Βενιζέλος στο Κίεβο: «Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία στην ουκρανική οικονομία»

Διεθνή διάσκεψη για την εξεύρεση λύσεων για την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ουκρανία, προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, ενώ παράλληλα τονίζει ότι η ΕΕ στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας.

Ο υπουργός έκανε τις δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Κίεβο, την Κυριακή, με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ και τον υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντέστσιτσια.

«Οι ουκρανορωσικές σχέσεις είναι καθοριστικές, όχι μόνο για την περιοχή αλλά για την πανευρωπαϊκή και παγκόσμια σταθερότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως κράτος, στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα υφιστάμενα σύνορα της Ουκρανίας, γιατί ασκούμε μια εξωτερική πολιτική αρχών που βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Ακόμη, ο έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο ελληνικό στοιχείο της Μαριούπολης και γενικότερα, της ευρύτερης περιοχής και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, υπάρχει ετοιμότητα της ουκρανικής μεταβατικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά.

Ελληνική τεχνογνωσία για την οικονομική κρίση
Η οικονομική κρίση είναι το οξύτερο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι μπορεί να μεταφέρει τις προτάσεις της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας για το πώς θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά όχι μόνο.

«Η δική μου πρόταση είναι πως πρέπει να γίνει, οπωσδήποτε, μια διεθνής διάσκεψη για το θέμα αυτό, ώστε να διαμορφωθεί, άμεσα, το σχήμα. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει μέσα από την εμπειρία της κρίσης, που έχουμε ζήσει και ζούμε, την τεχνογνωσία της και προς την Ουκρανία» είπε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και διάλογος, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των υφισταμένων συμβατικών κειμένων που συνδέουν την Ουκρανία με τη Ρωσία, αλλά και με τη διεθνή κοινότητα.

«Χαιρόμαστε, γιατί η προσωρινή ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία που συνδέει την Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.