Nanonews

12 κόμβοι είναι η ταχύτητα με την οποία πρέπει να μπαίνουν τα πλοία στο λιμάνι, λένε οι ερευνητές. 60% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα επιτυγχανόταν με την υιοθέτηση της ταχύτητας αυτής. 55% θα ήταν η μείωση των οξειδίων του αζώτου. Καλό για το κλίμα και την υγεία των παροικούντων!

12 κόμβοι είναι η ταχύτητα με την οποία πρέπει να μπαίνουν τα πλοία στο λιμάνι, λένε οι ερευνητές.
60% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα επιτυγχανόταν με την υιοθέτηση της ταχύτητας αυτής.
55% θα ήταν η μείωση των οξειδίων του αζώτου. Καλό για το κλίμα και την υγεία των παροικούντων!
Νέα λέξη: sOccket
Πρόκειται για το όνομα μιας καινούργιας μπάλας. Περισσότερο δε από μια νέα λέξη, είναι μια καινούργια ιδέα η οποία αξιοποιεί την αστείρευτη ενέργεια των παιδιών. Η εφεύρεση φοιτητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ διαθέτει επαναφορτιζόμενη μπαταρία η οποία… ανταποκρίνεται θετικά στις κλωτσιές. Για την ακρίβεια, αρκεί δέκα λεπτών «κλωτσίδι» για να τη φορτίσει με τόση ενέργεια ώστε να μπορεί να κρατήσει αναμμένη μια λάμπα LED επί τρεις ολόκληρες ώρες! Η νέα μπάλα προορίζεται κυρίως για τις χώρες της Αφρικής όπου η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι και τόσο άφθονη, αλλά τα παιδάκια που τρέχουν στους δρόμους πίσω από ένα τόπι αρκετά. Εξάλλου ένα καινούργιο τόπι δίνει χαρά σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως γεωγραφικών συντεταγμένων.
ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Αν τα αεροπλάνα είχαν τροχούς με καρφιά, θα μπορούσαν να μη γλιστρούν στα χιονισμένα αεροδρόμια;
Ας μη συγχέουμε το φρενάρισμα του αυτοκινήτου με αυτό του αεροπλάνου. Συνήθως οι πίστες των αεροδρομίων δεν έχουν πάγο, το πολύ να μαζεύουν (οι κακοφτιαγμένες) λίγο νερό. Επίσης το αεροπλάνο δεν φρενάρει μόνο με τους τροχούς και ειδικά τις πρώτες στιγμές της προσγείωσης. Εκεί παίζουν τον ρόλο τους οι κινητήρες και μια ειδική διάταξη που επιτρέπει στον αέρα να ωθεί το αεροσκάφος με αντίστροφη φορά. Επίσης τα πηδάλια ύψους παραμένουν σηκωμένα για να λειτουργούν κι αυτά σαν φρένο. Στο τέλος ενεργοποιούνται και τα φρένα των τροχών, όταν όμως έχει μειωθεί η ταχύτητα αρκετά. Ας λάβουμε υπόψη και ότι πολλές φορές ένα αεροπλάνο ξεκινάει από ένα ηλιόλουστο αεροδρόμιο για να προσγειωθεί σε άλλο όπου η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.