ΗΠΑ: «Η Βόρειος Κορέα κρύβεται πίσω από την επίθεση στη Sony»

Με βεβαιότητα «κατά 99%» φέρονται, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, να έχουν καταλήξει οι Αρχές των ΗΠΑ στο ότι η επίθεση χάκερ στη Sony είχε γίνει με εντολή της βορειοκορεατικής κυβέρνησης -αλλά δεν γίνονται επίσημες ανακοινώσεις. Μήλον της έριδος ήταν η κωμωδία The Interview την πρεμιέρα της οποίας στις 25 Δεκεμβρίου αναβάλλει η Sony, σε μία κίνηση που θεωρείται νίκη των δραστών της επίθεσης.

Με βεβαιότητα «κατά 99%» φέρονται, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, να έχουν καταλήξει οι Αρχές των ΗΠΑ στο ότι η επίθεση χάκερ στη Sony είχε γίνει με εντολή της βορειοκορεατικής κυβέρνησης -αλλά δεν γίνονται επίσημες ανακοινώσεις.

Μήλον της έριδος ήταν η κωμωδία The Interview την πρεμιέρα της οποίας στις 25 Δεκεμβρίου αναβάλλει η Sony, σε μία κίνηση που θεωρείται νίκη των δραστών της επίθεσης.

Όπως αναφέρουν η Washington Post, οι New York Times και το Associated Press, στελέχη στην Ουάσινγκτον και αξιωματούχοι κοντά στις έρευνες αναφέρουν πως έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η επίθεση έγινε με «κρατική χορηγία» της Πιόνγκγιανκ.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει αν θα προχωρήσει σε δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων των ερευνητών», δήλωσαν οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας -όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, επίσημες ανακοινώσεις δεν μπορούν να γίνουν όσο η Ουάσινγκτον δεν έχει αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

Παράλληλα, η Sony Pictures ακύρωσε την προγραμματισμένη για την ημέρα των Χριστουγέννων προβολή της ταινίας The Interview, μετά από τις απειλές των χάκερ και την απόφαση πολλών κινηματογραφικών αιθουσών να μην προβληθεί η ταινία.

Η υπόθεση της κωμωδίας περιστρέφεται γύρω από το σχέδιο δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ-Ουν από δύο αμερικανούς δημοσιογράφους.

Η αναβολή, όπως σημειώνει το Reuters, αποτελεί νίκη των χάκερ και επιβεβαίωση της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από βορειοκορεατικές επιθέσεις χάκερ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.