Χρυσή Αυγή: Οι τραμπούκοι που έγιναν βουλευτές

Η παλιά φρουρά της Χρυσής Αυγής, οι κκ. Ν. Μιχαλολιάκος και Χρ. Παππάς, βρίσκονται στη φυλακή και η νέα φρουρά, οι κκ. Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος και Ν. Μίχος, είναι έξω.

Η παλιά φρουρά της Χρυσής Αυγής, οι κκ. Ν. Μιχαλολιάκος και Χρ. Παππάς, βρίσκονται στη φυλακή και η νέα φρουρά, οι κκ. Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος και Ν. Μίχος, είναι έξω. Κρίθηκαν μη προφυλακιστέοι. Αν και αυτοί που έμειναν προς το παρόν έξω από τη φυλακή βαρύνονται με σοβαρότατες κατηγορίες με πρωτεύουσα τη συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση και τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, ωστόσο το… πανηγύρισαν ωσάν να είχαν αθωωθεί. Απείλησαν, έβρισαν και χτύπησαν ανθρώπους των ΜΜΕ ενθυμούμενοι τις συνήθεις τραμπούκικες πρακτικές τους.

Η εικόνα του μαινόμενου τραμπούκου που έδειξαν οι τρεις χρυσαυγίτες βουλευτές στο προαύλιο των δικαστηρίων έκανε πολλούς να παγώσουν και προβλημάτισε ακόμη περισσότερους. Τι θα κάνουν τώρα έξω αυτοί οι τρεις; Ποιος θα διαχειριστεί την οργάνωση; Θα δώσει ο κ. Μιχαλολιάκος από τη φυλακή το χρίσμα και σε ποιον;

