Πονοκέφαλος οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ τα περιστατικά σε Ραφήνα την Παρασκευή το βράδυ και Μεσολόγγι το Σάββατο το πρωί με πρωταγωνιστές βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής. Επίσης την περασμένη εβδομάδα ομάδα περίπου 10 ακροδεξιών επιτέθηκε εναντίον μεταναστών σε φανάρια της Καλαμάτας. Η Χρυσή Αυγή διαμηνύει ότι ανάλογες ενέργειες θα συνεχιστούν.

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ τα περιστατικά σε Ραφήνα την Παρασκευή το βράδυ και Μεσολόγγι το Σάββατο το πρωί με πρωταγωνιστές βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα ομάδα περίπου 10 ακροδεξιών επιτέθηκε εναντίον μεταναστών σε φανάρια της Καλαμάτας.

Η Χρυσή Αυγή διαμηνύει ότι ανάλογες ενέργειες θα συνεχιστούν. Ενδεικτικά σε συνέντευξη του στον ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής του κόμματος που συμμετείχε στην επίθεση στο πανηγύρι της Ραφήνας, Γ.Γερμενής επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Όπου η πολιτεία δεν εφαρμόζει το νόμο, θα υπάρχει ένας Χρυσαυγίτης για να προστατεύσει τον Έλληνα».

Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός της Ασφάλειας του Μπαρμπαρούση

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα, την Τρίτη, ο αστυνομικός που είχε διατεθεί για την προσωπική ασφάλεια του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, επειδή συμμετείχε στα επεισόδια που προκάλεσαν μέλη της; Χρυσής Αυγής στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου όπως προέκυψε από τη σχετική έρευνα.

Παράλληλα, σε βάρος του διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για αδικήματα που επισύρουν την ποινή της απόταξης.

Αποσύρονται οι αστυνομικοί από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αποσύρονται οι αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για την προστασία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, όπως προβλέπεται για τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Η απόφαση ελήφθη μετά από την εξαγγελία της Χρυσής Αυγής ότι όσες αντιδράσεις και να υπάρξουν θα συνεχίσει τις βίαιες ενέργειες και την τακτική των μελών της -βουλευτών και μη- να διαπράττουν το αδίκημα της αντιποίησης Αρχής, «παίζοντας» τους αστυνομικούς και τους δικαστές.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι παύει τη διάθεση αστυνομικών στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ώστε «να αποφεύγεται, η άνευ υπαιτιότητας των παρισταμένων αστυνομικών, συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων και η σύγκρουση καθηκόντων, ανάμεσα στα καθήκοντα προστασίας που τους έχουν ανατεθεί και στην υποχρέωσή τους για καταδίωξη και σύλληψη των παρανομούντων».

Όπως αναφέρεται, «της απόφασης εξαιρούνται όσοι αστυνομικοί διατίθενται για τη φρούρηση των κεντρικών Γραφείων της Χρυσής Αυγής και για την προστασία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος».

Παράλληλα, ύστερα από εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος έθεσε σε διαθεσιμότητα τη διοιητή του Αστυνομικού Τμήματος Ραφήνας, «για λόγους που σχετίζονται με την επιχειρησιακή διαχείριση του συμβάντος. Παράλληλα, διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το ίδιο ζήτημα».

Η ανακοίνωση καταλήγει με μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη «προς όλες τις πλευρές ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι η αρμόδια για την εφαρμογή του νόμου και της ασφάλειας στη χώρα και οποιοσδήποτε επιχειρεί να την υποκαταστήσει θα αντιμετωπίζει τις νόμιμες συνέπειες. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες προς τις Αστυνομικές Αρχές, ώστε τα άτομα που προετοιμάζουν τέτοιου είδους ενέργειες ή συμμετέχουν σε αυτές να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη».

Επίσπευση των προανακρίσεων ζητά ο Άρειος Πάγος

Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες παρήγγειλε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθήνας και Μεσολογγίου την επίσπευση των προανακρίσεων ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι δικογραφίες και να διαβιβαστούν στη Βουλή τα αιτήματα άρσης της βουλευτικής ασυλίας, σε περίπτωση που αποδειχθεί εμπλοκή βουλευτών σε παράνομες ενέργειες.

