«Η σφαίρα του καλάθου»

ΣΤΑ ΤΕΛΗ του 19ου αιώνα ο Ιωάννης Χρυσάφης, αυτός ο μεγάλος άνθρωπος της αθλητικής παιδείας

ΣΤΑ ΤΕΛΗ του 19ου αιώνα ο Ιωάννης Χρυσάφης, αυτός ο μεγάλος άνθρωπος της αθλητικής παιδείας, μέσα από τις στήλες του πρωτοποριακού περιοδικού «Ποδηλατική και Αθλητική Επιθεώρησις της Ανατολής» του ρέκτη φιλαθλητικού άνδρα Μιλτιάδη Νεγροπόντη, έκανε γνωστό στο ελληνικό κοινό με τη δημοσίευση και τον σχολιασμό –καθώς και την πλαισίωση με σκίτσα –ένα νέο άθλημα που μετά την κατάκτηση της Αμερικής μόλις είχε έρθει στην Ευρώπη. Ηταν η «σφαίρα του καλάθου». Υστερα από είκοσι χρόνια παίχτηκε και από Ελληνες στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ως καλαθοσφαίριση ή καλαθόσφαιρα.
***
ΑΚΡΙΒΩΣ ο θεσσαλονικιός δημοσιογράφος και συγγραφέας Σωτήρης Θεολογίδης μας προσκαλεί σε ένα «χορταστικό» ταξίδι στη γέννηση και στην ανάπτυξη του μπάσκετ –και παράλληλα του βόλεϊ –στον Μεσοπόλεμο, από το 1919 ως το 1940. Σε ανάπτυγμα 220 μεγάλων σελίδων ξετυλίγονται «Ιστορίες μέσα από το καλάθι», γραμμένες με πολύ μεράκι, ιστορική ευθύνη, πλήθος αριθμών και στατιστικών στοιχείων και άλλα τινά στενά συνδεόμενα με το ανθρώπινο πλαίσιο. Εδώ έγκειται η αξία και σηματοδοτείται ο επιτυχής συγγραφικός στόχος. Να μην προσφερθεί στους φίλους αυτών των δύο αθλοπαιδιών, με τόση δημοφιλία, μόνο μια έρευνα τεχνικής και μόνο μορφής αλλά ένα παλλόμενο σύνολο όπου ο άνθρωπος, είτε ως αθλητής είτε ως προπονητής είτε με όποια άλλη σχετική ιδιότητα, αγωνίστηκε με ενθουσιασμό και κόπο για την εδραίωσή τους.
***
ΕΙΝΑΙ ένα έργο δύσκολο και προκλητικό που το οδηγεί σε αίσιο τέλος ο συγγραφέας, καθώς συνταιριάζει το ανθρώπινο στοιχείο με το αγωνιστικό επίτευγμα σε ατομικό και σωματειακό επίπεδο. Στον άξονα Θεσσαλονίκης – Αθήνας πλέκεται ένα γαϊτανάκι αθλητικών επιδόσεων, στατιστικής αγώνων και διοργανώσεων και της ανθρώπινης δεσπόζουσας παρουσίας στους αγωνιστικούς χώρους. Συμπερασματικά μια σημαντικότατη συνεισφορά στην Ιστορία και στον αθλητικό πολιτισμό, σε βάθος γνώσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.