Χωρίς ψήφο στο δημοψήφισμα για την Ε.Ε. οι ευρωπαίοι της Βρετανίας

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων -ανάμεσά τους, οι Κύπριοι- οι ευρωπαίοι υπήκοοι που διαμένουν στην Βρετανία δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που θα στηθεί για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Λονδίνο θα καταρτίσει τις λίστες ψηφοφόρων στη βάση εκείνων για τις βουλευτικές εκλογές, και όχι τις τοπικές ή τις ευρωεκλογές, επιτρέποντας έτσι μόνο σε διαμένοντες από χώρες της Κοινοπολιτείας να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα. Ο Κάμερον ξεκινά με τον Γιούνκερ στο Λονδίνο τις διαβουλεύσεις, πριν την περιοδεία του σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων -ανάμεσά τους, οι Κύπριοι- οι ευρωπαίοι υπήκοοι που διαμένουν στην Βρετανία δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που θα στηθεί για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Βρετανία, οι διαμένοντες που έχουν υπηκοότητα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ μπορούν να ψηφίζουν στις εκλογές αυτοδιοικήσης και στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, στις βουλευτικές εκλογές ψηφίζουν μόνο οι διαμένοντες χωρών που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι το δημοψήφισμα που θα στηθεί θα διοργανωθεί στη βάση των βουλευτικών εκλογών, οπότε το δικαίωμα ψήφου για μη βρετανούς υπηκόους επεκτείνεται σε υπηκόους της ΕΕ μόνο αν είναι από τις χώρες της Κοινοπολιτείας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα ψηφίσουν οι διαμένοντες υπήκοοι Βρετανίας, Ιρλανδίας, Κύπρου, Μάλτας και των υπόλοιπων χωρών της Κοινοπολιτείας, όπως και Βρετανοί που δεν διαμένουν πλέον στη χώρα (αλλά για λιγότερο από 15 χρόνια).

«Είναι μεγάλη απόφαση για τη χώρα μας, αφορά το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου. Για αυτό θεωρούμε σημαντικό να είναι πολίτες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας ή της Κοινοπολιτείας εκείνοι που θα ψηφίσουν» ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι προθέσεις για το πώς θα διοργανωθεί το δημοψήφισμα αναμένεται να αποσαφηνιστούν με περισσότερες λεπτομέρειες την Πέμπτη.

Μετά την επανεκλογή του, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει βάλει μπροστά την προσπάθεια για «επαναδιαπράγματευση» της σχέσης με την ΕΕ. Αφού το Λονδίνο καταλήξει στους όρους αυτής της «νέας σχέσης», θα την θέσει στην κρίση των πολιτών με δημοψήφισμα το 2017 ή ακόμη και νωρίτερα.

Τη Δευτέρα, μετά την «πρεμιέρα» στη Σύνοδο της Ρίγας, ο Κάμερον θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το ζήτημα και την Πέμπτη θα ξεκινήσει από την Κοπεγχάγη την περιοδεία του σε Δανία, Ολλανδία, Γαλλία, Πολωνία και Γερμανία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.