Λίγη περισσότερη σοβαρότητα…

Είναι παράλογο - και επικίνδυνο - ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας, λόγω της Προεδρικής εκλογής να επιβαρύνεται δυσβάστακτα αυτό το κλίμα από αμετροεπείς δηλώσεις πολιτικών.

Είναι παράλογο – και επικίνδυνο – ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας, λόγω της Προεδρικής εκλογής να επιβαρύνεται δυσβάστακτα αυτό το κλίμα από αμετροεπείς δηλώσεις πολιτικών. Την ώρα που πυκνώνουν δημοσιεύματα και αναλύσεις σε όλο σχεδόν τον διεθνή τύπο , για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια εκλογική αναμέτρηση, να πριονίζουμε για στενά μικροκομματικούς λόγους το κλαδί στο οποίο καθόμαστε.
Διαφορές απόψεων για τη διαχείριση της κρίσης, υπήρχαν και θα υπάρχουν. Υπάρχουν όμως και μερικά αυτονόητα δεδομένα που δεν μπορούμε ούτε να τα αγνοούμε, ούτε να τα υποβαθμίζουμε. Είτε μας βολεύει, είτε όχι οι αγορές είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να διαγράψουμε με δηλώσεις του τύπου θα παίζουμε λύρα και θα χορεύουν πεντοζάλη. Ούτε μπορούμε να υιοθετούμε ασμένως λογικές καταστροφολογίας και να προβάλουμε ως επιχείρημα, ότι η προσφυγή σε εκλογές θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία…
Αρκετά πια με τον πόλεμο δηλώσεων για εσωτερική κατανάλωση, για συσπείρωση των κομματικών ακροατηρίων. Αρκετά έχουμε πληρώσει ως τώρα τις λαϊκίστικες εμμονές του πολιτικού μας συστήματος. Επιτέλους ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους, ας επιδείξουν έστω και τώρα λίγο περισσότερη σοβαρότητα και σε σκέφτονται δεύτερη φορά πριν εκστομίσουν δηλώσεις που τραυματίζουν και τη δική τους, αλλά κυρίως τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της χώρας.
Η χθεσινή προειδοποίηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ.Στουρνάρα ήταν απόρροια προφανώς αυτού του κλίματος και οφείλουν να την πάρουν όλοι υπόψη τους . «Οφείλω να επισημάνω», τόνισε, «ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος».
Είναι μέρες ευθύνης για όλους. Οι θεμιτές πολιτικές επιδιώξεις και προσδοκίες, δεν μπορεί, να παραγνωρίζουν ούτε την κατάσταση της χώρας, ούτε τις αντιδράσεις των αγορών, ούτε να τροφοδοτούν ένα κλίμα ανησυχίας στην κοινωνία.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.