Οι άγνωστοι φάκελοι για τις υπόγειες επαφές ποινικών – τρομοκρατών

Η συμπλοκή στην Κλειτορία, ο δικηγόρος-τροφοδότης με όπλα, το διαμέρισμα της οδού Ιππάρχου, οι «χούλιγκαν» με τα Καλάσνικοφ είναι ορισμένοι από τους πέντε απόρρητους φακέλους της ΕΛ.ΑΣ. που αποκαλύπτουν άγνωστες υπόγειες διαδρομές που δημιουργούν ένα ισχυρό «ένοπλο» μέτωπο.

Η συμπλοκή στην Κλειτορία, ο δικηγόρος-τροφοδότης με όπλα, το διαμέρισμα της οδού Ιππάρχου, οι «χούλιγκαν» με τα Καλάσνικοφ είναι ορισμένοι από τους πέντε απόρρητους φακέλους της ΕΛ.ΑΣ. που αποκαλύπτουν άγνωστες υπόγειες διαδρομές που δημιουργούν ένα ισχυρό «ένοπλο» μέτωπο. Η απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τα Τρίκαλα με ελικόπτερο την προηγούμενη εβδομάδα και η αποκάλυψη ίδιου σχεδίου σε στικάκι που βρέθηκε στο διαμέρισμα στα Τουρκοβούνια το οποίο χρησιμοποιούσαν μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αναδεικνύει τις παρασκηνιακές επαφές αντιεξουσιαστών και κακοποιών. Ηδη η Αντιτρομοκρατική συμπληρώνει δικογραφία σε βάρος δύο γνωστών «νονών» για την τροφοδοσία με όπλα ένοπλης οργάνωσης που έχει πρόσβαση σε «γιάφκα» στα δυτικά προάστια.
«Το Βήμα» αποκαλύπτει τα στοιχεία που είναι στη διάθεση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τις υπόγειες επαφές κακοποιών και «ανταρτών πόλης».
Το μυστικό της Κλειτορίας


Θιασώτες της «συνεργασίας» με αντιεξουσιαστές ήταν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 οι γνωστοί ποινικοί Μιχάλης Μακρυγιάννης (φωτογραφία), Χάρης Τεμπερεκίδης και Βασίλης Παλαιοκώστας που προχωρούσαν σε ληστείες τραπεζών, ενώ ορισμένοι από αυτούς είχαν διαπράξει και ανθρωποκτονίες. Είχαν «επαφές» με δυο-τρεις δραστήριους αντιεξουσιαστές –γνωριμία στις φυλακές –και η παρέα αυτή έδινε συχνά «παρών» σε διάφορα μπαρ των Εξαρχείων. Κομβικό περιστατικό σε αυτή τη συνεργασία ήταν η ληστεία από τέσσερα άτομα του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Κλειτορία Καλαβρύτων τον Φεβρουάριο του 1999. Ακολούθησε καταδίωξη από δυνάμεις των ΕΚΑΜ στα ορεινά της Κορινθίας, όπου σκοτώθηκαν δύο από τους ληστές, ανάμεσά τους ο 46χρονος Τεμπερεκίδης. Τότε σε κείμενα αντιεξουσιαστών αναφερόταν: «Ο Χάρης ζει ανάμεσά μας. Ανησυχείτε. Το κυνήγι δεν τελείωσε…». Οπως φαίνεται όμως άτομα που είχαν εμπλακεί «οργανωτικά» στη ληστεία της Κλειτορίας φέρεται να διατήρησαν επί σειρά ετών επαφές με αντιεξουσιαστές, μεταξύ αυτών και με τον Νίκο Μαζιώτη, που θεωρείται συνδημιουργός του «Επαναστατικού Αγώνα». Ενδεικτικό της σημασίας που έδιναν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στην «παρέα της Κλειτορίας» είναι ότι τον Οκτώβριο του 2009 πραγματοποίησαν εκτεταμένη έρευνα στην Αθήνα και στη Λάρισα για έναν 44χρονο ποινικό που επέζησε από τη ληστεία και για τον οποίο υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι έδινε όπλα σε αντεξουσιαστές.