Ο «συναγωνιστής» με το βαρύ χέρι


Οσον αφορά τον πρώτο από τους τρεις που δεν προφυλακίστηκαν, τον κ. Ηλία Κασιδιάρη, οι πάντες αναγνωρίζουν ότι του λείπει η κατάρτιση, ο πολιτικός λόγος, αλλά περισσεύουν ο τραμπουκισμός και η αφοσίωση στον αρχηγό.
Ο αποκαλούμενος και «Λιάκος» ή «Προστατευόμενος» ή «Street Fighter» ήταν το πρόσωπο που προέβαλλε η Χρυσή Αυγή στην προεκλογική περίοδο του 2012. Πρώην καταδρομέας, το όνομα του οποίου είχε αναμειχθεί σε σωρεία επιθέσεων στο παρελθόν. Η πρώτη του εμφάνιση ως «υπερασπιστή» της φυλετικής καθαρότητας των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε το 2004, όταν η Ελλάδα κατέκτησε το Euro. Στους πανηγυρισμούς των φιλάθλων στην Ομόνοια μια ομάδα χρυσαυγιτών, ανάμεσα στους οποίους και ένας κοντοκουρεμένος με νευρωτικά χαρακτηριστικά, αντί να πανηγυρίζει για τη νίκη της Εθνικής κυνηγούσε μετανάστες, όπως είχε καταγγελθεί τότε από την Αστυνομία. Η δεύτερη εμφάνισή του έγινε λίγους μήνες αργότερα, όταν η Ελλάδα έχασε σε ποδοσφαιρικό αγώνα από την Αλβανία και εθεάθη πάλι, όπως βεβαιώνουν πρώην «συναγωνιστές» του, να κυνηγά Αλβανούς.
Κατάφερνε πάντοτε και ξέφευγε και η μοναδική φορά που απασχόλησε την αστυνομία ήταν τον Οκτώβριο του 2007, όταν πέντε άτομα ξυλοκόπησαν και μαχαίρωσαν στον μηρό έναν ανυπεράσπιστο φοιτητή στην Πολυτεχνειούπολη και αφού του πήραν την ταυτότητα ως… λάφυρο, διέφυγαν με αυτοκίνητο. Mια μάρτυρας κράτησε την πινακίδα του αυτοκινήτου, που αποκαλύφθηκε ότι ήταν δικό του. Η δίκη (έπειτα από πολλές αναβολές) έγινε όταν ο κ. Κασιδιάρης ήταν πλέον βουλευτής και αθωώθηκε.
Προερχόμενος από μεγαλοαστική οικογένεια δεξιών, με πατέρα γιατρό και οικία στο Ντράφι, ο Ηλίας Κασιδιάρης σε αντίθεση με τον αδελφό του, αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αρέσκονταν από την εποχή που ήταν φοιτητής στη Γεωπονική στη νυχτερινή ζωή. Πολύ γρήγορα βρέθηκε στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής, όχι τόσο επειδή λεγόταν πως είναι μακροσυγγενής του Μιχαλολιάκου, αλλά κυρίως για την προθυμία του να επιτίθεται και να ξυλοφορτώνει όποιον έδειχνε ότι αμφισβητούσε τον «αρχηγό».
Ηταν απότομος, θρασύς σκληρός με τους υπόλοιπους χρυσαυγίτες (αφού είχε πάντοτε την κάλυψη του «αρχηγού») και συνήθως φωνακλάς και υβριστής, απειλητικός προς κάθε κατεύθυνση, επιδεικνύοντας με καμάρι σε κάθε ευκαιρία τις γνώσεις που απέκτησε στις Ειδικές Δυνάμεις στις μάχες σώμα με σώμα.
Η αφοσίωση στον αρχηγό και στη σύζυγό του κυρία Ελένη Ζαρούλια και η επιθετική του συμπεριφορά τον ώθησαν στα ύψη της ιεραρχίας και ουσιαστικά έγινε το Νο 2, ενώ προσφάτως εχρίσθη υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.
Η πρώτη του αποστολή ως εκλεγμένου βουλευτή ήταν να διαχειριστεί επικοινωνιακά την επιδρομή της Χρυσής Αυγής για τη δήθεν «ανακατάληψη» των Πατρών από τους λαθρομετανάστες (αλλά και από τους «άπλυτους»– όπως ονόμαζε τους αντιεξουσιαστές) και ο «καθαρισμός» της πόλης από τη «βρωμιά των Πακιστανών και Αφγανών». Εγιναν σοβαρά επεισόδια, με τραυματισμούς αστυνομικών και μεταναστών, πλην όμως ο κ. Κασιδιάρης έμεινε και πάλι στο απυρόβλητο. Και όχι μόνον αυτό, αλλά όταν πήγαινε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, πολλοί τον άκουγαν, έπειτα από κάποια επιχείρηση ή εκδήλωση της οργάνωσης στην Πάτρα, στην Κόρινθο, στον Μελιγαλά ή στις Θερμοπύλες, να τραγουδά με υπερηφάνεια το «όταν περνά η Χρυσή Αυγή αδειάζουν οι δρόμοι από τους προδότες». Ως νεοεκλεγείς βουλευτής δεν κατάφερε να συγκρατήσει την επιθετικότητά του και σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση έδειξε πανελληνίως το θράσος του και τη δύναμη των… ιδεών του χαστουκίζοντας την κυρία Λιάνα Κανέλλη και ρίχνοντας νερό στο πρόσωπο της κυρίας Ρένας Δούρου.
Ο πορτιέρης από τη Χαλκίδα


Ο κ. Ν. Μίχος είχε μια ιδιαιτερότητα στη Χρυσή Αυγή. Δημιούργησε, λένε όσοι τον γνώριζαν, δική του εσωτερική εθνικιστική ομάδα μέσα στην οργάνωση από… χαρλεάδες, αλλά και ομάδες χρυσαυγιτών στη Χαλκίδα από όπου καταγόταν. Λόγω του σωματότυπού του είχε εργαστεί στο παρελθόν ως πορτιέρης στη Χαλκίδα και από το 2000, όταν έγινε ενεργό μέλος της οργάνωσης, δημιούργησε έναν δικό του σκληρότατο πυρήνα στον Χολαργό, όπου διέμενε. Από τότε που εισήλθε στην Οργάνωση πήρε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις και επιχειρήσεις της Χρυσής Αυγής ανεβαίνοντας γρήγορα τα σκαλοπάτια της κλειστής οργάνωσης. Στη Βουλή καθόταν πάντοτε δίπλα στον Κασιδιάρη και δημιούργησε πολλές φορές επεισόδια, πότε εξυβρίζοντας τον κ. Τσίπρα ή τους βουλευτές του λεγόμενου συνταγματικού τόξου.

