Ποιες οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με γκαζάκια σε οικίες δημοσιογράφων

Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν οι επιθέσεις με γκαζάκια, που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης, στις εισόδους πολυκατοικιών όπου διαμένουν γνωστοί δημοσιογράφοι, στελέχη του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών.

Οι οργανώσεις Κύκλοι Παραβατικών/ Πυρήνας Εραστές της Ανομίας και Μαχόμενη Μειοψηφία ανέλαβαν με προκήρυξη που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου την ευθύνη για τους εμπρησμούς σε σπίτια δημοσιογράφων τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Στην προκήρυξη με τίτλο «Εκτακτη είδηση: Εμπρησμοί σε σπίτια δημοσιογράφων» σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Τα Μ.Μ.Ε αποτελούν την επίσημη εκπροσώπηση του συστήματος.

Στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται ο ρόλος τους αναβαθμίζεται από διατηρητές των ισορροπιών μεταξύ κοινωνίας και πολιτικού συστήματος σε βασικούς διαχειριστές των κατασταλτικών κρατικών σχεδιασμών χειραγωγώντας ανάλογα το κοινωνικό σώμα. Στις δυτικές δημοκρατίες εξάλλου πάντα χρειαζόταν και χρειάζεται ένας δήθεν αντικειμενικός κριτής ο οποίος θα ελέγχει την θεσμική αξιοκρατία και της δήθεν δημοκρατικές ελευθερίες υποσκάπτοντας παράλληλα τους πραγματικούς αγώνες για ελευθερία».

Επίσης αναφέρονται στις πρόσφατες επεμβάσεις της Αστυνομίες στα κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας και επισημαίνουν: «Με τις αντανακλαστικές εμπρηστικές επιθέσεις μας σε σπίτια δημοσιογράφων παίρνουμε μια σαφή θέση μάχης δίπλα στις κοινότητες αγώνα και ενάντια στους μόνιμους συκοφάντες της. ‘Ηρθε η στιγμή να ακουστεί η η δικιά μας αλήθεια μακριά απ’ τις λάσπες και τα ψέματα των media».

Για τις επιθέσεις εξηγούν για ποιους λόγους έβαλαν στο στόχαστρο τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους και τονίζουν: «Στο συντονισμένο μπαράζ συμμετείχαμε σύντροφοι από την Μαχόμενη Μειοψηφία και τους Κύκλους Παραβατικών/πυρήνας Εραστές της Ανομίας. Θεωρούμε τις συμμαχίες εντός της αγωνιστικής κοινότητας αναγκαίο συστατικό στην επίθεση ενάντια στο κράτος».

Ολόκληρη η προκήρυξη της οργάνωσης που δημοσιεύεται στον διαδικτυακό τόπο Indymedia εδώ.

Οι επιθέσεις με τα γκαζάκια – Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης

Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν οι επιθέσεις με γκαζάκια, που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης, στις εισόδους πολυκατοικιών όπου διαμένουν γνωστοί δημοσιογράφοι, στελέχη του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 3:40 από το Κολωνάκι και συνεχίστηκαν σε Αγία Παρασκευή, Πεντέλη, Μαρούσι και Άλιμο. Στόχοι ήταν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Οικονομέας, Αντώνης Σκυλλάκος και Ευαγγελία Μπαλτατζή, Αντώνης Λιάρος, Πέτρος Καρσιώτης και Χρήστος Κώνστας. Μάλιστα στο σπίτι ιδιοκτησίας του Γ. Οικονομέα, το οποίο έγινε στόχος, δεν μένει σήμερα ο ίδιος αλλά τα παιδιά του.

Αναλυτικότερα, στις 03:40 σημειώθηκε ο πρώτος εμπρησμός στο σπίτι του Γιώργου Οικονομέα στο Κολωνάκι, στις 04:10 στην Αγία Παρασκευή στο σπίτι του Αντώνη Λιάρου, στις 04:15 στην Πεντέλη στο σπίτι του Αντώνη Σκυλλάκου και της συζύγου του Ευαγγελίας Μπαλτατζή. Την ίδια ώρα, έκρηξη σημειώθηκε στο Μαρούσι στο σπίτι του Χρήστου Κώνστα και στις 04:45 στον Άλιμο στο σπίτι του Πέτρου Καρσιώτη.

Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, από την Κύπρο όπου συνοδεύει σε επίσκεψή του τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν περιορίστηκε να καταδικάσει τις επιθέσεις, αλλά ουσιαστικά τις χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ και τους «χαϊδεμένους κουκουλοφόρους του», όπως είπε χαρακτηριστικά.
{{{ audio1 }}}
Η πλήρης δήλωση του κ. Κεδίκογλου έχει ως εξής: «Χθες οι εισβολές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σήμερα οι εκρήξεις σε σπίτια δημοσιογράφων. Επιχειρείται ανοιχτή τρομοκρατία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, ένα ζωτικό χώρο της Δημοκρατίας μας. Επιτέλους τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποκηρύξει τους χαϊδεμένους κουκουλοφόρους του;».

Ακολούθησε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταδίκασε τις επιθέσεις, σημείωνοντας ότι τέτοιες ενέργειες «δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο τηςπεριστέλλοντας την ίδια τη δημοκρατία».

«Οι σημερινές εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια δημοσιογράφων είναι απόλυτα καταδικαστέες πράξεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και σημειώνει: «Για άλλη μια φορά τέτοιου είδους αδιέξοδες και επικίνδυνες πρακτικές δίνουν άλλοθι σε μια κυβέρνηση, που έχει υιοθετήσει την στρατηγική του διχασμού, της βίας και της τρομοκράτησης της ελληνικής κοινωνίας, να συνεχίσει το έργο της περιστέλλοντας την ίδια τη δημοκρατία.

