Εκστρατεία κατά της «Αθηνάς» από τις Ξένες Φιλολογίες

Αντίθετοι με την πρόταση του σχεδίου «Αθηνά», που αφορά την ενοποίηση των ξένων φιλολογιών, είναι οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντίθετοι με την πρόταση του σχεδίου «Αθηνά», που αφορά την ενοποίηση των ξένων φιλολογιών, είναι οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα μέλη του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ζήτησαν τη διατήρηση της αυτοτέλειας και αυτονομίας των υπό συγχώνευση τμημάτων.
«Αυτή η αιφνιδιαστική κατάργηση των ακαδημαϊκών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής αποτελεί απροκάλυπτη παρέμβαση του υπουργείου στα εσωτερικά του Πανεπιστημίου και παραβίαση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητού του» δήλωσαν οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αμαλία Μόζερ και ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου, καθηγητής Παναγιώτης Κοντός.
«Το σχέδιο «Αθηνά» επιχειρεί να αποδομήσει τη Φιλοσοφική Σχολή, μια από τις πρώτες σχολές του Πανεπιστημίου με ιστορία και παράδοση. Αυτή την παράδοση οφείλουμε να σεβόμαστε και να οικοδομούμε πάνω σε αυτή και με συνέπεια προς αυτή» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελένη Καραμαλέγκου, πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής και πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας.
«Η Φιλοσοφική Σχολή συνεχώς ανανεώνεται με σοβαρό σχεδιασμό και υψηλόπνοη στόχευση και σήμερα αποτελεί την κατ’εξοχήν σχολή ανθρωπιστικών σπουδών με διεθνή αναγνώριση. Κάθε κομμάτι της αποτελεί αυτοτελή ενότητα και αναπόσπαστο μέρος ενός ενιαίου και οργανικού συνόλου» παρατήρησε.
Οπως δήλωσαν κατά τη συνέντευξη Τύπου οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής, εγείρονται σοβαρά ζητήματα επιστημονικής δεοντολογίας και μεθοδολογίας ως προς τη σύλληψη και διατύπωση του σκεπτικού της πρότασης συγχώνευσης των τμημάτων, καθώς το υπουργείο δεν αναμένεται να επιτύχει ούτε καν ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων.
Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι πρόεδροι των τμημάτων Ξένων Φιλολογιών παρουσίασαν στοιχεία για το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο των τμημάτων τους και μίλησαν για «σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί το σχέδιο «Αθηνά» για το επίπεδο σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών και αποφοίτων».
Ολοι οι ομιλητές μάλιστα, δήλωσαν ότι αρχίζουν εκστρατείες ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ ήδη άρχισε η συλλογή υπογραφών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ενάντια στην προτεινόμενη συγχώνευση των τμημάτων τους. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, σε μόλις τρεις ημέρες συγκεντρώθηκαν 6.629 υπογραφές, ενώ ο αριθμός αυξάνεται αλματωδώς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.