Το κόκκινο κρασί καίει το λίπος

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να βοηθήσει τα υπέρβαρα άτομα να κάψουν αποτελεσματικότερα λίπος και να βελτιώσουν την ηπατική λειτουργία τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Όπως πάντως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Nutritional Biochemistry», η θετική επίδραση του κόκκινου κρασιού που ανακάλυψαν δεν μεταφράζεται και σε απώλεια κιλών.

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να βοηθήσει τα υπέρβαρα άτομα να κάψουν αποτελεσματικότερα λίπος και να βελτιώσουν την ηπατική λειτουργία τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Όχι και απώλεια κιλών

Όπως πάντως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Nutritional Biochemistry», η θετική επίδραση του κόκκινου κρασιού που ανακάλυψαν δεν μεταφράζεται και σε απώλεια κιλών.

Ο δρ Νιλ Σάι, βιοχημικός και μοριακός βιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ορεγκον σημείωσε πως τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι τα κόκκινα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με αυτήν όπως η λιπώδης διήθηση του ήπατος. «Δεν ανακαλύψαμε και δεν περιμέναμε ότι αυτά τα ‘συστατικά’ του κόκκινου κρασιού θα μείωναν το βάρος του σώματος» είπε ο δρ Σάι και προσέθεσε ότι «αν καταφέρουμε να αναπτύξουμε μια διατροφική στρατηγική για τη μείωση της επιβλαβούς συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ μέσω της κατανάλωσης κοινών τροφών όπως τα σταφύλια, τα νέα θα είναι πολύ καλά για πολλούς ανθρώπους».

Το ευεργετικό ελλαγικό οξύ

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ελλαγικό οξύ που περιέχεται στα σταφύλια μείωσε δραστικά την ανάπτυξη των υπαρχόντων λιποκυττάρων και τον σχηματισμό νέων αυξάνοντας τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στα ηπατοκύτταρα. Να υπογραμμιστεί πάντως ότι το ελλαγικό οξύ περιέχεται και σε άλλα φρούτα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα ρόδια.

Η νέα μελέτη η οποία διεξήχθη από τους ειδικούς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας και της Νεμπράσκα συμπληρώνει παλαιότερο πείραμα του δρος Σάι στο πλαίσιο του οποίου υπέρβαρα ποντίκια παρουσίασαν βελτίωση στην υγεία τους όταν έλαβαν εκχύλισμα κόκκινων σταφυλιών Βουργουνδίας (ποικιλία pinot noir) που επίσης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού.

Μάλιστα το εκχύλισμα σταφυλιού που έλαβαν τα ζώα ήταν το αντίστοιχο 1 ½ κούπας σταφυλιών την ημέρα ανά άτομο. «Οι μερίδες αυτές είναι λογικές, γεγονός που καθιστά τα ευρήματά μας εφαρμόσιμα στον άνθρωπο» είπε ο δρ Σάι.

Στο πείραμα το οποίο διήρκεσε 10 εβδομάδες, τα ζώα ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά και παρουσίασαν λιπώδη διήθηση του ήπατος καθώς και συμπτώματα διαβήτη – πρόκειται για τα ίδια ακριβώς μεταβολικά προβλήματα που εμφανίζονται σε πολλά υπέρβαρα άτομα τα οποία ακολουθούν καθιστική ζωή. Όπως προέκυψε, όσα πειραματόζωα λάμβαναν συγχρόνως το εκχύλισμα σταφυλιού συσσώρευσαν λιγότερο λίπος στο ήπαρ και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Ο μηχανισμός

Ο δρ Σάι εκτιμά ότι το ελλαγικό οξύ και άλλα χημικά προσδένονται στους πυρηνικούς υποδοχείς PPAR-α και PPAR-γ – πρόκειται για ενδοκυττάριες πρωτεΐνες που παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό του λίπους και των σακχάρων. «Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τη συγκεκριμένη συνεισφορά ορισμένων τροφών στην υγεία» είπε ο ειδικός και συμπλήρωσε: «Αν ψωνίζετε τρόφιμα και ξέρετε ότι ένα συγκεκριμένο είδος φρούτου θα σας κάνει καλό σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζετε, δεν θα αγοράσετε αυτό το φρούτο;».

Σημειώνεται ότι πολλές και διαφορετικές ερευνητικές ομάδες έχουν εντοπίσει σύνδεση μεταξύ χημικών του κόκκινου κρασιού, όπως η ουσία ρεσβερατρόλη, και οφελών για την υγεία. Υπάρχουν ωστόσο και ενστάσεις καθώς αρκετοί ειδικοί προειδοποιούν πως τα ευρήματα στα ζώα δεν έχουν αποδειχθεί σε μελέτες μεγάλης κλίμακας στον άνθρωπο καθώς και ότι τα ευερετικά χημικά του κρασιού περιέχονται σε πολύ μικρές ποσότητες ώστε να έχουν όφελος για τον οργανισμό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.