«Είδα το “Philae” να προσεδαφίζεται»

«Αυτό που έζησα ήταν κάτι το ανεπανάληπτο, δεν θα το ξεχάσω ποτέ! Είδα το "Philae" να προσεδαφίζεται

«Αυτό που έζησα ήταν κάτι το ανεπανάληπτο, δεν θα το ξεχάσω ποτέ! Είδα το «Philae» να προσεδαφίζεται στον κομήτη». Αυτά τα λόγια ενθουσιασμού βγαίνουν από το στόμα ενός εντεκάχρονου μαθητή που φανερώνουν έκδηλα την αντίδρασή του σε κάτι στο οποίο παρέστη και ήταν μεγαλειώδες για την επιστήμη και την ανθρωπότητα.
Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014, 7.25 το πρωί, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο Δημήτρης Γρύλλης ετοιμάζεται να μπει στο αεροπλάνο, για έναν προορισμό που σε πολλούς νέους της ηλικίας του θα φαινόταν μαγικός. Ο έλληνας μαθητής είναι ο μοναδικός εντεκάχρονος που ήταν παρών την Τετάρτη στο κέντρο επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) κατά την ιστορική στιγμή της προσεδάφισης του «Philae», της ευρωπαϊκής διαστημικής μηχανής που αναζητεί ήδη τα μυστικά του Διαστήματος στον παγωμένο κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο στο πλαίσιο της αποστολής «Ροζέτα».
Ο Δημήτρης ήταν μέλος της ομάδας της Ελληνογερμανικής Αγωγής που κέρδισε το πρώτο βραβείο σε έναν διασκεδαστικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό βίντεο για το… ξύπνημα της «Ροζέτας». Η συμμετοχή του σχολείου στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό κέρδισε 10.508 ψήφους, με αποτέλεσμα να κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα σε 218 συμμετοχές.
«Τι να πω γι’ αυτό που έζησα; Νιώθω φανταστικά! Είναι απίθανο να βρίσκομαι εδώ σήμερα, δεν το πίστευα ότι θα είχα αυτή την τύχη. Αυτό που παρακολούθησα ήταν μοναδικό» δηλώνει σήμερα ο μαθητής. «Εκπροσώπησα το σχολείο μου. Τους 1.002 μαθητές, τους δασκάλους, τους εκπαιδευτικούς, όλους αυτούς που εργάστηκαν για να ετοιμάζουν το βίντεο για τη «Ροζέτα»» λέει ο εντεκάχρονος Δημήτρης μιλώντας στο «Βήμα».
«Φτάσαμε στο ESOC συνοδευόμενοι από την κυρία Νεφέλη Πολίτη της ESA στην Ελλάδα. Η ανυπομονησία μου ήταν πολύ μεγάλη. Ενιωθα σαν χαμένος. Πάρα πολύς κόσμος και πολλοί δημοσιογράφοι. Ομως είναι τόσο σημαντικό το γεγονός…» λέει ο Δημήτρης. «Ολοι αναρωτιούνταν ποιος είναι αυτός ο μικρός που βρέθηκε εκεί» προσθέτει χαριτολογώντας.
Στην αίθουσα
«Μπήκαμε στην αίθουσα που θα παρακολουθούσαμε τη διαδικασία αποχώρησης του «Philae» από τη «Ροζέτα». Εκεί τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα. Οι επιστήμονες ήταν αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Κοίταζαν συνεχώς τις οθόνες τους και παρακολουθούσαν με αγωνία τη «Ροζέτα»» αναφέρει.
Και περιγράφοντας το χρονικό της προσεδάφισης, συνέχισε: «Περίπου στις 10.00 ήρθε η πρώτη καλή είδηση. Παρακολουθήσαμε σε ζωντανή αναμετάδοση την πρώτη πολύ κρίσιμη στιγμή του εγχειρήματος, τον διαχωρισμό του οχήματος «Philae» από τη «Ροζέτα» που το μετέφερε. Οι πανηγυρισμοί ήταν φανεροί. Χειροκροτούσαμε όλοι με ενθουσιασμό. Κάποια στιγμή αργότερα ο κ. Κόσκος, ο καθηγητής Φυσικής, μου έδειξε τα πρόσωπά μας που φαίνονταν στην οθόνη της ζωντανής αναμετάδοσης. Ηξερα ότι οι συμμαθητές μου με έβλεπαν από τις τάξεις τους».
«Στη συνέχεια βγήκαμε από την αίθουσα. Αρχίσαμε να γνωρίζουμε τους υπόλοιπους καλεσμένους. Δεν περιγράφεται αυτό που ζούσα» λέει ο Δημήτρης με ενθουσιασμό. «Μίλησα με μέλη της ESA και γνώρισα και τον υπεύθυνο του προγράμματος «Ροζέτα». Ήταν εντυπωσιακός» λέει και προσθέτει χαριτολογώντας: «Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πόσο σημαντικές είναι οι ξένες γλώσσες».

«Η στιγμή που δεν θα ξεχάσω»
«Ολοι ήθελαν να μας μιλήσουν, όλα στρέφονταν γύρω από εμάς. Ενιωθα πολύ σημαντικός… Νομίζω ότι τα πήγα καλά» συνεχίζει. «Η στιγμή που δεν θα ξεχάσω ήταν η στιγμή που μάθαμε ότι προσεδαφίστηκε η μηχανή. Χειροκροτούσαμε όλοι όρθιοι. Η πρώτη φωτογραφία όμως που περιμέναμε δεν ερχόταν. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Επικρατούσε πάντως ψυχραιμία. Δίπλα μου ήταν ο καθηγητής Τσουριούμοφ, από τον οποίο ονομάστηκε ο κομήτης. Τον αναγνώρισα αμέσως».
Η διαστημοσυσκευή «Philae» προσεδαφίστηκε την Τετάρτη στον παγωμένο κομήτη για τον οποίο προοριζόταν. Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.
«Ο υπεύθυνος της αποστολής, επιστήμονας Ματ Τέιλορ, ήταν τις προηγούμενες ημέρες τόσο σίγουρος για την προσεδάφιση στον κομήτη ώστε να κάνει τατουάζ στον μηρό του το «Philae» να αποχωρίζεται τη «Ροζέτα»… Δήλωσε δε πως η αποστολή είναι πρωτοποριακή για την έρευνα του Διαστήματος και τη μελέτη των κομητών» καταλήγει ο Δημήτρης.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.