Στις πλάτες του Ευάγγελου Μεϊμαράκη η Κεντροδεξιά

«Δεν θα αμφισβητήσω τον Σαμαρά, εκτός εάν παραιτηθεί ή μου το ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα» είχε πει μετά την ήττα της ΝΔ τον περασμένο Ιανουάριο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Από το βράδυ της Κυριακής ο έμπειρος πολιτικός, πολιτικό παιδί της ΝΔ, έχοντας περάσει από όλα τα στάδια της κομματικής πυραμίδας, ανέλαβε το βαρύ φορτίο να ηγηθεί του κόμματος σε μια κρίσιμη στιγμή.

«Δεν θα αμφισβητήσω τον Σαμαρά, εκτός εάν παραιτηθεί ή μου το ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα» είχε πει μετά την ήττα της ΝΔ τον περασμένο Ιανουάριο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Από το βράδυ της Κυριακής ο έμπειρος πολιτικός, πολιτικό παιδί της ΝΔ, έχοντας περάσει από όλα τα στάδια της κομματικής πυραμίδας, ανέλαβε το βαρύ φορτίο να ηγηθεί του κόμματος σε μια κρίσιμη στιγμή.

Μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρείται μεταβατικός πρόεδρος, αλλά είναι το πρόσωπο που θα εγγυηθεί τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου τιμονιέρη της κεντροδεξιάς. Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα παίξουν ρόλο και ετοιμάζονται να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην κούρσα της διαδοχής.

Η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της ΝΔ άνοιξε το δρόμο για τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος τους πεντέμιση μήνες που ακολούθησαν την στρατηγικού χαρακτήρα ήττα της κεντροδεξιάς από το ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα και ο πολυκερματισμός της συντηρητικής παράταξης, επέδειξε ιδιαίτερη κομματική νομιμοφροσύνη, απέφυγε τις κινήσεις αμφισβήτησης και εμφανίστηκε ως το πρόσωπο που μπορεί να εκφράσει το μέσο δεξιό και κεντροδεξιό ψηφόφορο.

Η αλλαγή φρουράς στην κεντροδεξιά και η μετάβαση σε μια νέα εποχή ήταν μονόδρομος για τη συντηρητική παράταξη, μετά την συντριπτική υπεροχή του «ΟΧΙ» που αποτέλεσε, άλλη μια στρατηγική ήττα της έως χθες το βράδυ, ηγετικής ομάδας της ΝΔ.

Ακόμα και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, όπως αποκάλυψε χθες το «Βήμα», ήδη είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από το μεσημέρι της Κυριακής, μόλις έλαβε πληροφόρηση των μετρήσεων για την πορεία του δημοψηφίσματος. Απλά, ήταν ζήτημα ωρών και τυπικά να ανακοινωθεί η παραίτησή τους, την οποία συζήτησε και αρκετή ώρα με στενούς συνεργάτες και πολιτικούς του φίλους. «Καταλαβαίνω ότι η μεγάλη παράταξή μας χρειάζεται μια «νέα αρχή» είπε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής.

Ο τέως Πρωθυπουργός είχε δεχθεί και το τηλεφώνημα της Ντόρας Μπακογιάννη το μεσημέρι του Σαββάτου, η οποία όπως διέρρευσαν συνεργάτες της για να εκθέσουν προφανώς τον κ. Σαμαρά, του ζήτησε να παραιτηθεί. Μάλιστα η ίδια φέρεται να του είπε να διευκολύνει την προσπάθεια του μετώπου του ΝΑΙ με την παραίτησή του και εμφανίστηκε πρόθυμη να παραιτηθεί και αυτή και να μην διεκδικήσει την ηγεσία.

«Είσαι τρελή; Αυτά δεν γίνονται. Δεν το κάνω» λέγεται ότι ήταν η απάντηση του κ. Σαμαρά που μετά το κλείσιμο της κάλπης είχε δει μια σειρά στελέχη να τον αμφισβητούν, όπως ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης και εμμέσως οι Νίκος Δένδιας, Γιώργος Κουμουτσάκος και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η επίσκεψη του κ. Μεϊμαράκη το απόγευμα, λίγο μετά τις επτά και τέταρτο, στα γραφεία της ΝΔ ήταν ένα σημάδι ότι στο παρασκήνιο κυοφορούνταν εξελίξεις. Στο γραφείο του κ. Σαμαρά στον 3ο όροφο, έγινε εκτενής συζήτηση μεταξύ του τέως Πρωθυπουργού και του κ. Μεϊμαράκη για τα μελλούμενα στη ΝΔ και αποφασίστηκε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής να αναλάβει τα ηνία του κόμματος.

Επειδή όμως στο καταστατικό δεν υπήρχε ο τίτλος «μεταβατικός ή προσωρινός πρόεδρος», η τελευταία απόφαση του κ. Σαμαρά ήταν να ορίσει αντιπρόεδρο τον κ. Μεϊμαράκη. Και αυτό, διότι σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 10, παρ. 19), από τη στιγμή που ο πρόεδρος παραιτείται, ο «εκτελώνχρέη Προέδρου» είναι ο αντιπρόεδρος.

Το πλαίσιο που θα κινηθεί ο κ. Μεϊμαράκης είναι συγκεκριμένο και ορίζονται από το καταστατικό σαφώς οι κινήσεις του έως την εκλογή της νέας ηγεσίας, η οποία δεν γίνεται από συνέδριο, αλλά από την βάση.

Η εμπειρία του κ. Μεϊμαράκη εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τη ΝΔ στην παρούσα χρονική στιγμή, ενώ πολλοί θέτουν το ερώτημα εάν θα επιδιώξει ο ίδιος να μετατρέψει σε μόνιμη την μεταβατική προεδρία και διεκδικήσει και ο ίδιος την προεδρία.

Μέχρι στιγμής υπάρχει η σκέψη από τον κ. Μεϊμαράκη να συγκληθεί η Κ.Ο. της ΝΔ και να ζητήσει, έστω και εάν δεν προβλέπεται τυπικά από το καταστατικό, μια πολιτική νομιμοποίηση της μεταβατικής προεδρίας του.

Το ενδιαφέρον από εδώ και πέρα είναι ποια πρόσωπα θα μπουν στην κούρσα διαδοχής και κυρίως εάν η ΝΔ θα…κάνει βουτιά στην επετηρίδα και «ανακαλύψει» ένα πρόσωπο της γενιάς των 40άρηδων για να κάνει την ανανέωσή της.

Με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βράδυ της Κυριακής είναι πανίσχυρος στο εσωτερικό πεδίο, μένει να αποδειχθεί ποιο στέλεχος της ΝΔ θα κάνει το βήμα για να μπει στην κούρσα της διαδοχής.

Τα ονόματα από το χώρο της ΝΔ που ενδεχομένως να θελήσουν να μπουν στην κούρσα διαδοχής είναι σχεδόν αναμενόμενα: Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Βασίλης Κικίλιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ ίσως υπάρξουν και πρόσωπα όπως ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Μένει να φανεί ποιοι τελικά θα κάνουν το άλμα…

Πάντως, εκλογή νέου αρχηγού εντός του καλοκαιριού θεωρείται λίγο δύσκολο έως απίθανο να γίνει και έμπειρα στελέχη τοποθετούν την εκλογή για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.