Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στη ΝΕΡΙΤ

Στις 11 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Ροδόλφος Μορώνης υπέβαλαν στο Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας της παραιτήσεις τους.

Στις 11 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Ροδόλφος Μορώνης υπέβαλαν στο Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας της παραιτήσεις τους.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι αιτία των παραιτήσεων υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους.
Λίγες ημέρες αργότερα η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Σοφία Βούλτεψη δήλωνε στα μέσα ενημέρωσης ότι οι πληροφορίες αυτές δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Δεν ισχύει. Η κυβέρνηση δεν άσκησε καμία πίεση προς τη ΝΕΡΙΤ. Οι παραιτήσεις είναι δικό τους θέμα … Δεν έχω σηκώσει ποτέ το χέρι να μιλήσω με τη ΝΕΡΙΤ και να παρέμβω σε θέματα ειδήσεων» διαβεβαίωνε. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση. … Δεν υπήρξε ποτέ σε κανένα επίπεδο. Όσον αφορά στο θέμα του τι θα μεταδοθεί, στη ΝΕΡΙΤ υπάρχει ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο το οποίο αποφασίζει» τόνιζε.
Σε επιστολή που τα δύο παραιτηθέντα στελέχη της ΝΕΡΙΤ απέστειλαν στον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου κ. Θ. Φορτσάκη παρουσιάζεται μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.
Ο κ. Μακρυδημήτρης και ο κ. Μορώνης αναφέρουν ότι όχι μόνο υπήρχαν παρεμβάσεις από κυβερνητικά στελέχη στη ΝΕΡΙΤ, αλλά ότι οι παρεμβάσεις αυτές είχαν μια ευρεία γκάμα αντικειμένων, από τις εμφανίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, μέχρι τις εορταστικές εκδηλώσεις συλλόγων βρακοφόρων της Κρήτης.
Ας ξεκινήσουμε από τους βρακοφόρους. Ο σύλλογος έκανε κάποιες εκδηλώσεις στην Κρήτη. Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ αποφάσισε να καλυφθούν οι εκδηλώσεις ειδησεογραφικά και να «μονταρισθεί» ένα πρόγραμμα διάρκειας 30 λεπτών περίπου, προκειμένου να μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο το μεσημέρι της Κυριακής.
Στη συνέχεια η κυρία Βούλτεψη, όπως σημειώνεται στην επιστολή, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Μορώνη και του ζήτησε εξηγήσεις για την απόφαση. Της ελέχθη ότι η εκδήλωση δεν ήταν τέτοια που να δικαιολογεί άλλη αντιμετώπιση απ’ αυτή που ανακοινώθηκε στους διοργανωτές.
Η συνομιλία έκλεισε με την κυρία Βούλτεψη να επιμένει στην άποψη ότι πρέπει να μεταδοθούν και οι δύο εκδηλώσεις ζωντανά και τον αναπληρωτή πρόεδρο να επαναλαμβάνει ότι «είχαν δοθείήδηοδηγίες για ειδησεογραφική κάλυψη και μονταρισμένοπρόγραμμα κι αυτό ήταν κάτι περισσότερο από την πραγματική κοινωνική, προγραμματική και τηλεοπτική αξία των εκδηλώσεων».
Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποίησε το «θεσμικό πλαίσιο που αποφασίζει για το τι θα μεταδοθεί στη ΝΕΡΙΤ», δηλαδή την κυβερνητική εκπρόσωπο, η οποία, σύμφωνα με την επιστολή, επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή Περιεχομένου κ. Β. Θωμόπουλο, ο οποίος, αν και βρισκόταν σε άδεια, παρενέβητηλεφωνικώςκαι άλλαξε το πρόγραμμα περιλαμβάνοντας ζωντανές μεταδόσεις από τις εκδηλώσεις των βρακοφόρων.
Ο κ. Θωμόπουλος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Μακρυδημήτρη παραδέχθηκε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα με το σχετικό αίτημα από την κυρία Βούλτεψη, γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβασή του. Η ίδια η κυρία υφυπουργός επιβεβαίωσε την επικοινωνία της με τον ΓΔ λέγοντας μάλιστα: «θα μιλάω με όποιον θέλω, ακόμη και με τη γάτα του Θωμόπουλου».
Από τους βρακοφόρους στον κύριο Τσίπρα
Σε ένα πιο σοβαρό πεδίο οι δύο παραιτηθέντες από τη ΝΕΡΙΤ καταγγέλλουν με την επιστολή τους «ελιγμό» του κ. Θωμόπουλου προκειμένου να προκαλέσει πολιτική παρέμβαση ώστε να ανατραπεί η απόφαση της διοίκησης για τη μετάδοση της ομιλίας και της συνέντευξης Τύπου του κ. Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο τηςΔΕΘ.
Οκ. Μακρυδήμήτρης και ο κ. Μορώνης σημειώνουν ότι, χωρίς προηγουμένως να έχει συνεννοηθεί με τη διοίκηση, ο κ. Θωμόπουλος είχε έρθει σε επαφή με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.Σκουρλέτη, στον οποίο είχε ανακοινώσει ότι από τις δύο εκδηλώσεις θα μεταδιδόταν μόνον η συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Σκουρλέτηςδιαμαρτυρόμενος και επικαλούμενος το γεγονός ότι στο παρελθόν μεταδίδονταν και οι δύο εκδηλώσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης – τελευταία φορά στις15 και 16 Σεπτεμβρίου2012 -, επικοινώνησε με τον κ. Μακρυδημήτρη, ο οποίος αποφάσισε ότι ήταν εύλογο το αίτημα και στη συνέχεια ενημέρωσε τον κ. Θωμόπουλο για την απόφαση της διοίκησης να μεταδοθούν και οι δύο εκδηλώσεις.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή ο κ. Θωμόπουλος «ενημέρωσε αυτούς που, προφανώς, θεωρεί προϊσταμένους του με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πολιτική παρέμβαση προς τον πρόεδρο για να μη μεταδοθεί η ομιλία του αρχηγού της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε, όπως γνωρίζετε και τις παραιτήσεις μας».
Σε ερώτηση του ΒΗΜΑΤΟΣ από ποιον και με ποιον τρόπο ασκήθηκε η πολιτική παρέμβαση που καταγγέλλει ο κ. Μακρυδημήτρης δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ωστόσο διαβεβαίωσε ακόμα μια φορά ότι όντως υπήρξε.

Σοφία Βούλτεψη: «Ηθελαν να κάνουν ηρωική έξοδο»

Αστειότητες χαρακτηρίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Σοφία Βούλτεψη τα όσα καταγγέλλοnται στην επιστολή.

«Σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε παρενέβην στη λειτουργία ή το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ και όλα αυτά που αναφέρονται στην επιστολή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» σημειώνει, ενώ προσθέτει ότι κίνητρο των δύο παραιτηθέντων ήταν να «κάνουν μία ηρωική έξοδο».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.