»Κορυφαίο παράδειγμα οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που με αστείο μεν αλλά επικίνδυνο τρόπο κηρύσσουν τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες.

»Ο αγώνας για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας θα συνεχιστεί στη βάση των μαζικών ενωτικών ειρηνικών αγώνων, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει η σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση».

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε, πάντως, και ο κ. Οικονομέας, ο οποίος ως ένα από τα θύματα δεν μπόρεσε να μη μεταφέρει την αγανάκτησή του στον βουλευτή του κόμματος, καθηγητή Γιώργο Σταθάκη, τον οποίο φιλοξενούσε το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega».

Απαντώντας «γιατί φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα γκαζάκια» είπε απευθυνόμενος στον κ. Σταθάκη. «Να σας πω κύριε καθηγητά, εδώ έχουν έρθουν στελέχη δικά σας και δεν τολμάμε να πούμε μια κουβέντα και είμαστε υπό καθεστώς τρομοκρατίας! Ότι σας κάνουμε πόλεμο, ότι είμαστε διαπλεκόμενοι, ότι είμαστε του Μπόμπολα, του Βαρδινογιάνη, είναι έτσι ή δεν είναι; Κι εγώ αν ήμουν νέος αυτό θα έκανα!…»

Ανακοίνωση καταδίκης της Νέας Δημοκρατίας

«Καταδικάζουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, τις άνανδρες εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια δημοσιογράφων. Η συντονισμένη απόπειρα τρομοκράτησης των εκπροσώπων του Τύπου, θα πέσει στο κενό. Υποχρέωση όλων μας είναι η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των πυλώνων της Δημοκρατίας».

Καταδίκη από ΠαΣοΚ

«Το ΠαΣοΚ καταδικάζει κατηγορηματικά και απερίφραστα την τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών με γκαζάκια σε σπίτια δημοσιογράφων», δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά.

Όπως σημείωσε «η αλυσίδα της τυφλής βίας, της ανομίας και πολιτικής αποσταθεροποίησης με επιθέσεις κατά γραφείων πολιτικών κομμάτων, δημοσίων κτιρίων και πανεπιστημιακών χώρων, δημάρχων, πολιτικών και τώρα δημοσιογράφων, είναι οργανωμένο σχέδιο κατατρομοκράτησης και πρέπει να σταματήσει άμεσα.

»Η κοινωνική και πολιτική ειρήνη στη χώρα μας πρέπει να διαφυλαχθούν με κάθε τρόπο χωρίς εκπτώσεις και φτηνές δικαιολογίες. Όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τη Δημοκρατική ομαλότητα στη πατρίδα μας».

Σημειώνεται ότι σε κάθε ένα από τα σπίτια μετέβησαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με πέντε πυροσβέστες, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβουν λόγω του ότι οι πυρκαγιές ήταν μικρής έκτασης. Έρευνες για τις επιθέσεις γίνονται από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής.

ΔΗΜΑΡ: Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει ο κύκλος της βίας

«Ο φαύλος κύκλος της βίας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, μετά τις καταλήψεις ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, κτιρίων και κομματικών γραφείων, ήρθαν τα γκαζάκια σε σπίτια δημοσιογράφων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και καταδικάζει τις εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια δημοσιογράφων «που στρέφονται κατά της κοινωνίας, της δημοκρατίας και προσβάλλουν την ελευθερία της άποψης».

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν, χωρίς μισόλογα και συμψηφισμούς, να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε κάθε μορφή βίας» υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ.

ΚΚΕ: Αυτονόητη η καταδίκη

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Θα μπορούσε να πει κανείς για «παλικάρια της φακής», θα μπορούσε να πει για «ανεγκέφαλους», θα μπορούσε να μιλήσει για αυτούς που θέλουν να αποπροσανατολίσουν» και πρόσθεσε ότι για το ΚΚΕ η καταδίκη είναι αυτονόητη, ενώ το ερώτημα που αναφύεται είναι «πού αποβλέπουν αυτά τα πράγματα», τόνισε.

Κληθείσα να διευκρινίσει το τελευταίο, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό που πάει να συσκοτίσει ποιον αγώνα χρειαζόμαστε σήμερα».

ΕΣΗΕΑ: Προχωρά η «στρατηγική της έντασης»

Σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης επεσήμανε ότι: «Φαίνεται ότι η “στρατηγική της έντασης” που κυβερνητικοί κύκλοι καλλιεργούν συστηματικά, προχωρά. Περίεργα κέντρα μέσα και έξω από το βαθύ κράτος και τις μαφίες, αξιοποιώντας ενδεχομένως ανακλαστικά κάποιων ανεγκέφαλων, στοχοποιούν την ελευθερία της άποψης, την ενημέρωση των πολιτών και εν τέλει αποπροσανατολίζουν και εκφοβίζουν την καθημαγμένη κοινωνία σε μια πορεία προς την κατάργηση της δημοκρατίας, σε όφελος των πιο ακραίων δυνάμεων της ολιγαρχίας».

Συμπλήρωσε ακόμη πως: «Η δημοκρατία πρέπει να απαντήσει με περισσότερο σθένος, να προστατεύσει την ελευθεροτυπία, να αντιμετωπίσει με μαζικούς δημιουργικούς, πολύμορφους αγώνες τη φτώχεια και την ανισότητα που φέρνουν τα Μνημόνια ακυρώνοντας τις προκλήσεις των κάθε λογής σκοτεινών παράκεντρων της εξουσίας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.