εναντίον του είχε δει νωρίτερα τον βουλευτή της Χ.Α. Αντ. Γρέγο, ενώ από την πτέρυγα της Χ.Α. ακουγόταν ότι «δεν ξέρει τη λέει ο ψεύτης». «Δεν συνηθίζω να ψεύδομαι», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος αργότερα σχολίαζε ότι «οι προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας είναι το έδαφος που καλλιεργείται ο σπόρος της βίας και της μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού». «Υπάρχει αυτός και αυτός που έδρασε και οι ηθικοί αυτουργοί που δίνουν τροφή σε εκείνους που καταφεύγουν στην βία», πρόσθεσε.

Αργότερα ζήτησε τον λόγο ο κ. Γρέγος για να διαψεύσει τον βουλευτή της ΝΔ ότι συμμετείχε στην επίθεση εναντίον του καλώντας τον να ανακαλέσει διαφορετικά, όπως είπε, θα καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του.


Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση για την επίθεση που δέχτηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος: «Καταγγέλλω και καταδικάζω απερίφραστα τη βιαιοπραγία εναντίον του βουλευτού του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, στο πλαίσιο εκδήλωσης Ποντιακών οργανώσεων που κατά τα άλλα διεξήχθησαν ησύχως έξω από τη Βουλή, από ακραία στοιχεία που φέρουν τον εθνικιστικό, ρατσιστικό μισαλλόδοξο λόγο σαν προκάλυμμα, ακόμα και για βιαιότητες, και μάλιστα απέναντι σε μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είναι ένα υπόδειγμα άθλιας συμπεριφοράς, από το οποίο πρέπει όλοι να πάρουν τις αποστάσεις τους και να αφήσουν το δημοκρατικό διάλογο για όλα τα ζητήματα να εξελίσσεται ελεύθερα, παρά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και αντιδικίες που ακόμα και ερίζοντα επιστημονικά και πολιτικά ζητήματα δημιουργούν. Το καταγγέλλω απερίφραστα, όπως εξ όσων αντελήφθην και οι πτέρυγες της Ελληνικής Βουλής».

Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση, από φασιστοειδή, σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ποντιακών Ενώσεων. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν εκφράζουν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ποντιακής καταγωγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταδικάζει «τη θρασύτατη επίθεση από φασιστοειδή στο βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο».

«Η επίθεση αυτή αναδεικνύει το πόσο επικίνδυνο είναι το ακροδεξιό παιχνίδι που παίζει η ΝΔ τις τελευταίες ημέρες. Προσπαθώντας να αναδείξουν σε μείζον πολιτικό θέμα μια προσωπική θέση του Ν. Φίλη που εκφράστηκε, μάλιστα, προ διετίας, κατάφεραν να ανασύρουν στο προσκήνιο τις δυνάμεις του μίσους και της ακροδεξιάς βίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι το φλερτ με την πατριδοκαπηλία, ούτε μπορεί να τους βγάλει από το πολιτικό τους αδιέξοδο, ούτε αρμόζει σε πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να ονομάζονται δημοκρατικές» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε σε όλους τους τόνους την τραμπούκικη επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος από ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία παρεισέφρησαν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των Ποντίων για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σχετικά με τη Γενοκτονία» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Κάθε μορφή βίας είναι απαράδεκτη, αποκρουστική και καταδικαστέα. Τέτοιου είδους συμπεριφορές και πρακτικές διαπνέονται από φασιστικές αντιλήψεις που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και τη Δημοκρατία» κατέληξε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από τη Λαμία αναφέρθηκε στα σημερινά επεισόδια:

«Καλά θα κάνει είτε ο κ. Φίλης να παραιτηθεί, είτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να πάρει θέση και να τον παραιτήσει. Αναφέρομαι σε αυτό, γιατί σήμερα που είχαμε συγκέντρωση και παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας στη συγκέντρωση των Ποντίων, αποδοκιμάστηκαν και έγιναν επεισόδια εις βάρος εκλεκτών συναδέλφων και ιδιαίτερα του Γ. Κουμουτσάκου.

Θεωρούμε ότι ηθικός αυτουργός είναι ο Ν. Φίλης ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος δεν πρέπει να έχει καμία θέση στην ελληνική κυβέρνηση σήμερα. Και γι’ αυτό ακριβώς η Νέα Δημοκρατία θα εξετάσει -και το τονίζω από τώρα- αν μπορεί συνταγματικά, μέσα στο εξάμηνο που έχει ήδη πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Παιδείας, ώστε να συζητηθεί στη Βουλή το όλο ζήτημα και να πάρουν όλοι θέση».

Καταδικάζουν οι Πόντιοι

Σε καταδίκη της επίθεσης προς τον βουλευτή της ΝΔ κ. Κουμουτσάκο προέβη το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε, «το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και κάθε δημοκράτης Πόντιος καταδικάζει κάθε πράξη βίας που συνέβη σήμερα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια και μετά του πανποντιακού συλλαλητηρίου. Οι φασίστες οι νεοφασίστες οι ναζιστές οι χρυσαυγίτες είναι ξένο σώμα προς εμάς. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια καπήλευσης που έγινε στο όνομα των δηλώσεων Φίλη».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.