Τελείωσε η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου

Εχει κλείσει η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος. Το μόνο που απομένει είναι πλέον η συμφωνία των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών του κ. Ευ. Βενιζέλου και του κ. Φ. Κουβέλη κάτι που συζητήθηκε στη σύσκεψη με τον κ. Σαμαρά που πραγματοποιείται το Σάββατο.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μαζούχ έφυγε από την Ελλάδα στις 9:30 το βράδυ της Παρασκευής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν συμφωνήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το τελικό ανακοινωθέν της τρόικας για επίτευξη συμφωνίας να γίνει γνωστό την Κυριακή το πρωί.

Στο μεταξύ μετά τις 16:30 οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κάλεσαν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο οποίος συμμετείχε και αυτός στη σύσκεψη.

Το ζήτημα του Δημοσίου αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό ανοιχτό θέμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς στα υπόλοιπα θέματα οι συζητήσεις έχουν εν πολλοίς καταλήξει ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Όπως όλα δείχνουν, το Μαξίμου επιθυμεί να κλείσει το θέμα του Δημοσίου εντός του Σαββατοκύριακου και πάντως πολύ νωρίτερα από την Τρίτη που εμφανίζεται ως «καταληκτική» ημερομηνία, προκειμένου να μπορέσει να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Στο άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο, η ελληνική αντιπροσωπεία δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από τα κοινοτικά στελέχη, που επισήμαιναν ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη, τουλάχιστον για το ζήτημα του Δημοσίου, δεν θα μπορέσει να εκταμιευθεί η δόση έως το τέλος του μηνός.

«Στην Ελλάδα έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά υπάρχει ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες», είπε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup.

Στο θέμα του Δημοσίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης εμφανίζεται να έχει αναλάβει ρητή δέσμευση για ολοκλήρωση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων «με τον καλύτερο τρόπο και το συντομότερο δυνατόν». Ένας τέτοιος τρόπος θα ήταν η κατάργηση των Δευτεροβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων.

Ο κ. Μανιτάκης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους υπουργείων, ώστε να καταρτιστούν οι κατάλογοι με τους αριθμούς των επίορκων και όσων έχουν εκκρεμότητες με τα πειθαρχικά συμβούλια, σχέδιο που αναμένεται να καταλήξει στα χέρια του πρωθυπουργού προς τελική έγκριση.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην Ημερησία του Σαββάτου, αφήνει ανοιχτό το θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται».

Στη ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως διαφωνούν με τη θέση αυτή, σημειώνοντας ότι για να μπορεί να απολυθεί ένας υπάλληλος δεν αρκεί να καταργηθεί η οργανική του θέση αλλά ολόκληρη η υπηρεσία, ενώ θεωρούν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για αθρόες και οριζόντιες απολύσεις.

Σε σχέση με το θέμα του Δημοσίου, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα σχετικά ζητήματα θα συμφωνηθούν με την τρόικα μέχρι την Κυριακή. Η εκ μέρους της τρόικας αποδοχή του κανόνα 1:1 για τις πειθαρχικού χαρακτήρα απολύσεις, αναφέρουν πηγές της Ιπποκράτους, προσδίδει στην παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.