Eurobank: Ανοίγει ο δρόμος για συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό

«Η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του θέματος των πλειστηριασμών ανοίγουν τον δρόμο για το κλείσιμο και των υπόλοιπων ανοικτών θεμάτων της διαπραγμάτευσης» αναφέρει η Eurobank σε ανάλυσή της.

«Η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του θέματος των πλειστηριασμών ανοίγουν τον δρόμο για το κλείσιμο και των υπόλοιπων ανοικτών θεμάτων της διαπραγμάτευσης» αναφέρει η Eurobank σε ανάλυσή της.
Σύμφωνα με νέα ανάλυση της τράπεζας τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη κινητικότητα όσον αφορά τόσο το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014 και των μέτρων που απαιτούνται για το κλείσιμο του όσο και για την εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Ήδη ο χρόνος που έχει χαθεί είναι σημαντικός και οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση θα επιβαρύνει τη διαδικασία εύρεσης λύσης για τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα με κυριότερο αυτό της ελάφρυνσης του χρέους» τονίζει η Eurobank.
Αναφορικά με το Eurogroup της Τρίτης, οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν πως άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του €1,0 δισ. που εκκρεμούσε από τις αρχές Οκτωβρίου 2013 και με δεδομένη την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.
Από τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις παρέμενε ανοικτή η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, η χθεσινή συμφωνία περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη Eurobank:
• Διάσπαση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), έως το Μάιο 2014, σε πολιτικό και σε στρατιωτικό σκέλος με το πολιτικό να οδηγείται σε άμεση εκκαθάριση, ενώ το στρατιωτικό θα συνεχίσει να λειτουργεί. Το στρατιωτικό σκέλος θα συνεχίσει να λειτουργεί με περιορισμό των μονάδων παραγωγής δοκιμαστικά ως το τέλος του 2014. Αν ως το τέλος Δεκεμβρίου 2014 κριθεί ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη θα ακολουθήσει εκκαθάριση εν λειτουργία.
• Πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης για τα ΕΑΣ (από περίπου 800 υπάλληλοι θα παραμείνουν οι 500).
• Εκκαθάριση εν λειτουργία για την ΕΛΒΟ.
«Η συμφωνία ουσιαστικά κλείνει ένα θέμα που παρέμενε ανοικτό αδικαιολόγητα εδώ και πάρα πολύ καιρό και λειτουργούσε επιβαρυντικά όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση της Eurobank

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.