Η Μογκερίνι καλεί τους «28» να συνδιαλαγούν και πάλι με τη Ρωσία

Επαναπροσέγγιση της ΕΕ με τη Ρωσία σε ζητήματα διεθνών κρίσεων και εμπορίου σε αντάλλαγμα με ρωσικές κινήσεις αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία προτείνει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Σε κείμενό της προς συζήτηση στην επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ των «28», η αξιωματούχος υπογραμμίζει πως άρση κυρώσεων μπορεί να γίνει μόνο αν η Μόσχα υλοποιήσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Την ίδια ώρα, η κρίση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται και χώρες του ΟΑΣΕ αποσύρουν τις αποστολές παρατηρητών τους.

Επαναπροσέγγιση της ΕΕ με τη Ρωσία σε ζητήματα διεθνών κρίσεων και εμπορίου σε αντάλλαγμα με ρωσικές κινήσεις αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία προτείνει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Σε κείμενό της προς συζήτηση στην επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ των «28», η αξιωματούχος υπογραμμίζει πως άρση κυρώσεων μπορεί να γίνει μόνο αν η Μόσχα υλοποιήσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Την ίδια ώρα, η κρίση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται και χώρες του ΟΑΣΕ αποσύρουν τις αποστολές παρατηρητών τους.

Στο κείμενο της Μογκερίνι που διανεμήθηκε στους «28» πριν τη συνάντηση των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, η Μογκερίνι αναφέρει ως «τροφή για σκέψη» το ενδεχόμενο να αναζωογονηθούν κοινές προσπάθειες με τη Μόσχα σε ζητήματα όπως η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, η Λιβύη, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Βόρειος Κορέα, το Παλαιστινιακό ή η επιδημία του Έμπολα.

Κάτι τέτοιο υποστηρίζεται ότι, μαζί με την πίεση που ασκούν οι κυρώσεις στη Μόσχα, θα δώσει κίνητρο στη Ρωσία για θετικά βήματα στην ουκρανική κρίση.

Η ίδια η άρση των κυρώσεων θα πρέπει να γίνει, επαναμβάνεται, μόνο μετά από εποικοδομητικές κινήσεις της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας και μόνο σταδιακά και με βαθμό ανάλογο των ρωσικών κινήσεων.

Το κείμενο υπογραμμίζει με διάφορους τρόπους πως δεν πρόκειται για επιστροφή σε κανονικές σχέσεις «σαν να μην συνέβαινε τίποτε».

Το κείμενο δεν έχει βρει απολύτως θετική ανταπόκριση στην ΕΕ και κυρίως, σύμφωνα με το πρακτορείο, από χώρες της ανατολικής Ευρώπης που γενικά ζητούν σκληρότερη στάση απέναντι στη Μόσχα.

Αξιωματούχος ανατολικής χώρας των «28» που επικαλείται το πρακτορείο ανέφερε την επιφύλαξη πως η στάση της Μογκερίνι αντανακλά περισσότερο την επιθυμία χωρών όπως η Ιταλία και η Γαλλία για μεγαλύτερο περιθώριο στις συνδιαλλαγές με τη Ρωσία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.