Ο δικηγόρος-προμηθευτής
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούσε ότι προμηθευτής ενόπλων οργανώσεων –εκείνη την περίοδο δρούσαν οι «Επαναστατικοί Πυρήνες», η «Κόκκινη Γραμμή» και βεβαίως η «17Ν» –ήταν νεαρός δικηγόρος με γραφείο στο κέντρο της Αθήνας που είχε επαφές με ποινικούς και αντιεξουσιαστές, με έναν εξ αυτών μάλιστα ήταν προσωπικοί φίλοι επί σειρά ετών. Ο νεαρός δικηγόρος επί σειρά μηνών έστηνε γέφυρες μεταφοράς όπλων με αλβανούς διακινητές αλλά και με λαθρεμπόρους από την Κρήτη που κατέληγαν σε ένοπλες ομάδες και οργανώσεις στην Αθήνα. Η διανομή των όπλων γινόταν σε περιοχές της βορείου Αττικής. Ομως αυτός ο δίαυλος τροφοδοσίας με όπλα –ακόμη και ρουκέτες –διακόπηκε όταν οι διωκτικές αρχές αντελήφθησαν τις κινήσεις και τις διασυνδέσεις του δικηγόρου.

Η γιάφκα της οδού Ιππάρχου
Δείγμα γραφής της σχέσης αντεξουσιαστών και ποινικών είναι η αιματηρή απόδραση από το Γενικό Κρατικό του κακοποιού Κώστα Πάσσαρη τον Φεβρουάριο του 2001 καθώς σκότωσε δύο αστυνομικούς. Λίγες ημέρες αργότερα έγινε απόπειρα σύλληψης του Πάσσαρη –χωρίς επιτυχία –σε διαμέρισμα της οδού Ιππάρχου (φωτογραφία). Πλέον με βάση τα νέα στοιχεία η ΕΛ.ΑΣ. έχει διαπιστώσει ότι αντεξουσιαστές έδωσαν το όπλο της απόδρασης στον Πάσσαρη. Το διαμέρισμα της οδού Ιππάρχου ήταν για μήνες «γιάφκα» απόκρυψης όπλων αλλά και συνάντησης ποινικών και «ανταρτών πόλης». Ο Πάσσαρης, που πλέον εκτίει ισόβια σε ρουμανικές φυλακές, διαπιστώθηκε ότι είχε γνωριστεί με δραστήριους αντεξουσιαστές όταν ήταν κρατούμενος και προοριζόταν να συμμετάσχει σε επίθεση με ρουκέτες εναντίον φυλακής προκειμένου να αποδράσει ο Β. Παλαιοκώστας.

Ο κύκλος γύρω από τον Παλαιοκώστα
Το πιο σημαντικό πρόσωπο που «ενώνει» αντεξουσιαστές και ποινικούς θεωρείται ο καταζητούμενος Β. Παλαιοκώστας (φωτογραφία). Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι αντιεξουσιαστές που αρχικά είχαν συνεργασθεί με τους ληστές της Κλειτορίας και περιστασιακά με τον Πάσσαρη οργάνωσαν την περίοδο 2003-2006 σε πρώτη φάση την ομάδα των «ληστών με τα μαύρα» που προχώρησε σε επτά ληστείες τραπεζών προκειμένου να ενισχύσει το εγχείρημα δημιουργίας του «Επαναστατικού Αγώνα» έχοντας κατ’ ευθείαν επαφή με τον Ν. Μαζιώτη.
Από τον Ιούνιο του 2006 όμως που απέδρασε για πρώτη φορά με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό ο Β. Παλαιοκώστας (μαζί με τον αλβανό κακοποιό Αλκέτ Ριζάι) έγινε εκείνος ο «ιδανικός συνεργάτης» τους. Ετσι του υποδεικνύουν το 2008 να συνεργασθεί με φίλους τους αντιεξουσιαστές από τη Θεσσαλονίκη στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά, τον οποίο και άφησαν ελεύθερο αντί περίπου 11 εκατ. ευρώ. Τα δείγματα αυτής της συνεργασίας ήταν στην συνέχεια αλλεπάλληλα. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 20 Αυγούστου 2008, όταν συνελήφθη ο Β. Παλαιοκώστας, συνεργοί στην απαγωγή διαπιστώθηκε ότι ήταν το «αντιεξουσιαστικό» μπλοκ της Θεσσαλονίκης. Υστερα από παρακολουθήσεις, χρήματα από τα λύτρα βρέθηκαν σε χέρια αντιεξουσιαστών στην Αθήνα.
Οταν την άνοιξη του 2010 εξαρθρώθηκε ο «Επαναστατικός Αγώνας», αποκαλύφθηκε ότι ένα όχημα μελών της οργάνωσης είχε κλαπεί από την ομάδα Παλαιοκώστα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, μαζί με ένα που είχε χρησιμοποιηθεί στην απαγωγή Μυλωνά. Οταν ο γνωστός ποινικός φυλακίστηκε, δεχόταν και πάλι επισκέψεις από αντιεξουσιαστές. Οταν απέδρασε πάλι το 2009 με ελικόπτερο (ξανά με τον Αλκέτ Ριζάι) από τις φυλακές Κορυδαλλού διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν τηλεφωνικές επαφές του με τα ίδια άτομα του «αντάρτικου πόλης» προκειμένου να του μεταφέρουν όπλα από την Κρήτη. Αποκορύφωμα όλων αυτών η αποστολή του δέματος-βόμβα που σκότωσε τον υπασπιστή του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Βασιλάκη, τον Ιούνιο του 2010. Στα υπολείμματα του δέματος βρέθηκε αποτύπωμα του Β. Παλαιοκώστα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ο Παλαιοκώστας διαμένει σε γειτονική χώρα και έρχεται για λίγες ημέρες στην Ελλάδα.

