Εξωσκελετός αντί για γύψο

Πτυχιούχος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στη Νέα Ζηλανδία χρησιμοποίησε την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης με την οποία κατάφερε να κατασκευάσει έναν «έξυπνο» επίδεσμο που λειτουργεί ως γύψος για αποκατάσταση σπασμένων οστών. Ο Cortex όπως ονομάζεται ο επίδεσμος ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «εξωσκελετών», αποτελείται από πολύ ελαφριά υλικά και τοποθετείται ως γάντι στο χέρι ή το πόδι που υπάρχει η ζημιά.

Πτυχιούχος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στη Νέα Ζηλανδία χρησιμοποίησε την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης με την οποία κατάφερε να κατασκευάσει ένα «έξυπνο» επίδεσμο που λειτουργεί ως γύψος για αποκατάσταση σπασμένων οστών. Ο Cortex, όπως ονομάζεται ο επίδεσμος, ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «εξωσκελετών», αποτελείται από πολύ ελαφριά υλικά και τοποθετείται ως γάντι στο χέρι ή στο πόδι που έχει υποστεί βλάβη.


Εξατομικευμένος

Τον εξωσκελετό δημιούργησε ο Τζέικ Εβιλ, απόφοιτος τμήματος Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου Βικτόρια. Ακτίνες Χ και τρισδιάστατες σαρώσεις βοηθούν στο να δημιουργηθεί ένα 3D μοντέλο του σημείου όπου έχει υποστεί τραυματισμό το οστό. Στη συνέχεια «τυπώνεται» ο εξωσκελετός ο οποίος είναι προσαρμοσμένος στα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.

Ο Cortex είναι πολύ ελαφρύς, έχει ανοίγματα για να αερίζεται η περιοχή στην οποία τοποθετείται και επιπλέον μπορεί να καθαριστεί με νερό. Ο Εβιλ αναζητά τώρα χρηματοδότες για να προχωρήσει στην εμπορική αξιοποίηση του εξωσκελετού που δημιούργησε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.