Πορτογαλία: Ο Κοέλιο «έτοιμος για κυβέρνηση» χωρίς αυτοδυναμία

Επανεκλογή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού στην Πορτογαλία, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, είναι το πιθανότερο σενάριο που προκύπτει από τα exit poll στις εκλογές της Κυριακής.

Γλυκόπικρη νίκη κατάφερε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου στις εκλογές, καθώς το κυβερνήτικο στρατόπεδο ήρθε μεν πρώτο όμως δεν κατάφερε να αποσπάσει την αυτοδυναμία: «Έτοιμος να κυβερνήσει» εμφανίζεται ο ίδιος, μετά από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας και την έξοδο από το μνημόνιο.

Η δυνατότητα της αριστερής αντιπολίτευσης να τον μπλοκάρει στο Κοινοβούλιο προοιωνίζεται κίνδυνο πολιτικής αστάθειας καθώς η Λισαβώνα θα κληθεί να εφαρμόσει δύσκολο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε άνετο προβάδισμα αλλά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο βρίσκεται στην εξουσία από το 2011.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών περιφερειών, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Πέντρο Πάσος Κοέλιο εξασφαλίζει το 40,04% των ψήφων, έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος που εξασφαλίζει το 31,65%. Το Μπλοκ της Αριστεράς εξασφαλίζει το 9,44% των ψήφων και η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους το 7,63%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.