Ο Ομπάμα καθησυχάζει τους ηγέτες του Κόλπου για τη συμφωνία με το Ιράν

Την διαβεβαίωση πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις χώρες του Κόλπου έναντι οποιασδήποτε «εξωτερικής απειλής» επανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα στους άραβες ηγέτες κατά τη Σύνοδο στο Καμπ Ντέιβιντ, θέλοντας να τους καθησυχάσει για την προσπάθεια συμφωνίας με τον Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Επιφυλάσσεται ακόμη η Σαουδική Αραβία για τις συνομιλίες. Οι άραβες σύμμαχοι στον Κόλπο είναι το ένα μέτωπο αντίθεσης για το Ιράν που πρέπει να αντιμετώπισει η αμερικανική κυβέρνηση -τα άλλα είναι το Ισραήλ και παράλληλα το Κογκρέσο, που ήδη προετοιμάζει «τρικλοποδιά».

Την διαβεβαίωση πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις χώρες του Κόλπου έναντι οποιασδήποτε «εξωτερικής απειλής» επανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα στους άραβες ηγέτες κατά τη Σύνοδο στο Καμπ Ντέιβιντ, θέλοντας να τους καθησυχάσει για την προσπάθεια συμφωνίας με τον Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Επιφυλάσσεται ακόμη η Σαουδική Αραβία για τις συνομιλίες.

Οι άραβες σύμμαχοι στον Κόλπο είναι το ένα μέτωπο αντίθεσης για το Ιράν που πρέπει να αντιμετώπισει η αμερικανική κυβέρνηση -τα άλλα είναι το Ισραήλ και παράλληλα το Κογκρέσο, που ήδη προετοιμάζει «τρικλοποδιά» .

Στη σπάνια σύνοδο με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των χωρών του Κόλπου στο Καμπ Ντέιβιντ, ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε για άλλη μία φορά πως η Ουάσινγκτον θα εξετάσει ακόμη και χρήση στρατιωτικής βίας για να υποστηρίξει τους άραβες συμμάχους εάν χρειαστεί και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των «δραστηριοτήτων του Ιράν που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής».

Ο Ομπάμα δεν προχώρησε, όπως ήλπιζαν ορισμένοι ηγέτες, σε επίσημη αμυντική συμφωνία, αλλά περιορίστηκε σε πιο μετριοπαθή μέτρα: Συντονισμό συστημάτων αεράμυνας, ενίσχυση της ασφάλειας στην ναυτιλία και τις κυβερνοεπιθέσεις, αυξημένη συνεργασία στα εξοπλιστικά και ενίσχυση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έφτασε επίσης στο σημείο να αναφέρει πως οι άραβες ηγέτες δεσμεύονταν να υποστηρίξουν την έκβαση των συνομιλιών με το Ιράν.

Στο κοινό ανακοινωθέν, οι χώρες του Κόλπου ανέφεραν πως μία «συνολική και επαληθεύσιμη συμφωνία με το Ιράν» εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας κατέστησε δε σαφές ότι το Ριάντ επιφυλάσσεται προς το παρόν να εκφέρει άποψη επί των συνομιλιών με την Τεχεράνη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.