Ο «Χοντρός» του Σύμπαντος

Ομάδα αστρονόμων εντόπισε ένα γιγάντιο σμήνος γαλαξιών που βρίσκεται σε απόσταση επτά δισεκατομμυρίων ετών από εμάς. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος γαλαξιακό σμήνος που έχει εντοπιστεί τόσο μακριά και η μελέτη του θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της δημιουργίας των γαλαξιών, της ανάπτυξης και της λειτουργίας τους.

Ομάδα αστρονόμων εντόπισε ένα γιγάντιο σμήνος γαλαξιών που βρίσκεται σε απόσταση επτά δισεκατομμυρίων ετών από εμάς. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος γαλαξιακό σμήνος που έχει εντοπιστεί τόσο μακριά και η μελέτη του θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της δημιουργίας, ανάπτυξης και λειτουργίας των γαλαξιών καθώς και άλλων κοσμικών μυστηρίων όπως η σκοτεινή ύλη.

Ο «Xοντρός»

Η ομάδα των αστρονόμων εντόπισε το σμήνος χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Atacama Cosmology Telescope στην Χιλή. Το σμήνος έχει μάζα δύο εκατομμύρια δισεκατομμυρίων φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Οι αστρονόμοι το βάφτισαν «El Gordo» που στα ισπανικά σημαίνει «Ο Χοντρός».

Το σμήνος φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα δραστήριο με τους γαλαξίες του να βρίσκονται σε διαδικασία συγχωνεύσεων και η παρατήρηση των όσων συμβαίνουν εκεί αναμένεται να φωτίσει ορισμένα από τα μεγάλα κοσμικά μυστήρια όπως η ύπαρξη και δράση της σκοτεινής ύλης.

«Ο Χοντρός δημιουργήθηκε όταν το Σύμπαν βρισκόταν περίπου στο μέσο της ζωής του και η δημιουργία της ύλης αλλά και οι γενικότερες κοσμικές συνθήκες ήταν διαφορετικές από ό,τι στην συνέχεια. Παρατηρώντας και μελετώντας το σμήνος θα κατανοήσουμε καλύτερα την εξέλιξη της δημιουργίας και της μορφοποίησης της ύλης στο Σύμπαν. Η ανακάλυψη είναι εκπληκτική αφού εκτός των άλλων θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τη γέννηση ενός νέου γαλαξιακού σμήνους που όπως φαίνεται θα προκύψει από τις διεργασίες στον Χοντρό» αναφέρει ο Τζακ Χιουζ, του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rutgers, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.