Οι 50 αποχρώσεις του… Ηλιου

Ηταν 11 Φεβρουαρίου του 2010 όταν εκτοξευόταν το πρώτο διαστημικό παρατηρητήριο που θα είχε ως αποκλειστική αποστολή την παρακολούθηση και μελέτη του Ηλιου. Ο δορυφόρος SDO σε αυτά τα 5 χρόνια λειτουργίας του έχει αποκαλύψει πλήθος φαινομένων του μητρικού μας άστρου και έχει καταγράψει εκπληκτικές εικόνες κάθε είδους και σε διάφορα μήκη φωτός. Η NASA εορτάζοντας τη συμπλήρωση αυτών των πέντε ετών έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο μέσα σε διάστημα τριών λεπτών παρουσιάζει ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που έχει καταγράψει ο δορυφόρος από το μητρικό μας άστρο.

Ηταν 11 Φεβρουαρίου του 2010 όταν εκτοξευόταν το πρώτο διαστημικό παρατηρητήριο που θα είχε ως αποκλειστική αποστολή την παρακολούθηση και μελέτη του Ηλιου. Ο δορυφόρος SDO σε αυτά τα 5 χρόνια λειτουργίας του έχει αποκαλύψει πλήθος φαινομένων του μητρικού μας άστρου και έχει καταγράψει εκπληκτικές εικόνες κάθε είδους και σε διάφορα μήκη φωτός. Η NASA εορτάζοντας τη συμπλήρωση αυτών των πέντε ετών έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο μέσα σε διάστημα τριών λεπτών παρουσιάζει ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που έχει καταγράψει ο δορυφόρος από το μητρικό μας άστρο. Παράλληλα η NASA δημοσιοποίησε την τελευταία παρατήρηση του SDO στην οποία απεικονίζεται ένα μυστηριώδες γιγάντιο νήμα ύλης να διατρέχει τον Ηλιο, ένα νήμα που οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ως «ηλιακό φίδι».


Η τελευταία εικόνα του Ηλιου με το…φίδι που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών της NASA έχει συνολικό μήκος περίπου 900 χιλιάδες χλμ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.