Η έκπληξη της κυβέρνησης

Μου προκαλεί έκπληξη το άγχος των μελών της κυβέρνησης να μας πείσουν ότι θα εκπλαγούμε

Μου προκαλεί έκπληξη το άγχος των μελών της κυβέρνησης να μας πείσουν ότι θα εκπλαγούμε από το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Ή δεν συνειδητοποιούν ότι με αυτό τον τρόπο μειώνουν το μέγεθος της έκπληξης που θα βιώσουν οι πολίτες όταν τελικώς θα ανακοινωθεί το ύψος του πλεονάσματος ή το γνωρίζουν αλλά δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν μέχρι τον Απρίλιο που θα ανακοινωθεί.

Φανταστείτε να σας καλούν σε ένα πάρτυ-έκπληξη, αλλά να σας ανακοινώνουν εκ των προτέρων:«Ετοιμάσου να εκπλαγείς!»Τι έκπληξη είναι αυτή; Κάθε έκπληξη, ως γνωστόν, έρχεται όταν οι προσδοκίες μας διαψεύδονται ή όταν συμβαίνει κάτι αναπάντεχο.
Με την επιμονή της ότι θα εκπλαγούμε με το πλεόνασμα, η κυβέρνηση απλά ανεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών για το τελικό ύψος του πλεονάσματος σε βαθμό που δεν θα μπορέσει πια να μας εκπλήξει θετικά όταν θα έρθει η ώρα της τελικής ανακοίνωσης.
Τι συμβαίνει ουσιαστικά; Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει την έκπληξη στο παρόν. Ανεβάζοντας τις προσδοκίες στο παρόν, η κυβέρνηση προεξοφλεί τα μικρά οφέλη της θετικής είδησης που θα είχε τον Απρίλιο, σήμερα. Ποντάρει ότι θα εκπλαγούμε από τις συνεχείς ανακοινώσεις της σήμερα και θα βελτιώσει την εκλογική της επιρροή σήμερα.
Βεβαίως, η αντίληψη της κοινωνίας ότι το πλεόνασμα έχει επιτευχθεί με δημιουργική λογιστική είναι διάχυτη, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το πλεόνασμα έχει επιτευχθεί κύρια με ένα πολύ σφικτό προϋπολογισμό που έχει παραλύσει βασικούς τομείς της κοινωνίας όπως η υγεία και η παιδεία και έχει στραγγίξει τα ρευστά διαθέσιμα από τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις. Για πολλούς Έλληνες, η ιστορία του πλεονάσματος είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει στηθεί για τις αγορές. Το γεγονός ότι το ίδιο παιχνίδι στρέφεται προς τη μεριά τους για την άντληση ψήφων, απλά τους εξοργίζει.
Αν ξεχάσουμε προς στιγμήν τις άλλες συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης, είναι καλύτερο βεβαίως να έχουμε ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα παρά ένα χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Η εικόνα της οικονομίας θα δείξει καλύτερη, ειδικά προς το εξωτερικό, και η τρόικα θα ελαφρύνει κάπως τις πιέσεις της. Επίσης θα διαφανεί σιγά σιγά ότι καταφέρνουμε να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις.
Ο κόσμος όμως δεν θα πειστεί για την ικανότητα των κυβερνώντων από την απλή ανακοίνωση ενός ευνοϊκού οικονομικού δείκτη. Θέλει κάτι πιο χειροπιαστό. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να το προσφέρει.Το γεγονός ότι δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τον Απρίλιο για να καρπωθεί τα όποια –μικρά- οφέλη της ανακοίνωσης του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος δείχνει ότι δεν έχει να παρουσιάσει κάτι άλλο, πιο χειροπιαστό, στους ψηφοφόρους σήμερα. Υπάρχει σαφής ένδεια επιχειρηματολογίας για το ευνοϊκό έργο της κυβέρνησης.
Τελικά μάλλον δεν μου προκαλεί έκπληξη το μέγεθος του πλεονάσματος αλλά κυρίως το μέγεθος της απελπισίας της κυβέρνησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.