ΟΗΕ: Στον άνθρωπο κατά 95% η ευθύνη για την κλιματική αλλαγή

Με μεγαλύτερη βεβαιότητα από ό,τι προηγουμένως αποδίδει επιτροπή επιστημόνων υπό τον ΟΗΕ στον άνθρωπο την κλιματική αλλαγή, στην αναφορά του οργάνου που κλείνει την συνάντηση αντιπροσώπων από σχεδόν 200 χώρες που κράτησε μία εβδομάδα.

Η διακυβερνητική επιτροπή IPCC θεωρεί πλέον πιθανό κατά 95% πως η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί θέρμανση του πλανήτη, ενώ υποστηρίζει ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας δεν θα έχει διάρκεια εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Η προηγούμενη αναφορά του IPCC το 2007 εκτιμούσε την πιθανότητα της ανθρώπινης ευθύνης στο 90%. Στην αναφορά του 2001, η ανθρώπινη ευθύνη θεωρείτο πιθανή κατά 66%.

Ο εκπρόσωπος της διακυβερνητικής επιτροπής Τζόναθαν Λιν ανέφερε το πρωί της Παρασκευής στους δημοσιογράφους πως η αναφορά, στην οποία περιλαμβάνεται η υψηλότερη εκτίμηση, «έγινε αποδεκτή».

Στην αναφορά προβλέπεται επίσης ότι θα πληθύνουν τα κύματα καύσωνα, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες εάν δεν ληφθούν μέτρα για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η λεπτομερής αναφορά θα δημοσιευτεί αργότερα την Παρασκευή.

Αντιδράσεις

Η έκθεση της IPCC βασίστηκε στην επανεξέταση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας από εκατοντάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Απευθύνεται στις κυβερνήσεις προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Παρά τις πολυετείς διαπραγματεύσεις από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα, η διεθνής κοινότητα έχει καταλήξει μόνο σε μια γενικόλογη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι μέχρι το 2015 πρέπει να έχει υπογραφεί μια συμφωνία που θα περιόριζε την άνοδο της θερμοκρασίας στους 2,0 βαθμούς έως το 2100.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕΜπαν Γκι-μουνδήλωσε ότι η έκθεση είναι κλήση αφύπνισης για τις κυβερνήσεις, πολλές από τις οποίες εστιάζονται στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και αφήνουν το κλίμα σε δεύτερη μοίρα. «Η ώρα για δράση είναι τώρα» είπε σύμφωνα με το Reuters.

Κλήση αφύπνισης χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις και ο αμερικανός υπουργός ΕξωτερικώνΤζον Κέρι: «Όσοι αρνούνται τα επιστημονικά ευρήματα ή προτιμούν τις δικαιολογίες από την ανάληψη δράσης παίζουν με τη φωτιά» δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επίτροπος της ΕΕ για το κλίμαΚόνι Χέντεγκαρντ: «Αν ο γιατρός σας ήταν 95% σίγουρος ότι έχετε μια σοβαρή ασθένεια, σίγουρα θα αναζητούσατε αμέσως τη θεραπεία» σχολίασε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.