Μέρκελ: Πρώτα η αξιολόγηση μετά η απόφαση για την Ελλάδα

Θολό παρέμεινε το τοπίο για την Ελλάδα μετά τη σημερινή επίσκεψη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες. Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και στη συνέχεια έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων, δεν θέλησε να δεσμευθεί ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα και επισήμως δικαιολόγησε τη στάση της λέγοντας πως αναμένει τα πορίσματα της τρόϊκας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στο κολέγιο των Επιτρόπων η κυρία Μέρκελ εμφανίσθηκε εξαιρετικά προβληματισμένη για την πορεία σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Φρόντισε δε να καταστήσει σαφές ότι η περίπτωση της Ελλάδας διαφέρει από τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας οι οποίες, κατά την εκτίμησή της βρίσκονται πλέον στο σωστό δρόμο.

Εξίσου ασαφής εμφανίσθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος και για το ζήτημα της παροχής της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, όπως άλλωστε και για το θέμα του περαιτέρω «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους το οποίο πιθανολογείται κάθε μέρα και περισσότερο. Αναφορικά με το τελευταίο θέμα ο προβληματισμός στις Βρυξέλλες είναι διάχυτος αφού είναι πλέον σαφές ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, πολλές τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαίωση και οι επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο πρόσθετο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι άδηλες.

Από την άλλη πλευρά η γερμανίδα καγκελάριος άνοιξε τα χαρτιά της για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη και άφησε να εννοηθεί ότι χρειάζονται σημαντικές αλλαγές, ενδεχομένως δε και μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας. «Η αλλαγή της κοινοτικής συνθήκης δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού» δήλωσε η κυρία Μέρκελ, χωρίς όμως να διασαφηνίσει αν ανάμεσα στις αλλαγές που εξετάζει συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο έξωσης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, κάτι που σήμερα, από νομικής τουλάχιστον απόψεως, δεν προβλέπεται.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.