Θετική για τις αγορές της Ασίας η επικείμενη παραίτηση Μπερλουσκόνι

Κλίμα ευφορίας επικράτησε το πρωί της Τετάρτης στις ασιατικές αγορές μετά την ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησης του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι μόλις ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας.

Κλίμα ευφορίας επικράτησε το πρωί της Τετάρτης στις ασιατικές αγορές μετά την ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησης του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι μόλις ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας.

Η ικανότητα του ιταλού πρωθυπουργού να περιορίσει τις δημοσιονομικές δαπάνες της χώρας του ώστε να υπάρξει σταθερότητα στην ιταλική οικονομία αμφισβητήθηκε έντονα από τους επενδυτές.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν με μεγάλη άνοδο παρότι κατά τη συνεδρίασή τους οι δείκτες τους σημείωναν μικρές απώλειες.

Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας υποχώρησε ελαφρά στην αγορά ομολόγων, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και το ευρώ έμεινε σταθερό.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei άνοιξε με άνοδο 0,80%, κερδίζοντας 69,09 μονάδες και έφτασε στο 0,94% στο μέσον της συνεδρίασης. Στις 05:20 ώρα Ελλάδος, το Χρηματιστήριο του Σίδνεϊ είχε άνοδο 1,26%, του Χονγκ Κονγκ 1,47% και της Σεούλ 0,21%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε κατά 0,44%.

Τα επιτόκια των δεκαετών ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν ελαφρά: Ανέρχονταν στο 6,65% το πρωί της Τετάρτης στην Ασία, μετά το ιστορικό ρεκόρ 6,77% στο οποίο είχαν φθάσει την Τρίτη στην Ευρώπη.

Η ιταλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί μετά την ψήφιση από το Κοινοβούλιο των μέτρων για να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης χρέους.

«Μόλις ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο τα μέτρα για τα δημοσιονομικά και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, για τα οποία η χώρα δεσμεύτηκε στην ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα υποβάλει την παραίτησή του» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ως μόνη ρεαλιστική λύση τις εκλογές, αν και σημείωσε ότι η απόφαση είναι στα χέρια του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. «Το ποιος ηγείται ή όχι της κυβέρνησης έχει μικρότερη σημασία από το καλό της χώρας» είπε ο Καβαλιέρε, μιλώντας σε ύφος εντελώς διαφορετικό από ό,τι συνηθίζει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.