Η συμπλοκή της Κορίνθου
Εκείνο όμως που θεωρείται μείζον για την ΕΛ.ΑΣ. είναι η ολοκλήρωση των ερευνών για τον τρόπο που εξοπλίζονται διαρκώς οι «Πυρήνες της Φωτιάς». Η έρευνα έχει εστιασθεί σε δύο φυλακισμένους «νονούς της νύκτας» που διατηρούν επαφές με τον Π. Βλαστό. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες αστυνομικών, αυτοί φέρεται να διατηρούν οπλαποθήκη στο Χαϊδάρι ή σε άλλη περιοχή των δυτικών προαστίων, απ’ όπου πιθανολογείται ότι παίρνουν όπλα και οι «Πυρήνες». Οι δύο αυτοί «νονοί» είχαν συσχετισθεί με την πρώτη απόδραση, το 2006, του Β. Παλαιοκώστα και του Ριζάι από αλλά και με δύο δολοφονίες που διέπραξε ο αλβανός κακοποιός το διάστημα που ήταν εκτός φυλακής. Οπως ανέφεραν την Παρασκευή ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «οι προαναφερόμενοι ποινικοί φέρεται να έχουν ανοιχτή γραμμή με τους «Πυρήνες». Δεν είναι μόνο ότι Βλαστός είχε ίδιο σχέδιο απόδρασης με ελικόπτερο με τους «Πυρήνες», ούτε ότι είχαν προσπαθήσει προ διετίας να αποδράσουν μαζί από τις φυλακές Κορυδαλλού. Εχουμε παρατηρήσει ότι σε δικαστήρια παρίστανται δίπλα στους δύο αυτούς ποινικούς άτομα που έχουν διασυνδέσεις και με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ακόμη έχει προκύψει ότι έχουν χρησιμοποιήσει σε «συμβόλαια θανάτου» χούλιγκαν –κυρίως του Ολυμπιακού –που φέρεται επίσης να αποτελούν γέφυρα με αντιεξουσιαστές. Ακόμη έχουμε σταθεί ιδιαίτερα σε περιστατικό αιματηρής συμπλοκής με χούλιγκαν στην Κόρινθο πριν από δύο χρόνια. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο σε αυτή να είχε χρησιμοποιηθεί όπλο από τη συγκεκριμένη «γιάφκα» απ’ όπου τροφοδοτούνται και οι «Πυρήνες». Στην υπόθεση αυτή και κυρίως στην αρχική διαφυγή των υπόπτων για τη συμπλοκή στην Κόρινθο είχαν πάλι εμπλοκή άνθρωποι από την ίδια ομάδα».
Δείγματα αυτής της διασύνδεσης είναι πολλά. Πέρα από τα δεδομένα των παρακολουθήσεων, η «Συνωμοσία των Πυρήνων» πολλές φορές εκφράζει τη συμπαράστασή της στους ποινικούς αυτούς και στους συνεργάτες τους. Επιπλέον οι αστυνομικοί δεν ξεχνούν ποτέ την απειλητική αναφορά –τον Νοέμβριο του 2010 –του Αλκέτ Ριζάι προς δικαστές: «Εσείς θα τα πείτε με τη Σέχτα»! Κι αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία με το δεδομένο ότι από στελέχη της ΕΛΑΣ εκτιμάται ότι η «Σέχτα Επαναστατών» θεωρείται παρακλάδι της «Συνωμοσίας».
Τέλος, οι αστυνομικοί έχουν ασχοληθεί περιστασιακά και με άλλες τρεις-τέσσερις περιπτώσεις συνεργασίας ποινικών και αντιεξουσιαστών, με περιφερειακό ωστόσο ρόλο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.