Προς το αύριο

Στο μέλλον ετοιμάζεται να ταξιδέψει η πόλη του Μπρίστολ, στη Βρετανία.

Στο μέλλον ετοιμάζεται να ταξιδέψει η πόλη του Μπρίστολ, στη Βρετανία. Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της πόλης και αρκετών τεχνολογικών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένης της ιαπωνικής NEC, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ενσωματώσει σε διάφορα σημεία της πόλης αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας με σκοπό τη συλλογή δεδομένων γύρω από διάφορες δραστηριότητες.
Γνωστό ως Bristol is Open, το φουτουριστικό πρότζεκτ αναμένεται να μετατρέψει την πόλη σε ένα γιγάντιο εργαστήριο διακίνησης ενός τεράστιου όγκου δεδομένων που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης, των κυκλοφοριακών προβλημάτων στους δρόμους και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν διάφορες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, π.χ. οι ηλικιωμένοι.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι το Μπρίστολ αποτελεί μία από τις τέσσερις συνολικά βρετανικές πόλεις στις οποίες πραγματοποιούνται δοκιμές αυτόνομων οχημάτων. Στόχος των ειδικών είναι η δημιουργία ενός δικτυωμένου αστικού περιβάλλοντος, ικανού να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των πολιτών του.
Νυχτερινό τάισμα hi-tech
Οταν το μωρό ξυπνάει κλαίγοντας μέσα στη νύχτα, τα δύο λεπτά που χρειάζεται ο βραστήρας για να ζεστάνει το νερό μπορεί να μοιάζουν… αιωνιότητα. Αυτό σκέφτηκε μια ομάδα Βρετανών και δημιούργησε το AppKettle: έναν «έξυπνο» βραστήρα ο οποίος δέχεται εντολές εξ αποστάσεως με τη βοήθεια ενός smartphone, με αποτέλεσμα να μπορεί να πραγματοποιεί την ανάλογη προετοιμασία του μεταμεσονύκτιου γεύματος ενόσω ο γονιός προσπαθεί να καθησυχάσει το μωρό.
Ωστόσο το AppKettle έχει σχεδιαστεί και για χρήστες που δεν είναι νέοι γονείς καθώς επιτρέπει είτε στους βιαστικούς είτε στους χουζούρηδες να έχουν έτοιμο βρασμένο νερό να τους περιμένει στην κουζίνα τους. Η συνοδευτική εφαρμογή (για iOS και Android) επιτρέπει τον έλεγχο της θερμοκρασίας του νερού για μεγαλύτερη επιτυχία ως προς την ιδανική θερμοκρασία για την παρασκευή των αφεψημάτων, του καφέ ή ακόμη και του γάλακτος του μωρού.
Ο βραστήρας με… νοημοσύνη έκανε το ντεμπούτο του στις 31 Μαρτίου στο Kickstarter με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίου, ενώ οι πρώτοι 250 υποστηρικτές του θα μπορούν να τον προπαραγγείλουν έναντι 109 ευρώ.
Εξυπνο κινητό, έξυπνο χέρι
Ενα βιονικό χέρι ικανό να συνδέεται με το smartphone του κατόχου του, με αποτέλεσμα να πραγματοποιεί εντυπωσιακές μανούβρες, ανέπτυξε η ιαπωνική εταιρεία Exiii.
To ρομποτικό άκρο handiii, όπως ονομάζεται, συναρμολογήθηκε από τρισδιάστατα εκτυπωμένα μέρη. Σύμφωνα με την εταιρεία, κάτι τέτοιο επιτρέπει την εύκολη κατασκευή και επιδιόρθωσή του σε περίπτωση βλάβης, ενώ μπορεί να εκτυπωθεί σε διάφορα χρώματα.
Το κινητό λαμβάνει δεδομένα γύρω από την κίνηση των νεύρων και των μυών μέσω του αισθητήρα ηλεκτρομυογραφήματος που διαθέτει το ρομποτικό άκρο και τα μεταφράζει σε κίνηση για το βιονικό χέρι ανοίγοντας και κλείνοντας την παλάμη ή κουνώντας μεμονωμένα δάχτυλα κάθε φορά.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το handiii διατίθεται ήδη προς πώληση έναντι 300 δολαρίων –δηλαδή, περίπου 275 ευρώ -, υπάρχει όμως λίστα αναμονής.
Σύστημα παρακολού­θησης νέων οδηγών
Ονομάζεται Teen Driver (έφηβος οδηγός) και είναι το σύστημα παρακολούθησης νέων οδηγών που ανέπτυξε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Chevrolet. Στόχος της εταιρείας ήταν η δημιουργία ενός συστήματος που να προσφέρει στους νέους οδηγούς μέγιστη προστασία από την πιθανότητα ατυχήματος αλλά και τη δυνατότητα στους γονείς να παρακολουθούν τις οδηγικές τους συνήθειες.
Το Teen Driver, το οποίο η εταιρεία πρόκειται να ενσωματώσει στο μοντέλο της Malibu από το 2016, σβήνει το ραδιόφωνο ή άλλες συσκευές συνδεδεμένες με το σύστημα του αυτοκινήτου όταν οι ζώνες ασφαλείας δεν είναι δεμένες. Προσφέρει ακόμη φωνητικές και οπτικές προειδοποιήσεις στον νεαρό οδηγό σε περίπτωση που υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας που έχουν θέσει οι γονείς.

«Αναπτύξαμε ένα σύστημα που να επιτρέπει στους γονείς να διδάξουν τα παιδιά τους να συμπεριφέρονται ως υπεύθυνοι οδηγοί στον δρόμο»
αναφέρει η εταιρεία. Σύμφωνα με επίσημα αμερικανικά στοιχεία, ο κίνδυνος ατυχήματος στην περίπτωση των οδηγών ηλικίας 16-19 ετών είναι τριπλάσιος συγκριτικά με εκείνον που συνοδεύει οδηγούς ηλικίας άνω των 20 ετών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.