Επίσης με ανακοίνωση της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλίας καταδίκασε τα γεγονότα στο Μεσολόγγι προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε συμμετοχή αστυνομικού, μέλους της ένωσής μας, σε αυτές τις συμπεριφορές είναι καταδικαστέα και δεντυγχάνει καμιάς αποδοχής από το σύνολο των εργαζομένων στην Α.Δ.Αιτωλίας. Ενέργειες τέτοιου είδους εφόσον προκύπτουν, αποκλίνουν από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του αστυνομικού και σίγουρα δε συνάδουν με την αστυνομική ιδιότητα».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα και τυχόν παραλείψεις του αστυνομικού του βουλευτή, αλλά και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων, (το οπτικοακουστικό υλικό και οι μαρτυρίες βρίσκονται στην εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου και τον διοικητή Α.Τ. Μεσολογγίου), το λόγο έχουν η Δικαιοσύνη και τα πειθαρχικά όργανα του Aρχηγείου μας».

Η απάντηση της Χρυσής Αυγής

Έντονα αντέδρασε η Χρυσή Αυγή λίγο μετά την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Δευτέρας: «Αυτή είναι η σταλινικού τύπου δημοκρατία του καθεστώτος του μνημονίου», προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι είναι εντελώς ανενημέρωτοι, αστοιχείωτοι και διακωμωδούν τους ίδιους τους εαυτούς τους: ούτε ένας αστυνομικός δεν έχει διατεθεί για τη φρούρηση των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής. Ποιους θα αποσύρουν λοιπόν; Αυτούς που δεν έχουν διαθέσει ποτέ, παρ’ όλο που το ορίζει ο Νόμος;».

Μιλώντας επίσης για «ωμή τρομοκρατία και κατάφορη παραβίαση των βασικών άρθρων του Συντάγματος», η Χρυσή Αυγή ανέφερε πως «συντάσσει τις μηνύσεις που θα κατατεθούν άμεσα κατά παντός υπευθύνου».

Το απόγευμα της Δευτέρας, η Χρυσή Αυγή προχώρησε σε εξώδικη διαμαρτυρία κατά του αρχηγού της ΕΛΑΣ, στην οποία αναφέρει: «Κλούβες και οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., βρίσκονται προκλητικά σταθμευμένα έξω από τα κεντρικά πολιτικά γραφεία του κόμματος, διενεργώντας ελέγχους σε όσους εισέρχονται ή εξέρχονται από αυτά. Η υπό την «αίρεση» της εγκρίσεως της εκτελεστικής εξουσίας, λειτουργία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ελληνικού Συντάγματος περί ελεύθερης συμμετοχής και δράσης σε πολιτικό κόμμα καθώς και περί ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, αποτελεί καταφανή συνταγματική εκτροπή, που δεν πρέπει να γίνει ανεκτή».

Και συνεχίζει η Χρυσή Αυγή: «Η εκτελεστική εξουσία, υπερβαίνοντας εκδικητικά, για προφανείς λόγους «πολιτικού μάρκετινγκ» τη δικαιοδοσία της και φαλκιδεύοντας έμπρακτα κάθε έννοια συνταγματικής τάξης και νομιμότητας, μετά την προαναγγελία ποινικών διώξεων για τους βουλευτές και τα μέλη της Χρυσής Αυγής που έπραξαν το νόμιμο καθήκον του κάθε πολίτη στη διεκδίκηση του κράτους δικαίου, οδηγεί το Πολίτευμα, εν έτει 2012, σε πρωτοφανή μονοπάτια».

Καταλήγοντας, η διαμαρτυρία «ζητά να ληφθούν όλα τα μέτρα που θα αποκαταστήσουν τη διαταραχθείσα νομιμότητα, από την αυθαίρετη πρωτοβουλία του Αρχηγού της ΕΛΑΣ για τον έλεγχο που υφίστανται τα μέλη μας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.