Εθνικός… ιός από το ρατσιστικό «τιτίβισμα»

Η αφορμή δόθηκε. Ενα χοντρό αστείο που ερμηνεύτηκε ως ρατσιστικό ξύπνησε για άλλη μία φορά τα εθνικιστικά αντανακλαστικά ορισμένων ομάδων, προσώπων και κομμάτων που πάντα αναζητούν τέτοιες αφορμές. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ένα γλωσσολογικό θέμα με τα φωνήεντα είχε ξεσηκώσει ανάλογο θόρυβο. Αφορμή αυτή τη φορά το σχόλιο για τους Αφρικανούς και τα κουνούπια της 23χρονης πρωταθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου. Κατέληξε το ρατσιστικό σχόλιό της να αναδειχθεί μείζον πολιτικό ζήτημα και να στρώσει το χαλί σε... ακραίες απόψεις.

Η αφορμή δόθηκε. Ενα χοντρό αστείο που ερμηνεύτηκε ως ρατσιστικό ξύπνησε για άλλη μία φορά τα εθνικιστικά αντανακλαστικά ορισμένων ομάδων, προσώπων και κομμάτων που πάντα αναζητούν τέτοιες αφορμές. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ένα γλωσσολογικό θέμα με τα φωνήεντα είχε ξεσηκώσει ανάλογο θόρυβο. Αφορμή αυτή τη φορά το σχόλιο για τους Αφρικανούς και τα κουνούπια της 23χρονης πρωταθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου. Κατέληξε το ρατσιστικό σχόλιό της να αναδειχθεί μείζον πολιτικό ζήτημα και να στρώσει το χαλί σε… ακραίες απόψεις. Τόσο στον πολιτικό χώρο, όπου ξέσπασε ένας μίνι πόλεμος για το ποιος είναι ο πιο γνήσιος εκφραστής του εθνικισμού, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές, πρώην βουλευτές, συνεργάτες αρχηγών πολιτικών κομμάτων, ολυμπιονίκες, χορηγοί συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλον, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, να υπερασπίσουν «το ανυπεράσπιστο κοριτσάκι που έκανε ένα αστείο το οποίο είχε ως συνέπεια τον αποκλεισμό της από την ολυμπιακή ομάδα» ή να καταδικάσουν το άστοχο ρατσιστικό «τιτίβισμα» της Βούλας Παπαχρήστου.

Η Χρυσή Αυγή δεν έχασε την ευκαιρία και πρώτη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή – το ίδιο έκανε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αδ. Γεωργιάδης – με αίτημα να δοθούν εξηγήσεις γιατί αποκλείστηκε χωρίς καν να απολογηθεί. Ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου μιλώντας στο «Βήμα» υπερηφανευόταν ότι, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση για «το συμβάν» και ότι προσωπικά πιστεύει πως ήταν «υπερβολική η τιμωρία της».

Δεξιά υπεράσπιση

Δηλώσεις υποστήριξης της κυρίας Παπαχρήστου έγιναν από πλειάδα βουλευτών της ΝΔ, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), αν και οι κκ. Σπ. Καπράλος και Ισ. Κούβελος (που πήραν την απόφαση αποκλεισμού) προέρχονται από τις τάξεις της ευρύτερης Δεξιάς. Τη στήριξή του στην αθλήτρια παρείχε και ο πάλαι ποτέ υποστηρικτής του Πρωθυπουργού κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, γνωστός για τις ακραίες απόψεις του. Επιτέθηκε σε «πράσινους και γαλάζιους υπουργούς που έκαναν την πατρίδα απόπατο της Ασίας και της Αφρικής» ζητώντας «να εξοβελιστούν» και κάλεσε μάλιστα τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση.
Ασχολήθηκε ωστόσο ο μεταγραφείς από τον ΛΑΟΣ στη ΝΔ κ. Αδ. Γεωργιάδης που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, επιτέθηκε εναντίον του κ. Κούβελου και της ΕΟΕ επειδή «διέσυραν τη χώρα» και, το σημαντικότερο, κατηγόρησε ευθέως τον κ. Κούβελο ότι με την πράξη αυτή δίνει «κάποιου είδους εξετάσεις ψευτο-προοδευτισμού στη ΔΗΜΑΡ και στον ΣΥΡΙΖΑ». «Αν δεν έκανα τέτοια δήλωση και δεν κατέθετα την ερώτηση στη Βουλή, τότε η Χρυσή Αυγή θα έπαιρνε στις εκλογές πάνω από 30%» εξήγησε αργότερα. Δήλωση συμπαράστασης στο «αθώο κοριτσάκι» έσπευσε αμέσως να κάνει και ο ομοϊδεάτης του, εν αναμονή βουλευτής της ΝΔ κ. Αθ. Πλεύρης.
«Τα αστεία με την παρέα της» είχε πει ο κ. Κούβελος δικαιολογώντας την απόφαση του αποκλεισμού της αθλήτριας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο που και με την παρέα της η Βούλα Παπαχρήστου έκανε τα ίδια ρατσιστικά αστεία, αφού αντήλλασσε μηνύματα με τον επονομαζόμενο και υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Κασιδιάρη.

Αθλητική συμμαχία

Ολη αυτή η ετερόκλητη «συμμαχία», από τον κ. Κρανιδιώτη ως τον κ. Π. Ψωμιάδη, τον κ. Ι. Δημαρά, τον κ. Π. Χαϊκάλη και πολλούς άλλους, ανέλαβε εργολαβικώς (ευελπιστώντας σε πρόσκαιρη δημοσιότητα) να στηρίξει τη νεαρή αθλήτρια, αψηφώντας νόμους και κανονισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων και κυρίως τον διασυρμό της χώρας μας. Μαζί με αυτούς και κάποιοι «χρυσοί» ολυμπιονίκες, όπως η Βούλα Πατουλίδου και η Φανή Χαλκιά. Μάλιστα η δεύτερη διέσυρε τη χώρα μας όταν βρέθηκε ντοπαρισμένη το 2008 (η ίδια είχε πέσει τότε από τα σύννεφα όταν της το ανακοίνωσαν) και εξακολουθεί ακόμη να κάνει δηλώσεις εναντίον της ΕΟΕ, αν και συνεχίζει να εισπράττει μισθό από το κράτος ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.