Ο μπίζνεσμαν

Ο πρώην οδηγός του μικρού φύρερ
Ο Ηλίας Παναγιώταρος έγινε γνωστός στην Αστυνομία το 2000, όταν σε κοινή επίδειξη μόδας ελλήνων και τούρκων μοδίστρων στο Intercontinental έκαψε μία τουρκική σημαία και επιτέθηκε στους συμμμετέχοντες. Συνελήφθη από την Αστυνομία, αλλά λίγες ημέρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Εγινε επίσης γνωστός όταν επιχείρησε να δημιουργήσει την περίφημη «Γαλάζια Στρατιά», από οπαδούς της Εθνικής Ελλάδος. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα εθεάθησαν μέσα στο γήπεδο να χαιρετούν ναζιστικά.
Λόγω της ενασχόλησής του με την εμπορία αναμνηστικών χρυσαυγίτικων ειδών, ήταν ως πρόσφατα ένας από τους οικονομικούς διαχειριστές της οργάνωσης, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κ. Μιχαλολιάκου. Εισήλθε το 1994 στη Χρυσή Αυγή αλλά στην αρχή λόγω του επιπόλαιου χαρακτήρα του δεν τον έπαιρνε κανένας στα σοβαρά. Για ένα διάστημα οδηγώντας ένα… Πόνι αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή οδηγό του κ. Μιχαλολιάκου, όταν ο κανονικός οδηγός του, η κυρία Ζαρούλια, είχε άλλες ασχολίες.
Σιγά αλλά σταθερά, όταν οι δουλειές του με τα μπλουζάκια άνοιξαν, απέκτησε μια απαστράπτουσα BMW. Η μητέρα του ήταν Αμερικανίδα και ο ίδιος φοίτησε σε αμερικανικό κολέγιο στην Αθήνα, πλην όμως δεν το τελείωσε και άνοιξε το κατάστημα με την ονομασία «Φάλαγγα» στον Κολωνό, όπου πουλούσε σημαίες, μπλουζάκια, λάβαρα και σουβενίρ της Χρυσής Αυγής. Τις μπίζνες του γρήγορα τις επέκτεινε και στη Σερβία.
Στις διάφορες «επιχειρήσεις» της Χρυσής Αυγής, όπως βεβαιώνουν οι πρώην σύντροφοί του, ήταν, λόγω του σωματότυπού του, στην οπισθοφυλακή… Αυτό όμως κράτησε για πολύ λίγο και μόλις εξελέγη βουλευτής πέρασε στην εμπροσθοφυλακή, όπως συνέβη τελευταίως με τα επεισόδια που δημιούργησαν οι χρυσαυγίτες στον Μελιγαλά. Είναι σκληρός προς τους πάντες (πλην της οικογενείας του κ. Μιχαλολιάκου), φωνακλάς, και συνήθως άρχιζε καβγάδες και συγκρούσεις, αλλά, όπως λένε οι σύντροφοί του, ποτέ δεν τους τελείωνε ο ίδιος. Οι σχέσεις του με τον Ηλία Κασιδιάρη ποτέ δεν ήταν καλές, αφού τόσο ο ίδιος όσο και ο Κασιδιάρης φιλοδοξούσαν να αναλάβουν την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Τελευταίως μάλιστα επί μεγάλο χρονικό διάστημα τα δύο πρωτοπαλίκαρα του Μιχαλολιάκου δεν αντάλλασσαν ούτε «καλημέρα». Μόνον όταν άρχισαν οι διώξεις των μελών της Χρυσής Αυγής οι σχέσεις τους έδειξαν να ομολοποιούνται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.