Διώξεις εναντίον επτά ατόμων για πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας

Οδηγήθηκαν την Πέμπτη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επτά άτομα τα οποία είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη σύνταξη υποβολή και προώθηση πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας προκειμένου να χορηγούνται τα σχετικά επιδόματα.

Οδηγήθηκαν την Πέμπτη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επτά άτομα τα οποία είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη σύνταξη υποβολή και προώθηση πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας προκειμένου να χορηγούνται τα σχετικά επιδόματα.
Από την αστυνομική προανάκριση προέκυψε ένας «κύκλος εργασιών» 250 «πελατών» ενώ η ζημία που απειλήθηκε σε βάρος του δημοσίου αγγίζει τα 700.000 ευρώ. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ. Παϊκόπουλος για τα κάτωθι αδικήματα:
Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία μετά χρήσεως από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση, στρεφόμενη κατά νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, από την οποία το όφελος που επιδίωξαν οι δράστες και η ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ. Επίσης παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, ιδιαίτερα ελαφρά περίπτωση προμήθειας και κατοχής παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων και ψευδής ιατρική πιστοποίηση για δικαστική χρήση και χρήση αυτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ως εγκέφαλος της οργάνωσης φέρεται μία λογίστρια η οποία σε συνεργασία με έναν υπάλληλο στο Τμήμα Πιστοποίησης Αναπηριών του ΙΚΑ και τους συνεργάτες τους προσέγγιζαν άτομα και τους παρείχαν πλαστά πιστοποιητικά.

Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες, όλοι Έλληνες, ηλικίας από 50 έως 84 ετών.

Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, απάτης κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφίας και κατάχρησης σε βάρος του Δημοσίου. Δύο από αυτούς –κατά περίπτωση– κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί όπλων και παραχάραξη.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως «ηγετικό ρόλο διαδραμάτιζε 50χρονη, ενώ ρόλους-κλειδιά είχαν 53χρονος υπάλληλος του Ι.Κ.Α. , καθώς και 66χρονος καρδιολόγος, ο οποίος επίσης συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία».

Ο τρόπος δράσης

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους επισημάνθηκε ότι: «Οι φερόμενοι ως «πελάτες» προσέφευγαν στους «μεσάζοντες» της οργάνωσης (τρεις γυναίκες ηλικίας 52, 69 και 77 ετών και δύο άντρες 59 και 84 ετών), προκειμένου να λάβουν επιδόματα πρόνοιας, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Οι «μεσάζοντες» με τη σειρά τους επικοινωνούσαν με την 50χρονη «αρχηγό», την οποία ενημέρωναν για τις λεπτομέρειες και τις «απαιτήσεις» των «πελατών».

Στη συνέχεια, η 50χρονη «αρχηγός», με ιδιαίτερα τεχνάσματα και πρακτικές, πλαστογραφώντας έγγραφα που της παρέδιδε ο 53χρονος υπάλληλος του Ι.Κ.Α., κατάρτιζε πλαστές αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, τις οποίες μετά κατέθετε σε διάφορους Δήμους και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, επιτυγχάνοντας την χορήγηση ανάλογων επιδομάτων πρόνοιας για τους πελάτες».

Από τα στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει ένας «κύκλος εργασιών» τουλάχιστον 253 «πελατών», οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί ενώ οι τροποποιήσεις στις αποφάσεις των υγειονομικών επιτροπών γίνονταν στην περιγραφή της πάθησης, στη διάρκεια ισχύος της απόφασης και κυρίως στο ποσοστό της αναπηρίας.

Από την παράνομη δραστηριότητά τους, τα μέλη του κυκλώματος, αποκόμιζαν για κάθε «πελάτη», το χρηματικό ποσό των 1200 έως 2000 ευρώ, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας και τη χρονική διάρκεια λήψης των επιδομάτων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασφαλισμένης του Δημοσίου, η οποία είχε ήδη αναπηρικό ποσοστό 67%, αλλά απευθύνθηκε στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να αυξήσει το ποσοστό σε 80%, έτσι ώστε να τύχει όλων των ευεργετημάτων που προβλέπονται από την κοινωνική πολιτική της χώρας (απαλλαγή φορολογίας εισοδήματος, ειδικό τιμολόγιο ΔΕΗ κ.λπ.).

Από την μέχρι τώρα έρευνα και ανάλυση 44 περιπτώσεων, η ζημία σε βάρος του Δημοσίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ. Ακόμη, οι φορείς στους οποίους, μέχρι σήμερα, εντοπίσθηκαν πλαστές αποφάσεις του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι της Αγίας Παρασκευής, Παλλήνης, Αθηνών, Αχαρνών, Αιγάλεω, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Πειραιώς, Νικαίας, Σαλαμίνας, καθώς και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών Πειραιά.

Στόχος ο Πειραιάς

Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως η δράση της εγκληματικής οργάνωσης επικεντρωνόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όταν όμως αυτό άρχισε να γίνεται αντιληπτό και να δημιουργούνται προβλήματα σε γραφεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, τα μέλη της οργάνωσης άρχισαν τις «μεταφορές» των φακέλων των υποψήφιων δικαιούχων των παροχών σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώθηκε, «με πρόσχημα την μετοίκηση των δικαιούχων σε άλλες περιοχές της Αττικής, προχωρούσαν σε νέες αιτήσεις, κάνοντας χρήση των πλαστών υγειονομικών αποφάσεων. Για να αποδειχθεί η μετοίκηση, χρησιμοποιούσαν υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες κάποιο φυσικό πρόσωπο δήλωνε ψευδώς πως φιλοξενεί τους πελάτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο αδελφών που ενώ διαμένουν στη Δραπετσώνα δήλωσαν ψευδώς ότι διαμένουν στην Αγία Παρασκευή, σε ίδια διεύθυνση με άλλες δύο ενδιαφερόμενες, τις οποίες φιλοξενούσε τρίτο φυσικό πρόσωπο κατά δήλωσή του».

Οι εμπλεκόμενοι, εκτός από την παροχή επιδομάτων πρόνοιας, δραστηριοποιούνταν επίσης στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών για δικαστική χρήση.

Στο πλαίσιο ερευνών από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία οκτώ εισαγγελέων, σε περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τεράστιος όγκος φακέλων, πιστοποιητικών, καρτέλες ενσήμων, πλαστές στρογγυλές σφραγίδες δημοσίων υπηρεσιών, σφραγίδες ονομάτων, σφραγίδα γνησίου φωτοαντιγράφου, βιβλιάρια ασθενείας και ταυτότητες Ελλήνων πολιτών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.