Τον Απρίλιο δημοπρατείται η ανάπλαση της Πανεπιστημίου (video)

Στα μέσα Απριλίου θα δημοπρατηθεί το έργο για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

Στα μέσα Απριλίου θα δημοπρατηθεί το έργο για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Αυτό δήλωσε σήμερα, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. ΧρήστοςΤσίτουρας μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Ωνάση με αφορμή την έκθεση «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο», η οποία φιλοξενείται στη Στοά Αρσακείου.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι 33 οριστικές μελέτες του έργου Rethink Athens, το οποίο, όπως είπε ο κ. Τσίτουρας, θα ανατεθεί έως το τέλος του έτους και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας, δηλαδή έως το τέλος του 2016.
Στόχος είναι η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα ανατρέψουν την απαξίωση του κέντρου της πρωτεύουσας και θα το μετατρέψουν από χώρο διέλευσης σε τόπο προορισμού.
Ειδικότερα, στην περιοχή θα φυτευτούν 800 νέα ελληνικά είδη δέντρων (πλάτανοι, κουτσουπιές, μουριές, γιακαράντες, νεραντζιές κ.ά.), καθώς και χαμηλή βλάστηση.
Υπόγειοι ταμιευτήρες για 14 εκατ. λίτρα νερού
Για την άρδευσή τους θα κατασκευαστούν υπόγειοι ταμιευτήρες βρόχινου νερού, στους οποίους θα συλλέγονται τα νερά της βροχής. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, σε αυτούς υπολογίζεται ότι θα συλλέγονται 14 εκατ. λίτρα νερού. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα συλλογής υδάτων στη Νότια Ευρώπη.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή ενός μεγάλου δικτύου κιβωτίων συγκράτησης και δεξαμενών για τη συλλογή του νερού της βροχής, το οποίο θα χρησιμοποιείται τόσο για την άρδευση όσο και για την καθαριότητα της πόλης. Το έργο θα εξοικονομήσει 24 εκατ. λίτρα νερού τον χρόνο, δηλαδή έναν όγκο νερού που γεμίζει 10 ολυμπιακές πισίνες. Υπολογίζεται ότι μετά την ολοκλήρωσή του, η περιοχή θα έχει αυτονομία ποτίσματος για 90 ημέρες.
Η Ομόνοια
Οι οδοί Πανεπιστημίου και Πατησίων (μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο) θα μετατραπούν σε πράσινους δρόμους για μεικτή κυκλοφορία πεζών, ποδηλάτων, τραμ, ταξί και οχημάτων τροφοδοσίας. Η πλατεία Ομόνοιας, σύμφωνα με τις μελέτες, ανασχεδιάζεται και ανακτά και πάλι το τετράγωνο του νεοκλασικού σχεδιασμού της. Μάλιστα, το Ίδρυμα Ωνάση έχει χρηματοδοτήσει τις μελέτες αποκατάστασης τριών παλαιών ξενοδοχείων της περιοχής («Μέγα Αλέξανδρος», «Μπάγκειο» και «Ολυμπιάς»).
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, «αναθέσαμε στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την εκπόνηση οικονομοπολεοδομικής έρευνας, η οποία θα καταλήξει στην επεξεργασία και πρόταση στρατηγικών θεσμικών μέτρων και ρυθμίσεων για την αναβάθμιση του οικιστικού αποθέματος του Κέντρου της Αθήνας».
Το τραμ θα επεκταθεί από το Σύνταγμα μέχρι την πλατεία Αιγύπτου ενώ θα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ως την πλατεία Ομονοίας.
«Με τη νέα κυκλοφοριακή οργάνωση, το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται από χώρο διέλευσης αυτοκινήτων σε τόπο προορισμού για όλους τους πολίτες» υπογράμμισε ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης.
Και πρόσθεσε: «Με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό βελτιώνεται η λειτουργική και αισθητική ποιότητα του δημόσιου χώρου αναδεικνύοντας την ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία της πρωτεύουσας, ενώ διαμορφώνονται συνθήκες περιβαλλοντικής άνεσης, με φυτεύσεις, υδάτινα στοιχεία και άλλες βιοκλιματικές παρεμβάσεις, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής λειτουργίας της πόλης».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.