Κίνδυνος για νέο «Sea Diamond» με το τούρκικο φορτηγό στη Μύκονο

Επιδεινώνονται ραγδαία οι συνθήκες του ναυαγίου του προσαραχθέντος υπό τουρκική σημαία φορτηγού πλοίου «YUSUF CEPNIOGLU» στις βόρειες ακτές της Μυκόνου.

Επιδεινώνονται ραγδαία οι συνθήκες του ναυαγίου του προσαραχθέντος υπό τουρκική σημαία φορτηγού πλοίου «YUSUF CEPNIOGLU» στις βόρειες ακτές της Μυκόνου.

Το περιεχόμενο του φορτίου έχει αδειάσει στη θάλασσα, ενώ ορατή είναι και η ρύπανση της θάλασσας και της γύρω ακτής του Κόρφου από τα καύσιμα του πλοίου.

Ως γνωστόν, με ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας – όπως ορίζει και η διεθνής νομοθεσία – έχει ανατεθεί σε μεγάλη εταιρεία ρυμουλκών η προστασία από τη ρύπανση της θάλασσας και των ακτών καθώς και η μέριμνα για την απάντληση των καυσίμων και γενικότερα οι επιπτώσεις από την προσάραξη. ‘Όμως, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί ολοσχερώς το θέμα της προστασίας από τη ρύπανση.

Το φορτηγό κουβαλούσε κοντέϊνερ, μερικά εκ των οποίων έχουν πέσει στη θάλασσα και το περιεχόμενό τους (ρούχα, παπούτσια και μικροέπιπλα) βρίσκεται στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση εποπτεύεται από αρμόδιο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Προστασίας των θαλασσών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Δήλωση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου

«Μετά από πέντε μέρες από την προσάραξη του τουρκικού φορτηγού πλοίου στις βόρειες ακτές της Μυκόνου, η κατάσταση που διαμορφώνεται παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Η προϊούσα ρύπανση των ακτών και της θάλασσας, όπως διαφαίνεται από επιτόπιες επισκέψεις αλλά και από φωτογραφίες, και η επικείμενη βύθιση του πλοίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Το επιχείρημα της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας δεν δικαιολογεί την μέχρι τώρα αναποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλευράς των εταιρειών που ανέλαβαν το συγκεκριμένο έργο .

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα για την επίσπευση των διαδικασιών αποτροπής ενδεχόμενων καταστροφικών επιπτώσεων.

Οι Κυκλάδες, τα νησιά μας, το Αιγαίο, δεν αντέχουν το περιβαλλοντικό κόστος ενός δεύτερου Sea Diamond και δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.