Η ΝΔ στο στόχαστρο των ευρωπαίων εταίρων της

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας και η άρνησή της να συναινέσει συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στις Βρυξέλλες και ειδικά στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στους διαδρόμους των γραφείων της Ε.Ε. και στις διάφορες συνεδριάσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς.

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας και η άρνησή της να συναινέσει συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στις Βρυξέλλες και ειδικά στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


Στους διαδρόμους των γραφείων της Ε.Ε. και στις διάφορες συνεδριάσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η στάση της Ν.Δ. έγινε θέμα συζήτησης χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ να παραδεχθεί ότι ασκείται πίεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μεταξύ των ευρωβουλευτών, της Επιτροπής και του Συμβουλίου, πήρε το λόγο (με τη διαδικασία της μπλε κάρτας) η Φιλανδή ευρωβουλευτής Λίζα Γιανκοσάρι και έθεσε το θέμα της Ν.Δ. στον κ. Ντολ.

«Είναι δυνατόν να πείσετε τους Έλληνες αδελφού σας ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια βαθιά πραγματική κρίση και πρέπει να υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις; Τι κάνετε να πάρουν σοβαρά οι Έλληνες τις μεταρρυθμίσεις;» ρώτησε η κυρία Γιανκοσάρι.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Ντολ παραδέχθηκε ότι υπάρχει διαδικασία συζητήσεων μεταξύ ΕΛΚ και ΝΔ για να πιέσουν να αλλάξει στάση ο κ. Σαμαράς. Όμως, όπως φάνηκε από την απάντησή του μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αφήνουν περιθώρια για αλλαγή γραμμής από τον κ. Σαμαρά.

«Η απάντηση είναι πολύ απλή. Συνάδελφοί μας πήγαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες και συζήτησαν με το ελληνικό κόμμα της πολιτικής μας οικογένειας (σ.σ. εννοεί τη Ν.Δ.) για να εξευρεθούν λύσεις» τόνισε ο κ. Ντολ και συμπλήρωσε: «Είμαστε σε στενή επαφή. Το συζητάμε και στην ομάδα μας και με την ελληνική αντιπροσωπεία και με το ελληνικό πολιτικό κόμμα».

Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από τη Ν.Δ. για εξομάλυνση των σχέσεων με το ΕΛΚ, το κλίμα εξακολουθεί να είναι αρνητικό σε αρκετές αντιπροσωπείες. Η αναφορά του κ. Ντολ ότι το θέμα της Ν.Δ. το συζητάνε στο εσωτερικό της ομάδας του ΕΛΚ αποτελεί σαφής παραδοχή ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Σε αυτό το κλίμα, η Ν.Δ. επιχειρεί να εξομαλύνει τις διαταραγμένες σχέσεις της με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και η προ ημερών συνάντησή του με έναν εκ των αντιπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, τον Αυστριακό Ότμαρ Κάρας και τον Λουξεμβούργιο Φρανκ Ενγκελ.

Η συνάντηση έγινε έπειτα από πρωτοβουλία της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου και εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ευρωομάδα της Ν.Δ. για να αμβλυνθεί, σε πρώτο στάδιο σε επίπεδο Ευρωβουλής, η αρνητική εικόνα για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ., παρά το κλίμα που εξακολουθεί και υπάρχει στις Βρυξέλλες, επιμένουν ότι σιγά-σιγά μεγάλο τμήμα του ΕΛΚ κατανοεί τις θέσεις του κόμματος, αλλά και την ανάγκη υιοθέτησης για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και λένε ότι αυτό εισέπραξαν και από τις επαφές τους με τους κκ. Κάρας και Ένγκελ.

Μάλιστα, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά την παρουσία του στη Σύνοδο του ΕΛΚ θα έχει να αντιμετωπίσει διαλλακτικότερη στάση από την πλευρά των Ευρωπαίων καθώς είναι πλέον προφανής η συνάφεια του ελληνικού προβλήματος με την ευρύτερη ευρωπαϊκή κρίση.

Γι’ αυτό και στην επιχειρηματολογία τους αναφέρουν ότι πλέον παρατηρείται στροφή στη στάση των αδελφών προς την ΝΔ ευρωπαϊκών κομμάτων και αναφέρουν ότι αυτό αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των κομμάτων, αρμοδίων για τις διεθνείς σχέσεις, όπου φάνηκε τα μέλη του ΕΛΚ να αντιλαμβάνονται -όπως λένε- τις «γαλάζιες» θέσεις απέναντι στο ευρω-ελληνικό πρόβλημα.

Πάντως, με εξαίρεση την Γερμανίδα Ανγκελα Μέρκελ και σειρά άλλων ηγετών που ταυτίζονται μαζί της, στη ΝΔ αναμένουν ότι αυτή τη φορά στη σύνοδο του ΕΛΚ θα υπάρχουν κεντροδεξιές φωνές που θα αμφισβητήσουν τη «συνταγή» για την Ελλάδα και δεν θα βρεθούν απέναντί τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.