Συλλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων για το θάνατο του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι

Στη σύλληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας προέβησαν άνδρες του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά τις διώξεις που άσκησε εις βάρος τους ο εισαγγελέας Άμφισσας κ. Νίκος Αντωναράκος, για τρία κακουργήματα που αφορούν στο θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι.

Ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών και Μαλανδρίνου, όπως και κατά αστυνομικών του αστυνομικού τμήματος Ιτέας για τον θάνατο του βαρυποινίτη.

Οι διώξεις αφορούν τα κακουργήματα του βασανισμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, του απλού βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης βλάβης.

Οι διώξεις για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας είναι κατά δεκαοκτώ προσώπων, ενώ για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Μαλανδρίνου και τους αστυνομικούς τη Ιτέας είναι κατά παντός υπευθύνου και θα προσωποποιηθούν κατά την ανάκριση.

Εκδόθηκαν ήδη οκτώ εντάλματα σύλληψης για σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας.

Διώξεις μη προσωποποιημένες έγιναν και για τυχόν ξυλοδαρμό και στο Μαλανδρίνο και το αστυνομικό τμήμα Ιτέας. Σύμφωνα να με ανώτατη πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης η έρευνα θα προχωρήσει χωρίς καμία προσπάθεια συγκάλυψης.

Τώρα όμως φοβούνται τα χειρότερα αφού ο θάνατος του 42χρονου βαρυποινίτη και προηγουμένως η δολοφονία του 46χρονου Γ. Τσιρώνη στο Μαλανδρίνο κάνει το κλίμα εκρηκτικό

Ο ιατροδικαστής φέρεται να κατέθεσε ότι το κάταγμα στο στέρνο είναι κοντά στην ώρα θανάτου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κάμερα στο διάδρομο των φυλακών Νιγρίτας έχει καταγράψει στις 4 το απόγευμα να βάζουν τον κρατούμενο σε κελί χωρίς κάμερα και δυόμισι ώρες αργότερα, να τον βγάζουν, σέρνοντάς τον δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Βασανιστήρια τύπου Πινοσέτ

Άγνωστες λεπτομέρειες για τις συνθήκες βασανισμού του Ιλί Καρέλι σοκάρουν και τον πλέον υποψιασμένο για όσα συμβαίνουν στις φυλακές.

Μεταξύ των κατηγορουμένων (14) είναι και ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, ο οποίος διώκεται για υπόθαλψη εγκληματία (πλημμέλημμα).

Σύμφωνα με τις περιγραφές ο διευθυντής παρέλαβε προσωπικά τον Καρέλι το μεσημέρι της Πέμπτης, αλλά στη συνέχεια παρέδωσε τα κλειδιά στον αρχιφύλακα. Τον παρέδωσε στους βασανιστές του (15 άτομα ), οι οποίοι εναλλάσσονταν επί δυο ώρες στο δωμάτιο, το οποίο έγινε το κολαστήριό του. Σύμφωνα και με τον ιατροδικαστή ενδέχεται το σπάσιμο στο στέρνο να προέρχεται από πάτημα των υπαλλήλων πάνω στον ήδη τραυματισμένο Καρέλι.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ήταν ήδη χτυπημένος, αλλά τη μεγαλύτερη ζημιά την έπαθε στη Νιγρίτα. Μάλιστα πληροφορίες επιμένουν ότι το σπάσιμο του στέρνου, που ήταν και το μοιραίο χτύπημα (πέθανε από αρρυθμία καρδιάς) είναι πολύ κοντά στην ώρα του θανάτου του.

Ρωτήσαμε πηγή μας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αν αληθεύουν οι πληροφορίες για απουσία νυχιών στη σορό ή παντως και σεξουαλικά βασανιστήρια. Μας απάντησε ότι δεν επιβεβαιώνεται από τον ιατροδικαστή. Και εκείνος πάντως το διαψεύδει.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες ο ανακριτής της Άμφισας διεφώνησε με τον εισαγγελέα για την αρμοδιότητα της έρευνας της υπόθεσης, για το αν δηλαδή πρέπει η δικογραφία να μεταφερθεί στις Σέρρες ή να παραμείνει στην Άμφισα.

Την τελική απόφαση θα την πάρει το Δικαστικό Συμβούλιο.

Σοκάρει επίσης η είδηση ότι στη Νιγρίτα ο κρατούμενος υπέστη βασανισμό και από τον εκεί Πρόεδρο Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Χάρη Κονσολίδη, ο οποίος με δηλώσεις του στα κανάλια την Παρασκευή δήλωνε άγνοια και διαβεβαίωνε μάλιστα ότι ο Καρέλι ήταν χτυπημένος όταν έφθασε στη φυλακή.

Δυστυχώς η κατάθεση των ανδρών εσωτερικών υποθέσεων τον «έκαψε » αφού ο ίδιος είχε ομολογήσει στους αστυνομικούς. Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Π. Ραδόπουλος με δηλώσεις του στο «Βήμα» επεσήμανε ότι ο κρατούμενος παρέμεινε περίπου δύο ώρες σε χώρο που δεν είχε κάμερες. Και εκείνος καταδίκασε πάντως το περιστατικό

Εν τω μεταξύ στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών νοσηλεύεται από το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών των φυλακών Νιγρίτας, Χάρης Κονσολίδης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ραδόπουλος “ο Χάρης Κονσολίδης μεταφέρθηκε από τους συγγενείς του, νωρίς χθες το απόγευμα, στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Σερρών, μετά από έντονη ψυχολογική πίεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πολύωρης προανάκρισης που διενεργείται από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη” προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι.

Καταδίκη από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Σε σχέση με τις συνθήκεςθανάτου του Αλβανού κρατουμένου, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μαρίνος Σκανδάμης δήλωσε :

«Πρόκειται για βάναυσες, απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις κρατικών υπαλλήλων που προσβάλλουν την έννοια του Κράτους Δικαίου και την οφειλόμενη προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τέτοιες συμπεριφορές βγαλμένες από τα πιο σκοτεινά χρόνια της ιστορίας λαμβάνουν την απάντησή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Πολιτεία. Ονόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπεύθυνου».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.