Αποφασισμένη η κυβέρνηση να επιδείξει πολιτική πυγμή για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ»

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται η δικομματική κυβέρνηση για το μείζον θέμα των ημερών, αυτό της «Μικρής ΔΕΗ», ένα από τα δώδεκα προαπαιτούμενα που ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ανεχθεί πολιτικά παιχνίδια των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και είναι αποφασισμένη να επιδείξει πολιτική πυγμή, έχοντας ως βασικό όπλο την πολιτική επιστράτευση των απεργών.

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται η δικομματική κυβέρνηση για το μείζον θέμα των ημερών, αυτό της «Μικρής ΔΕΗ», ένα από τα δώδεκα προαπαιτούμενα που ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ανεχθεί πολιτικά παιχνίδια των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και είναι αποφασισμένη να επιδείξει πολιτική πυγμή, έχοντας ως βασικό όπλο την πολιτική επιστράτευση των απεργών.
Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται το μήνυμα ότι «τη χώρα κυβερνάει η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και όχι οι συνδικαλιστές». Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιδείξει πολιτική πυγμής και έχει έτοιμα τα νομικά και πολιτικά της όπλα, ώστε να αποτρέψει μια αρνητική κατάσταση εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
«Δεν έχουμε δικαίωμα να πάμε πίσω. Το μέλλον απαιτεί ανάληψη ευθύνης απ’ όλους, τολμηρές αποφάσεις, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις»υπογραμμίζουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και συμπληρώνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φθάσει έως το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών.
Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, καθώς υπάρχει και η άποψη ότι τελικά δεν θα φθάσουν στα άκρα οι συνδικαλιστές και κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν ότι κέρδισαν αυτό που ήθελαν, δηλ.να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Σαφές μήνυμα για το θέμα της ΔΕΗ έστειλε ο Πρωθυπουργός από το Στρασβούργο, στο περιθώριο της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία ενημέρωσε για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε.
Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και δεν θα κάνει βήμα πίσω.«Δεν θα επιτρέψω σε λαϊκιστέςνα εμποδίσουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κατηγορία των συνδικαλιστών και του ΣΥΡΙΖΑ περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, είναι «κακόγουστο αστείο». Μάλιστα, ανέφερε την περίπτωση του ΟΤΕ και υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ θα συζητηθούν εκτενώς στη Βουλή.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν επιλέγει μόνο τον δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης με τα συνδικάτα, αλλά και με την αντιπολίτευση –και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ –που προβάλλουν έντονες διαφωνίες και προκρίνουν αντάρτικο. Ήδη σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας -την ώρα που ο ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράςθα κάνει απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. στο Στρασβούργο – θα είναι στο Αμύνταιο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ για να συμπαρασταθεί στους απεργούς.
Η σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι έντονη, καθώς ήδη η γραμμή που κυριαρχεί στην κυβέρνηση είναι:«εμείςμαχόμαστε για την επιβίωση της ΔΕΗκαι το συμφέρον των καταναλωτών και αυτοί για το μέλλον των διαχρονικών συνδικαλιστών, όπως ο Φωτόπουλος της ΔΕΗ, ο Μπαλασόπουλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Καλφαγιάννης της ΕΡΤ που προέρχονται από το βαθύ ΠΑΣΟΚ».
Το στίγμα των επόμενων κινήσεων δόθηκε δημόσια και από την κυβερνητική εκπρόσωποΣοφία Βούλτεψη, αλλά και από τον γραμματέα της ΝΔΑνδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος έβαλε στο τραπέζι και τη λύση της επιστράτευσης.«Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό»ανέφερε η κυρία Βούλτεψη.
Ο κίνδυνος του μπλακ άουτ από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΔΕΗ είναι υπαρκτός και ήδη με βάσει τις εντολές που έχουν δοθεί η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) θα επιχειρήσουν να το αποτρέψουν και να περιορίσουν τις αναμενόμενες διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης φορτίων.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση, εκτός από τους απεργούς συνδικαλιστές και τη στάση της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι έχει να αντιμετωπίσει και το κοινωνικό μέτωπο που διαμορφώνεται σε νομούς όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, όπως ορυχεία, φράγματα, κ.α.
Στο κοινοβουλευτικό πεδίο η κυβέρνηση δεν δείχνει να φοβάται και τόσο ο ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράςόσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςΕυάγγελος Βενιζέλοςπιστεύουν ότι μετά και τις αλλαγές που θα γίνουν στο νομοσχέδιο, όπως αποφάσισαν στην προχθεσινή τους συνάντηση, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις και θα ψηφιστεί χωρίς εκπλήξεις.
Με τις αλλαγές που θα γίνουν στο νομοσχέδιο θα διασφαλίζεται η καθολική διαδοχή όλων των υφιστάμενων υποχρεώσεων της ΔΕΗ έναντι εργαζομένων, ασφαλιστικών ταμείων και τοπικών κοινωνιών και από τη νέα εταιρεία.
Βέβαια ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου δεν αλλάζει, αλλά όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αυτές οι αλλαγές που γίνονται αποτελούν εγγυήσεις ώστε να αποφευχθεί καταρχήν το κοινοβουλευτικό μπλακ άουτ.
Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις δεν θα χρειαστεί να γίνουν «σιωπηρές» αντικαταστάσεις επικίνδυνων βουλευτών στα θερινά τμήματα της Βουλής και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της «Μικρής ΔΕΗ», η οποία δεν είναι το μόνο προαπαιτούμενο.
«Είναι μόνο ένα από τα δώδεκα προαπαιτούμενα»υπενθύμιζε κυβερνητικός παράγοντας και σημείωνε ότι πρέπει όλα να ψηφιστούν άμεσα, διότι η αξιολόγηση της τρόικας που θα γίνει στις αρχές του φθινοπώρου είναι αρκετά κρίσιμη και θα έχει αντίκτυπο και στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.