Οι εκλογές της πατάτας

Η «έξοδος στις αγορές» δεν απέτρεψε χιλιάδες συμπολίτες μας από το να σπεύσουν στις λαϊκές αγορές για να εξασφαλίσουν δωρεάν μια σακούλα πατάτες.

Η «έξοδος στις αγορές» δεν απέτρεψε χιλιάδες συμπολίτες μας από το να σπεύσουν στις λαϊκές αγορές για να εξασφαλίσουν δωρεάν μια σακούλα πατάτες. Οταν παρατηρείται κοσμοσυρροή στην πιο μεγάλη πλατεία της Αθήνας για πατάτες και κρεμμύδια, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το success story αφορά κυρίως μια κλειστή ελίτ και ελάχιστα τους εργαζομένους, τους επιστήμονες, τους δασκάλους και τους νέους. Μπορεί να σταμάτησαν οι «γερμανικοί βομβαρδισμοί», αλλά εκατομμύρια ψηφοφόροι που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει έχουν σε 21 ημέρες μια μοναδική ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους για την εξουσία –και μάλλον θα την αξιοποιήσουν.
Ο κ. Σαμαράς έχει επιτελέσει έργο, κράτησε την Ελλάδα όρθια και, αν οι πολιτικοί ηγέτες επιβραβεύονταν για το έργο τους, τότε θα μπορούσε να κοιμόταν ήσυχος για το αποτέλεσμα. Ωστόσο οι ψηφοφόροι δεν ευγνωμονούν, αντίθετα προτιμούν να τιμωρούν, ιδίως όταν ελάχιστα ανησυχούν για την ανατροπή των θεμελιωδών επιτευγμάτων (όπως, π.χ., τη σταθεροποίηση εντός του ευρώ). Οι δημοσιογράφοι περνούμε την ημέρα μας συνομιλώντας με της πηγές μας, που συνήθως ανήκουν στο πλέγμα της ισχύος, και συχνά υποτιμούμε τον κυνισμό, την απαισιοδοξία και τις σχεδόν ανύπαρκτες προσδοκίες των πολιτών από όλα τα κόμματα. Κανείς δεν περιμένει τίποτε από κανέναν.
Γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει ότι ο πολίτης θα ψηφίσει με το μυαλό στα λάθη της αντιπολίτευσης. Περισσότερο θα βαρύνει η ανθρωπιστική κρίση, η οποία συνδυάζεται με τη βεβαιότητα της πλειοψηφίας ότι είναι εγκλωβισμένη σε μια κοινωνία ανισοτήτων με ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Ιδίως για τους νέους η Ελλάδα είναι μια χώρα μειωμένων ευκαιριών τις οποίες καρπώνονται λίγοι. Ενα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που να εγγυάται δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και ισότητα ευκαιριών λάμπει διά της απουσίας του από την πρόταση της συγκυβέρνησης. Οταν χιλιάδες κόσμος στριμώχνεται για μια σακούλα πατάτες, καμία εξουσία δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχη…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.