Θετικές αναφορές για τις ελληνικές τράπεζες από την Wall Street Journal

Στην αναθέρμανση της οικονομίας της Ευρωζώνης εστιάζει δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο εμπεριέχει αναφορές στην επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν περισσότερα από 6 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ μετά την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Στην αναθέρμανση της οικονομίας της Ευρωζώνης εστιάζει δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο εμπεριέχει αναφορές στην επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το δημοσίευμα αναδεικνύει την αντίθεση μεταξύ των προβλέψεων που προειδοποιούν για αποπληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ και της σταθερής αύξησης των κεφαλαίων που κατευθύνονται στον ευρωπαϊκό Νότο.

Ειδική αναφορά γίνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα σημειώνεται πως μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν περισσότερα από 6 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές ( 8,32 δισ. δολάρια) ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ μετά την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Ενδεικτικά υπογραμμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank ύψους 2,9 δισ. ευρώ προσέλκυσε ζήτηση ύψους 7 δισ. ευρώ από ένα ευρύ φάσμα ξένων θεσμικών επενδυτών , κυρίως από τις ΗΠΑ.

«Οι τραπεζίτες τώρα μιλούν με ενθουσιασμό για τα σχέδια έκδοσης ομολόγων σε εβδομαδιαία βάση από ελληνικές εταιρείες στο μεσοδιάστημα μέχρι και το καλοκαίρι . Τίποτα από αυτά δεν μπορούσε να τα φανταστεί κανείς στην αρχή του έτους», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η Wall Street Journal κάνει αναφορά σε εκείνους που ανησυχούν ότι η επενδυτική όρεξη για την περιφέρεια της ευρωζώνης αποδίδεται στο «απελπισμένο κυνήγι για την απόδοση» και στην μεταστροφή των επενδυτών από τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, ακόμη και οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν αμηχανία με την ταχύτητα της μεταστροφής της στάσης των επενδυτών.

Για παράδειγμα , ανησυχούν ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης , της φορολογικής πολιτικής και του νομικού της συστήματος προκείμενου να καταστεί ελκυστική για την προσέλκυση των άμεσων ξένων επενδύσεων που χρειάζεται για να έχει μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη και ανησυχούν ότι η δυναμική για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις θα σταματήσει σύντομα λόγω της απουσίας εξωτερικής πίεσης.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι τα ελλείμματα και τα χρέη παραμένουν πάρα πολύ υψηλά σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη και ότι αρκεί ένα «σοκ» για να μετατρέψει τον ενάρετο κύκλο σε φαύλο κύκλο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.