Ιαπωνία: Στα 4,70 τρισ. γεν το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου

Πλεόνασμα 4,70 τρισ. γιεν κατέγραψε το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας το 2012 σημειώνοντας την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 30 ετών.

Πλεόνασμα 4,70 τρισ. γιεν κατέγραψε το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας το 2012 σημειώνοντας την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 30 ετών.

Το πλεόνασμα επιτεύχθηκε λόγω των εσόδων από τις διεθνείς επενδύσεις, καθώς το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1985.

Στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή καταδεικνύουν ότι το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 264,1 δισ. γιεν το Δεκέμβριο 2012 ενώ το πλεόνασμα ήταν 4,70 τρισ. γιεν στο σύνολο του έτους.

Η σημαντική υποχώρηση των ιαπωνικών εξαγωγών έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση της χώρας που ασκεί πιέσεις στην κεντρική τράπεζα ης Ιαπωνίας να λάβει μεγαλύτερα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης ώστε να βοηθήσει το γιεν να υποχωρήσει και να καταστήσει τους παραγωγούς της Ιαπωνίας πιο ανταγωνιστικούς.

Εξάλλου, πτώση σημείωσε την Παρασκευή ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Υποχώρησε κατά 1,8% στις 11.153,16 μονάδες, ενώ κατέγραψε απώλειες 0,3% σε εβδομαδιαία βάση, θέτοντας τέλος στο μακρύτερο εβδομαδιαίο ανοδικό σερί των τελευταίων 54 ετών.

Πτώση 1,2% σημείωσε και ο ευρύτερος δείκτης Topix, τερματίζοντας στις 957,35 μονάδες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.