Κάντε παιδιά για γερή καρδιά

Ισχυρή σχέση μεταξύ της ανδρικής υπογονιμότητας και της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων εντόπισαν αμερικανοί επιστήμονες μετά από δεκαετή μελέτη.


Ισχυρή σχέση μεταξύ της ανδρικής υπογονιμότητας και της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων εντόπισαν αμερικανοί επιστήμονες μετά από δεκαετή μελέτη.

Όπως είδαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, οι άνδρες με προβλήματα γονιμότητας, που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με όσους έχουν γίνει πατέρες.

«Υπάρχουν ενδείξεις που υπογραμμίζουν ότι η υπογονιμότητα μπορεί να είναι ένα παράθυρο στην μετέπειτα υγεία του άνδρα» εξηγεί ο δρ. Μάικλ Άιζενμπεργκ.

Δείκτης κινδύνου η ανδρική υπογονιμότητα

Οι ερευνητές αρχικά είδαν ότι οι άνδρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου. Ερευνώντας εις βάθος τις επιπτώσεις της υπογονιμότητας στην μελλοντική υγεία των ανδρών, οι ειδικοί διαπίστωσαν και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα 135.000 ανδρών άνω των 50, μελών του Αμερικανικού Οργανισμού Συνταξιούχων (AARP), οι ερευνητές ξεχώρισαν τους άνδρες που ήταν παντρεμένοι και στη συνέχεια έλεγξαν πόσοι από αυτούς είχαν γίνει πατέρες.

Είδαν λοιπόν, ότι σχεδόν το 92% αυτών είχαν αποκτήσει με την πάροδο των ετών τουλάχιστον ένα παιδί και το 50% είχαν αποκτήσει τρία παιδιά και πάνω.

Ελέγχοντας στη συνέχεια στοιχεία θανάτου για κάποιους από αυτούς μέσω της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες δεν είχαν αποκτήσει παιδιά αντιμετώπιζαν κατά 17% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

«Πιστεύω ότι πίσω από αυτό υπάρχουν βιολογικοί λόγοι» αναφέρει ο δρ. Άιζενμπεργκ.

Στη δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction», οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι η μελέτη τους δεν υπονοεί ότι το να μην αποκτά κάποιος παιδί σημαίνει ότι θα εμφανίσει καρδιαγγειακά προβλήματα. Ακριβώς επειδή όμως η γονιμότητα φαίνεται να επηρεάζει την γενική υγεία του άνδρα, η κατανόηση της συγκεκριμένης συσχέτισης θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν εγκαίρως περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.