Εθνική:Πώς θα συγκεντρώσει μέχρι το καλοκαίρι 4,5 δισ. ευρώ

Στο επιτόκιο της ομολογιακής έκδοσης της Εθνικής Τράπεζας επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της αγοράς, καθώς η άντληση ρευστότητας 750 εκατ. ευρώ μέσω του νέου πενταετούς τίτλου θεωρείται εξασφαλισμένη.

Στο επιτόκιο της ομολογιακής έκδοσης της Εθνικής Τράπεζας επικεντρώνεταιτο ενδιαφέρον της αγοράς, καθώς η άντληση ρευστότητας 750 εκατ. ευρώ μέσω του νέουπενταετούς τίτλου θεωρείται εξασφαλισμένη.
Πηγές από την τράπεζα επισημαίνουν ότι το επιτόκιο με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη έξοδος στις αγορές μετά από περίπου τέσσερα χρόνια θα είναι «έκπληξη», σημειώνοντας ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου που δημοπράτησε πριν λίγες εβδομάδες το ελληνικό δημόσιο.
Αυτό σημαίνει ότι η «οροφή» του τοποθετείται στα επίπεδα του 4,45%. Οι παρουσιάσεις της διοίκησης της τράπεζας στο Λονδίνο ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διήμερο, ενώ το βιβλίο προσφορών ανοίγει και να κλείνει σήμερα Πέμπτη.

Ο σχεδιασμός της αύξησης
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της ομολογιακής έκδοσης, θα συνεχίσει την προεργασία για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,5 δισ. ευρώ, με διάθεση νέων μετοχών της αποκλειστικά σε επενδυτές στο εξωτερικό.
Το βιβλίο προσφορών για τους ξένους επενδυτές θα ανοίξει δύο ημέρες πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει συγκληθεί για τις 10 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει μέριμνα και για την εγχώρια επενδυτική κοινότητα με μία δεύτερη μικρήέκδοση της τάξης των 250 εκατ.ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί εντός συνόρων προς κάλυψη της ζήτησης για τίτλους της τράπεζας.
Εν τω μεταξύ, σε εφαρμογή θα τεθούν το επόμενο διάστημα και μία σειρά από κινήσεις εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου, οι οποίες βάση του πλάνου αναδιάρθρωσης που έχει συνταχθεί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα αποφέρουν 1,04 δισ. ευρώ περίπου.
Πρόκειται για ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, το αποτέλεσμα των οποίων έχει συνεκτιμηθεί με την εγχώρια νομισματική αρχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενέργειες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί έως και το καλοκαίρι, ενώ σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank, η οποία έχει αναβληθεί για αργότερα.
Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Εθνική θα έχει συγκεντρώσει κεφάλαια της τάξεως των 3,750 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των stress tests 2,18 δισ. ευρώ και για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.
Τα επιπλέον κεφάλαια θα αποτελέσουν κεφαλαιακό «μαξιλάρι» διά παν ενδεχόμενο. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ένα μέρος των κεφαλαίων να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση «μικρής εξαγοράς» στην Ελλάδα.
Εφόσον, ολοκληρωθούν με επιτυχία όλες οι παραπάνω ενέργειες, η Εθνική Τράπεζα μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 4,5δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,75 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών και την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που έχει λάβεικαι τα 750 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.