Ο «ψαλιδοχέρης» των απολιθωμάτων

Τον προϊστορικό «συγγενή» του… ψαλιδοχέρη, με γαμψά νύχια παρόμοια με τα ψαλίδια του Τζόνι Ντεπ στην ομώνυμη ταινία, εντόπισε τυχαία ένας βρετανός επιστήμονας στο πλαίσιο της διδακτορικής του έρευνας.

Τον προϊστορικό «συγγενή» του… ψαλιδοχέρη, με γαμψά νύχια παρόμοια με τα ψαλίδια του Τζόνι Ντεπ στην ομώνυμη ταινία, εντόπισε τυχαία ένας βρετανός επιστήμονας στο πλαίσιο της διδακτορικής του έρευνας.

Το ηλικίας 505 εκατομμυρίων ετών απολίθωμα Kooteneechela deppi αποτελεί μακρινό εξάδελφο του αστακού και του σκορπιού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο είδος, θα μπορούσε ενδεχομένως να ρίξει φως στην ζωή στη Γη κατά τη διάρκεια της Κάμβριας περιόδου – η οποία τοποθετείται πριν από 570-510 εκατ. έτη.

«Όταν πρωτοείδα τα νύχια του απολιθώματος, στα αρχεία των ειδών, στο μυαλό μου ήρθε ο Εντουαρντ ο Ψαλιδοχέρης (Edward Scissorhands)» εξηγεί ο Ντέιβιντ Λεγκ από το Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος έκανε την ανακάλυψη. «Ακόμα και η ονομασία του γένους Kootenichela παραπέμπει κατά κάποιο τρόπο στην ταινία καθώς το τελικό –chela στα λατινικά σημαίνει νύχια ή ψαλίδια. Για την ακρίβεια, είμαι λάτρης του Τζόνι Ντεπ και πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν ηθοποιό από τη διαιώνιση του ονόματός του μέσω ενός προϊστορικού θαλάσσιου είδους» υποστηρίζει ο ερευνητής.

Θαλάσσιο είδος με γαμψά νύχια

Όπως περιγράφει ο ίδιος, το είδος Kooteninchela deppi ζούσε σε πολύ ρηχά νερά σε παραθαλάσσια περιβάλλοντα παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται στα ανοιχτά της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά.

Ο ερευνητής υποστηρίζει ότι το είδος με τα παράξενα νύχια ενδεχομένως να ζούσε σε περιοχές με σφουγγάρια, όπου επιδιδόταν στην τέχνη του κυνηγιού. Τα μεγάλα του νύχια άλλωστε θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη συλλογή λείας, ενώ θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύουν στο σκάψιμο του πυθμένα της θάλασσας για την εξεύρεση τροφής.

Το μήκους τεσσάρων εκατοστών είδος είχε μεγάλα μάτια παρόμοια με εκείνα της μύγας. Βρίσκονταν πάνω σε κεραίες στο επάνω μέρος της κεφαλής του γεγονός που του χάριζε μεγάλο οπτικό πεδίο, χρήσιμο τόσο για το κυνήγι όσο και για την προστασία του. Ο μακρύς κορμός του είχε εκατοντάδες πόδια που του επέτρεπαν να κινείται γρήγορα.

Οι επιστήμονες κατατάσσουν τον «ψαλιδοχέρη» στην οικογένεια των αρθρόποδων με μεγάλη απόφυση, στην οποία περιλαμβάνονται οι αράχνες, οι σκορπιοί, οι σαρανταποδαρούσες, τα καβούρια και κάποια έντομα.

«Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις υπάρχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο γνωστά έντομα και περίπου 10 εκατομμύρια άλλα είδη τα οποία δεν έχουν ακόμη λάβει επίσημη επιστημονική κατηγοριοποίηση, γεγονός που σημαίνει ότι το Kooteninchela deppi θα μπορούσε να έχει ένα τεράστιο οικογενειακό δέντρο» αναφέρει ο Λεγκ.

Σε επόμενη φάση, ο ερευνητής θα προχωρήσει στην περαιτέρω μελέτη ειδών της Ορδοβίκιας περιόδου, μιας περιόδου κατά την οποία παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση ως προς τη βιοποικιλότητα των ειδών. Μέσα από τη μελέτη του ο ίδιος στοχεύει στην κατανόηση του γιατί συνέβη κάτι τέτοιο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Palaeontology».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.