Με τη σφραγίδα της ΕΚΤ

Ολοκληρώθηκαν τα stress test της ΕΚΤ και όπως εκτιμάται οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου.

Ολοκληρώθηκαν τα stress test της ΕΚΤ και όπως εκτιμάται οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Έστω και με αστερίσκους για κάποιες από αυτές, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε την τρίτη κατά σειρά σκληρή δοκιμασία, μέσα σε ισάριθμα χρόνια (είχαν προηγηθεί δύο από την Τράπεζα της Ελλάδος) και βγήκε αλώβητο.
Έτσι, μία μεγάλη αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία διαλύεται με τον καλύτερο τρόπο: τη σφραγίδα της ΕΚΤ.
Διότι είναι γνωστές οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ που κάθε τρεις και λίγο διέρρεαν στον διεθνή Τύπο και με βάση της οποίες το Ταμείο πίεζε την ελληνική κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να εφαρμόσουν διαφορετική πολιτική.
Στην ουσία ζητούσε την πώληση των τραπεζών, έτσι ώστε ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος και μέσω αυτού των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων να περάσει στο εξωτερικό.
Βεβαίως για να φθάσουν οι ελληνικές τράπεζες στο σημερινό σημείο δεν ήταν απλό πράγμα. Προηγήθηκε μια επίπονη διαδικασία με εξαγορές και συγχωνεύσεις που οδήγησαν στην εξαφάνιση ιστορικών πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλαγές διοικήσεων, αναδιαρθρώσεις, αυξήσεις κεφαλαίων, κ.α., την οποία διαχειρίστηκαν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο τόσο οι διοικήσεις των τραπεζών όσο και ο πρώην και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ.κ. Γιώργος Προβόπουλος και Γιάννης Στουρνάρας.
Επιπλέον, το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση, σημαίνει ότι τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, για τη δημιουργία ενός αποθεματικού στο οποίο θα μπορεί να καταφεύγει το Δημόσιο για να καλύψει τις ανάγκες του αν οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι ευνοϊκές.

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό αποτέλεσμα των stress test δεν σημαίνει ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει λύσει τα προβλήματά του. Η διαχείριση του τεράστιου όγκου των δανείων σε καθυστέρηση παραμένει το μεγάλο ζήτημα. Όπως επισημαίνουν αναλυτές και αυτό αναμένεται να φανεί στις εκθέσεις τους που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, αυτό που έχει σημασία είναι η ποιοτική ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξε και έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ.
Με βάση μια πρώτη προσέγγιση, η Alpha Bank εμφανίζει την ισχυρότερη και υγιέστερη εικόνα από τις ελληνικές τράπεζες, με υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα ακόμα και στο δυσμενές σενάριο, αποκτώντας σαφές προβάδισμα.
Ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία με την αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε την περασμένη άνοιξη ύψους 1,75 δισ. ευρώ υπερκαλύπτει το «άνοιγμα» των 660 εκατ. ευρώ που εμφανίζει στο δυσμενές σενάριο. Το αποτέλεσμα των stress test αποτελεί ένα μήνυμα ότι η τράπεζα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και δικαιώνει την πολιτική των εξαγορών που ακολούθησε η διοίκηση της τράπεζας τα προηγούμενα χρόνια και η οποία την έφερε σε ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά.
Για την Εθνική, η αγορά εκτιμά ότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «πούλα τη Finansbank». Και η διοίκηση της τράπεζας το έχει λάβει και έχει δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων, η οποία θα φέρει φρέσκα κεφάλαια στον όμιλο. Όμως η «απαγκίστρωση» από τη Finansbank σημαίνει ότι ο όμιλος θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική και να εξαρτάται λιγότερο από τις δραστηριότητες εξωτερικού.
Πάντως με βάση το δυναμικό σενάριο η Εθνική εμφανίζει το μεγαλύτερο κεφαλαιακό απόθεμα που σημαίνει ότι η τράπεζα το επόμενο διάστημα με την αναδιάρθρωση που υλοποιεί θα έχει σημαντικά κεφαλαιακά οφέλη.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα οι κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 930 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από τα stress test καλύπτονται από την κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου και από άλλες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν ήδη υλοποιηθεί.
Εκεί που τα πράγματα είναι οριακά είναι στη Εurobank. Η τοποθέτησή της στην κορυφή του πίνακα με τις 25 τράπεζες που «κόπηκαν» με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2013, σημαίνει ότι βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ.
Βεβαίως όπως σημειώνει η ΕΚΤ, οι κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 1,7 δισ. ευρώ τόσο της Eurobank όσο και της Εθνικής καλύπτονται με βάση το δυναμικό σενάριο. Δηλαδή η ΕΚΤ έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Στουρνάρα για τις ελληνικές τράπεζες να συνυπολογιστεί το δυναμικό σενάριο, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που βγαίνει από μια μεγάλη ύφεση και οι τράπεζες της δεν μπορούν να κριθούν μόνο με βάση τα στοιχεία του 2013 όταν η οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 5% και να μην ληφθεί υπόψη το 2014 όταν αναμένεται να υπάρχει οριακός ρυθμός ανάπτυξης.
Υπό το πρίσμα αυτό, το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλλει η Eurobank θα βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση της ΕΚΤ και από την υλοποίησή του ή όχι θα κριθεί το αν θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.