Τακτική «ώριμου φρούτου» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια ιδιότυπη τακτική «ώριμου φρούτου» προσανατολίζεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας αποκωδικοποιήσει με συνοπτικές διαδικασίες τις αρνητικές διαθέσεις των αγορών έναντι της χώρας και βλέποντας ότι η διαχείριση όλων των κρίσιμων ζητημάτων κρύβει επικίνδυνες περιπλοκές.

Σε μια ιδιότυπη τακτική «ώριμου φρούτου» προσανατολίζεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας αποκωδικοποιήσει με συνοπτικές διαδικασίες τις αρνητικές διαθέσεις των αγορών έναντι της χώρας και βλέποντας ότι η διαχείριση όλων των κρίσιμων ζητημάτων κρύβει επικίνδυνες περιπλοκές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων πολιτικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στενών συνεργατών του Αλ. Τσίπρα, εντός των επομένων εβδομάδων θα δρομολογηθούν εξελίξεις οι οποίες θα διαμορφώσουν το σκηνικό στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές –τις οποίες στην Κουμουνδούρου «βλέπουν» πάντως με βεβαιότητα για τον προσεχή Μάρτιο.
Βασικό στοιχείο των εκτιμήσεων που κυριαρχούν στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η όποια συμφωνία για τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή θα αφήνει πολλά ζητήματα ανοιχτά. Κυριότερο μεταξύ αυτών, το θέμα του χρέους.
Με βάση αυτά η απόφαση του ηγετικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρη και ήδη ορατή στην τακτική που ακολουθείται: οι τόνοι έχουν κατέβει, οι επιθετικές παρεμβάσεις και οι μετωπικές επιθέσεις έχουν μετριαστεί και οι στόχοι (πρωτίστως οι εκλογικοί) έχουν προσδιοριστεί.
Στροφή στους «νοικοκυραίους»


Πρώτη επιδίωξη με βάση αυτά είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση της εκλογικής επιρροής του κόμματος σε ομάδες του πληθυσμού που χαρακτηρίζονται ως μεσαία στρώματα ή «νοικοκυραίοι».
Σε αυτό το ρευστό πολιτικό περιβάλλον είναι όμως την ίδια στιγμή αισθητή και η ανησυχία στο επιτελείο του κ. Τσίπρα.
Εκφράζεται με ποικίλους τρόπους από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα οποία εκτιμούν ότι ενδεχόμενες σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης ή κάποιων κύκλων της απειλούν να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτη νευρικότητα ή και τάσεις πανικού σε ομάδες πολιτών και να διαμορφώσουν ένα κλίμα φόβου και αστάθειας εν όψει εκλογών. Σε μια τέτοια συζήτηση οι ίδιες πηγές δηλώνουν χωρίς περιστροφές ότι φοβούνται έναν ενδεχόμενο κίνδυνο bank run εν όψει εκλογών.
Με αυτό το στοιχείο στον νου τους, είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση χειρίστηκε το θέμα των stress tests των τραπεζών, όπου αντέδρασε χλιαρά –κάτι που, όπως διαβεβαιώνουν κορυφαία κοινοβουλευτικά και οικονομικά στελέχη, έγινε εσκεμμένα και σχεδιασμένα.
Παράλληλα οι καθημερινές συζητήσεις στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και στη Βουλή περιστρέφονται γύρω από την «επομένη των εκλογών». Τα πεδία του προβληματισμού εντοπίζονται στις πολλές διαφορετικές εκδοχές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (την οποία θεωρούν βέβαιον ότι θα κληθούν να φέρουν εις πέρας) και στην αποτελεσματική διαχείριση του κράτους και του τραπεζικού τομέα και στη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης.
Και στα τρία σημεία ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να εμφανιστεί ως «παράγων υπευθυνότητας». Στο ίδιο πλαίσιο απολύτως ενδεικτικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο η Κουμουνδούρου έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες το θέμα που δημιουργήθηκε όταν ο Μανώλης Γλέζος είπε πως, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές προκειμένου να θεσπιστεί απλή αναλογική (και να ακολουθήσουν και άλλες αναμετρήσεις στις κάλπες…).
Ο Πρόεδρος και οι συνεργασίες


Πίσω από τη διακηρυγμένη επιδίωξη περί επίτευξης αυτοδυναμίας, στα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κάποιες στιγμές έκδηλη και η αμηχανία. Τα μηνύματα που λαμβάνουν από το εξωτερικό και το εσωτερικό περί ενδεχόμενης συμμετοχής τους σε κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» ή «μεγάλου συνασπισμού» από κάποιους ερμηνεύονται ως πιέσεις, από άλλους ως ανησυχητικά σενάρια προς επεξεργασία.
Σημειώνουν όμως κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «σε συνθήκες ασφυξίας της χώρας ή αστάθειας από άλλους γεωπολιτικούς παράγοντες εμείς δεν αρνούμαστε την αναγκαιότητα μεγάλων συμφωνιών. Θεωρούμε όμως ότι, αν δεν γίνει η τομή με την ανάδειξη ενός εντελώς νέου σχηματισμού στη διακυβέρνηση, δεν πρόκειται να γίνει το απαιτούμενο ουσιαστικό βήμα για την υπέρβαση της κρίσης, την πολιτική κάθαρση και απαλλαγή από τα στοιχεία που, όπως και οι ξένοι επισημαίνουν, οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο».
Σε αυτό το πλαίσιο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι τις τελευταίες ημέρες διατεθειμένα να παραδεχθούν πως από την αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προερχόμενου από τη Δεξιά (έπειτα από εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής από την παρούσα Βουλή) αλλά, αντιθέτως, συνιστά μία από τις πιθανότερες εκδοχές.
Προφανής στόχος μιας τέτοιας απόφασης θα είναι η καλλιέργεια ενός ευνοϊκού και καθησυχαστικού κλίματος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Παρεμφερής ήταν και η σκοπιμότητα της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα την προηγούμενη Πέμπτη, με την οποία στην ουσία έκλεισε μια θεσμική εκκρεμότητα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ άφηνε έως τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξωθήσει τον διοικητή σε παραίτηση σε περίπτωση εκλογικής του νίκης.


Πιέσεις
Διάβημα στον Πρόεδρο για τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ

Εν αναμονή των εξελίξεων στο ευρωπαϊκό πεδίο, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολιτικά στον μέγιστο δυνατό βαθμό στο θέμα της διαχείρισης των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ασκήσει κάθε δυνατή πίεση, προκειμένου το ποσόν αυτό να παραμείνει στη διάθεση του ΤΧΣ, με την προσδοκία να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα το διαχειριστεί, εφόσον κληθεί να κυβερνήσει. Η σημασία που προσδίδεται από τον Αλ. Τσίπρα και το οικονομικό του επιτελείο του στο συγκεκριμένο θέμα φανερώνεται και στα όσα διαμηνύουν συνεργάτες του εν όψει της συνάντησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, το μεσημέρι της Δευτέρας.
Η συνάντηση ζητήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι, μόλις έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στον Πρόεδρο, με αφορμή την ορκωμοσία των νέων υπουργών Εθνικής Αμυνας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρονται από συνεργάτες του κ. Τσίπρα και στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει να θέσει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να χειριστεί οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές και ειδικότερα το θέμα των χρημάτων του ΤΧΣ. Εν όψει δε της συνάντησης με τον κ. Παπούλια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνταν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Γκ. Χαρδούβελης δεν εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του Β. Σόιμπλε για την αξιοποίηση των διαθεσίμων του ΤΧΣ για δημοσιονομικούς σκοπούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.